marți

23 aprilie, 2024

16 iunie, 2022

Un procent 51% din veniturile publice încasate la bugetul de stat în perioada 2015-2020 provin de la firmele active în distribuție, mașini și echipamente, transporturi, retail, construcții și IT, arată Iancu Guda, director servicii la Coface, într-o analiză privind distribuția publice în funcție de industria de proveniență a companiilor contributoare, postată pe blogul personal.

”În ultimii ani am auzit multiple mesaje despre marile companii, cum că desfășoară activitatea în România, obțin profituri dar nu plătesc taxe (deși cele două sunt incompatibile simultan, dacă obții profit plătești implicit și impozitul aferent). Sau că marile firme nu obțin profituri deoarece optimizează costurile fiscale prin reducerea acestora”, scrie analistul.

Veniturile publice încasate de statul român sunt concentrate și la nivel de activități specifice, dacă granulăm contribuțiile în funcție de codul CAEN principal, mai reiese din analiza sa.


Astfel, primele 10 sectoare contributoare la bugetul public generează aproape 37% din veniturile publice încasate în perioada 2015–2020.

Sectorul cu cea mai mare contribuție este comerțul cu ridicata al produselor din tutun (10%), urmat de retailul carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (9%), contribuțiile semnificative ale celor două sectoare fiind datorate în special accizelor aplicate produselor comercializate.

”Dacă avansăm cu analiza la nivelul cel mai granular, cele mai mari 10 companii care aduc cele mai importante contribuții de taxe și impozite la venitul public generează 8,5% din veniturile încasate de statul român în perioada 2015–2020 (ponderea variază între 7,8–9,4%, conform tabelului alăturat). Practic, aproape 10% din toate veniturile încasate la buget sunt generate de cei mai mari 10 contributori”, mai punctează Iancu Guda.

Din cele mai mari 10 companii contributoare la bugetul public în perioada 2015–2020, cel mai mare aport este adus de o companie din industria tutunului (grupul British American Tobacco, care operează trei entități în România).


Urmează trei companii din industria de combustibil (rafinare și retail — OMV, Rompetrol și MOL) și încă două companii din sectorul de energie (Romgaz și Hidroelectrica).

Topul celor mai mari 10 contributori este completat de Automobile Dacia, Dedeman și RCS-RDS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: