luni

15 iulie, 2024

14 decembrie, 2023

Situația cazurile de rujeolă în Europa și Asia Centrală, în ultima lună, atrage atenția UNICEF. Un număr de 30.601 cazuri de rujeolă au fost confirmate în aceste zone între ianuarie și 5 decembrie 2023, față de 909 pe tot parcursul anului 2022, ceea ce marchează o creștere de 3266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, avertizează UNICEF.

Cele mai accelerate creșteri a numărului de pacienți cu rujeolă

Conform statisticii UNICEF:

  • Cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile.
  • Kârgâzstan are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri.
  • România, care a declarat săptămâna trecută epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.

Datele indică, de asemenea, o tendință mai recentă de agravare a situației, deoarece rata cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023. Se anticipează ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lipsei de imunitate.


„Creșterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală”, a declarat Regina De Dominicis, Director Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, cu consecințe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecțioase, inclusiv la pneumonie.

Cauza apariției noilor focare: acoperirea vaccinală redusă

Creșterea numărului de cazuri de rujeolă este cauzată de o scădere a acoperirii vaccinale în întreaga regiune. Scăderea cererii de vaccinuri – în parte alimentată de informațiile false și neîncrederea care s-au acutizat în timpul și în urma pandemiei COVID-19, perturbarea serviciilor de sănătate și sistemele fragile de asistență medicală primară sunt unii dintre factorii care contribuie la această situație.


Cele mai recente date arată că aproximativ 931.000 de copii din Europa și Asia Centrală au ratat în totalitate sau parțial vaccinarea de rutină în perioada 2019-2021.

În Europa și Asia Centrală, rata de imunizare cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022. După ce copiii trec de vârsta la care se administrează vaccinurile de rutină, este nevoie de un efort dedicat pentru asigurarea recuperării vaccinărilor.

Pentru ca fiecare copil să fie protejat, UNICEF îndeamnă țările din regiune:

  • Să identifice și să ajungă de urgență la toți copiii, în special la cei care nu au fost vaccinați.
  • Să întărească cererea de vaccinuri, inclusiv prin consolidarea încrederii.
  • Să acorde prioritate finanțării serviciilor de imunizare și asistenței medicale primare.
  • Să construiască sisteme de sănătate reziliente prin investiții în personalul medical, inovație și producție locală.

UNICEF colaborează cu guvernele, Gavi – Alianța pentru vaccinuri, OMS și alți parteneri pentru a genera dovezi, a identifica copiii nevaccinați cu nicio doză și comunitățile nevaccinate, a înțelege cauzele profunde ale regresului din perspectiva cererii și a ofertei și a evalua cauzele și factorii de risc în funcție de contextul specific. UNICEF utilizează aceste dovezi pentru a dezvolta și a pune în aplicare strategii de sprijinire a guvernelor din Europa și Asia Centrală pentru imunizarea fiecărui copil.

România, primul deces provocat anul acesta de rujeolă – un bebeluș de 7 luni

În România, al începutul lunii decembrie a fost declarată oficial epidemie de rujeolă la nivel național și s-a înregistrat și prima victimă a acestei boli.

Un bebeluş de șapte luni diagnosticat cu rujeolă a decedat, în judeţul Braşov. Copilul ar fi luat virusul de la fratele său, în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat.

”În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, a transmis INSP.

Conform INSP, în perioada 01.01.2023 -1 0.12.2023, în România au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti.

Anul acesta în România au fost înregistrate 2010 cazuri de rujeolă, cele mai multe în judeţul Mureş, unde sunt înregistrate 628 de cazuri. Pe locul al doilea se află judeţul Braşov, cu 344 de cazuri.

Strategia națională de vaccinare, aporbată în octombrie

Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2024 – 2030 a fost adoptată octombrie, prin Hotărâre de Guvern. Ea conține măsurile prin care autoritățile speră să obțină până în 2030 acoperirea vaccinală necesară pentru a fi eliminat riscul unor epidemii grave (de poliomelită, rujeolă, rubeolă etc.).

Programul Național de Vaccinare înregistrează performanțe încă moderate, cu acoperiri vaccinale situate sub țintele recomandate de OMS, iar analiza datelor de estimare a acoperirilor vaccinale pentru anul 2022 arată:

  • vaccinul BCG – acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%)
  • acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, precum şi împotriva poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2000 – 2017 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, posibil prin lipsa cazurilor de boală în ultimii ani şi prin creşterea în influenţă a mişcării anti-vaccinare
  • acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin hepatitic B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile DTPa, VPI, Hib și, respectiv, 1 doză de vaccin RRO se situează între 83,4% – 84,6% (sub ținta de 95%)
  • pandemia Covid-19 a afectat atât programul național de vaccinare cât și acoperirea vaccinală atât datorită direcționării personalului medical în activitățile de combatere a pandemiei cât și scăderii adresabilității populației la vaccinare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: