marți

23 aprilie, 2024

17 octombrie, 2022

Pe măsură ce cursa globală pentru aprovizionarea cu litiu se întețește, companiile din China și din Rusia domină competiția pentru deblocarea vastului potențial minier al Boliviei, stat care deține cea mai mare resursă din lume, transmite Financial Times.

Patru grupuri chineze și un grup rus sunt pe lista scurtă a Guvernului de stânga din Bolivia care urmează să anunțe decizia finală cu privire la viitorul partener al companiei de stat Yacimientos de Litio Bolivianos în exploatarea minereului esențial pentru fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice.

Extragerea litiului va reprezenta o provocare pentru câștigător, dar aceasta va merita, având în vedere că Bolivia este țara care are cele mai mari resurse din lume, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite. Cu toate acestea, statul a fost absent din ”triunghiului litiului” al Americii Latine, vecinii săi, respectiv Argentina și Chile fiind mult mai activi din acest punct de vedere. Având în vedere că cererea a depășit oferta, împingând prețurile în sus, Bolivia a devenit o țintă tentantă.


„China domină acest sector strategic, iar Bolivia se află în mijlocul acestei competiții globale”, a declarat Benjamin Gedan, de la grupul de reflecție american Wilson Center.

Printre consorțiile aflate în competiție se numără patru din China: Xinjiang TBEA Group; Fusion Enertech; Brunp, o subsidiară a celui mai mare producător de baterii auto din lume, CATL, cu China Molybdenum; și CITIC Guoan Group cu China Railway International Group. Lilac Solutions, o companie americană susținută de Breakthrough Energy Ventures a lui Bill Gates, și Uranium One Group, o subsidiară a companiei nucleare de stat a Rusiei Rosatom, completează lista.

Guvernul partidului Movimiento al Socialismo este aliniat cu China și Rusia și a refuzat să condamne Moscova pentru invadarea Ucrainei. Relațiile dintre SUA și Bolivia sunt ostile de când MAS a venit la putere în 2006.

Câștigarea parteneriatului nu garantează însă succesul, având în vedere provocarea de a extrage litiu din Bolivia. Metalul se găsește în salinele din America de Sud și cea mai comună metodă de exploatare, folosită inclusiv de Chile și Argentina, presupune pomparea apei în iazuri și procesarea sărurilor de litiu care se cristalizează odată ce apa s-a evaporat.


Bolivia a încercat să utilizeze tehnica și pe cont propriu, însă aceasta nu este foarte potrivită specificului local. Salinele din Bolivia au o concentrație mai redusă de litiu, numeroase impurități, iar sezonul ploios este mai lung decât în statele vecine.

Statul a investit deja peste 800 de milioane de dolari într-o rețea de iazuri și într-o fabrică neterminată despre care spune că va începe să producă 15.000 de tone de carbonat de litiu pe an începând cu 2023. Proiectul este cu câțiva ani în urmă.

Prețurile carbonatului de litiu folosit în construcția acumulatorilor pentru mașinile electrice au crescut de 10 ori față de nivelul de la începutul anului 2021, la 67.700 de dolari pe tonă, potrivit Benchmark Mineral Intelligence.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: