sâmbătă

11 mai, 2024

6 decembrie, 2023

Ministerul Sănătăţii a declarat marți seara epidemie de rujeolă la nivel naţional, după ce au fost înregistrate aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe.

Ministerul speră ca declararea în mod oficial a epidemiei să crească vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.


„Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătăţii.

Strategia națională de vaccinare, aporbată în octombrie

Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2024 – 2030 a fost adoptată octombrie, prin Hotărâre de Guvern. Ea conține măsurile prin care autoritățile speră să obțină până în 2030 acoperirea vaccinală necesară pentru a fi eliminat riscul unor epidemii grave (de poliomelită, rujeolă, rubeolă etc.).

Programul Național de Vaccinare înregistrează performanțe încă moderate, cu acoperiri vaccinale situate sub țintele recomandate de OMS, iar analiza datelor de estimare a acoperirilor vaccinale pentru anul 2022 arată:

  • vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%)
  • acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, precum şi împotriva poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2000 – 2017 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, posibil prin lipsa cazurilor de boală în ultimii ani şi prin creşterea în influenţă a mişcării anti-vaccinare
  • acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin hepatitic B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile DTPa, VPI, Hib și, respectiv, 1 doză de vaccin RRO se situează între 83,4% – 84,6% (sub ținta de 95%)
  • pandemia Covid-19 a afectat atât programul național de vaccinare cât și acoperirea vaccinală atât datorită direcționării personalului medical în activitățile de combatere a pandemiei cât și scăderii adresabilității populației la vaccinare.

Țintele propuse până în 2030

Printre țintele asumate în această strategie se numără:

  • acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de vaccinare
  • acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieții la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare
  • creșterea cererii/acceptanței peantru vaccinare a populației
  • menținerea statutului de țară care a eliminat rubeola endemică
  • menținerea statutului de țară care a eliminat poliomielita
  • eliminarea și menținerea eliminării rujeolei endemice
  • prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital

****

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: