luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 noiembrie, 2022

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că “militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei și Chinei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Agenția apreciază că prin pozițiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia șeful diplomației ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegația Moscovei.

Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Kremlinul a comunicat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit.


Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei și vor face presiuni ca India și China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi și Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări față de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanșarea războiului și atacurile împotriva civililor ucraineni.

La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acțiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât și de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. “SUA și aliații lor din NATO încearcă să stăpânească acest spațiu”, a declarat el presei.

Potrivit ministrului rus, strategia președintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli “structurile cuprinzătoare” de cooperare regională și implică “militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei și îngrădirii intereselor rusești în Asia-Pacific”.

Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că Washingtonul este hotărât să construiască o regiune “liberă și deschisă, stabilă și prosperă, rezistentă și sigură”; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite și Asia-Pacific.


Rusia urmărește să își întărească legăturile economice, politice și de securitate cu Asia, după ce a fost sancționată într-un mod fără precedent de Occident pentru invadarea Ucrainei.

Nici Statele Unite, nici Rusia nu fac parte din ASEAN, structură care grupează 10 țări din sud-estul Asiei. La reuniunea organizației au participat însă mai mulți lideri din întreaga lume, înainte summitului G20 din Indonezia.

Putin prezintă Rusia și China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominației mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea rușilor și a chinezilor vin cele mai mari amenințări la nivel internațional.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: