sâmbătă

15 iunie, 2024

25 mai, 2022

Uniunea Europeană caută soluții pentru a continua importurile de cereale din Ucraina. O soluție este cea de a crea coridoare terestre către alte porturi de pe continent, pentru a putea asigura un flux continuu de marfă către toate statele membre.

În ultimele 3 luni, importurile de cereale din Ucraina au fost mult îngreunate de războiul declanșat de Rusia.

(Citește și: Rusia fură cereale din Ucraina”)

Comisarul pentru agricultură propune coridoare către porturile poloneze de la Marea Baltică

Potrivit Digi24, principalul scenariu de lucru al Uniunii Europene este crearea așa-numitelor coridoare de solidaritate, pentru a se garanta că Ucraina poate exporta cereale, dar poate importa și mărfurile de care are nevoie – de la ajutor umanitar, la furaje și îngrășăminte.


Comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, propune coridoarele către porturile poloneze de la Marea Baltică. Este vorba despre Gdansk și Gdynia. Oficialul european consideră că porturile din Marea Neagră, de la Constanța și Varna, sunt o variantă posibilă, dar nu una optimă.

Discuția despre găsirea unor alternative pentru exportul cerealelor vine în contextul în care apar tot mai multe probe că Rusia își însușește cantități masive de cereale din Ucraina.

Mai multe imagini din satelit surprinse în portul Sevastopol, publicate de CNN, surprind nave rusești care sunt încărcate cu cereale ucrainene în Crimeea, susțin cei de la Kiev. În imagini se văd două nave rusești și sunt încărcate cu ceea ce se crede că sunt cereale furate din Ucraina.

Ucraina a generat anul trecut peste 3% din producția mondială de cereale

Uniunea Europeană caută rapid o soluție pentru a înlesni continuarea importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care statul invadat de armata rusă în urmă cu trei luni este, în mod tradițional, unul dintre principalii furnizori de produse agricole pentru statele europene.


În sezonul agricol trecut, Ucraina a generat peste 3% din producția mondială de cereale, fiind pe locul 7 la nivel mondial. Niciun stat european nu se regăsește pe primele zece locuri ale acestui top.

În 2021, Kiev a exportat în întreaga lume alimente în valoare totală de aproape 28 de miliarde de dolari, inclusiv de 7 miliarde de euro către Uniunea Europeană. Are în silozuri 25 de milioane de tone de cereale destinate exportului, care trebuie transportate înainte de a începe următoarea recoltă, în această vară.

Pentru că avansul rușilor a blocat complet accesul Ucrainei la porturile de la Marea Azov și la mare parte din cele de la Marea Neagră, iar zona Odesa este considerată prea periculoasă pentru traficul maritim civil, parte din marfa de export a Ucrainei s-a mutat în porturile fluviale de la Ismail, Reni și Chilia.

Sunt însă porturi mici, care au o capacitate limitată. Și tot limitată este și capacitate de transport pe cale feroviară a mărfii pe teritoriul Ucrainean până la ele. Adică 1,1 milioane de tone de cereale și încă 250 de mii de tone de ulei de floarea soarelui pe lună, mult sub ceea ce este cerut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: