cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Salariul mediu net real – un minus de 2%. Sectoarele care au câștigat cursa cu inflația

12 iulie, 2022

Salariul mediu net din România a fost de 3.928 lei în luna mai (cel brut de 6,358 lei), mai mare în termeni nominali cu 12,48% față de luna mai a anului 2021, dar mai mic cu 2% în termeni reali (după corecția cu inflația).

Cele mai mari salariii medii nete s-au înregistrat în tehnologia informaţiei – IT (9.178 lei), extracția petrolului și a gazelor naturale (8.348 lei) și în comunicații (7.837 lei). Cele mai mici au fost în hoteluri şi restaurante (2.120 lei), fabricile de încălțăminte (2.166 lei) și de mobilă (2.552 lei), potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În termeni nominali, doar salariile medii nete din extracția cărbunelui au scăzut în  mai 2022 / 2021, cu 0,1%. În schimb, corectat cu inflația anuală de 14,5% înregistrată în mai, salariul mediu net real a fost mai mic în 49 de sectoare ale societății.


INS precizează că, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

(Citiți și: Cum a modificat inflația cheltuielile din coșul de consum al familiilor: utilitățile și alimentele au urcat la peste 50%”)

Unde au fost creșterile de salarii mai mari decât inflația

Creșteri de două cifre în termeni reali (mai mari decât inflația) în mai 2022 / mai 2021 s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (aproape 35%), transporturile aeriene (27%), activitățile de editare (peste 19%) și fabricile de chimicale (10%).

Se mai remarcă și creșterile reale de câștiguri salariale din sectorul financiar și din învățământ (4,7%). Cea mai mică rată de creștere reală a fost în hoteluri și restaurante (+0,1%).

În 20 de sectoare și subsectoare ale societății câștigurile salariale reale au crescut sau s-au conservat față de mai 2021.


Față de aprilie 2022, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 26,6%, respectiv cu 15,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Tichetele de vacanță au contribuit la creșterea cu 11% a salariilor din învățământ față de aprilie și din administrația publică (+3,1%), dar nu și în sănătate, unde salariile au scăzut cu 1%.

Cele mai mari scăderi de salarii după corecția cu inflația

Câștigurile salariale din extracţia cărbunelui superior şi inferior au suferit cea mai mare scădere (14,6%) după corecția cu inflația în mai 2022 / mai 2021.

Scăderi de două cifre în termeni reali s-au mai înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (-13,1%) și în producția cinematografică, video şi de programe de televiziune (-10,3%) în mai 2022 / mai 2021.

Față de aprilie 2022, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 19,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior,
  • cu 17,8% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv
  • cu 15,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: