21 februarie, 2018

România se află pe primul loc în rândul statelor europene cu cele mai multe cazuri de rujeolă înregistrate anul trecut, respectiv 5.562, potrivit ultimei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS atrage atenția că Europa, unde multe state eliminaseră această boală în anii anteriori, se confruntă cu o revenire în forță a acestei afecțiuni – 21.315 de persoane au fost confirmate cu rujeolă în 2017, de patru ori mai multe decât în 2016.

Cele mai afectate au fost, în 2017, România, Italia (5.006) și Ucraina (4.767), conform unui comunicat al OMS.


Fiecare persoană din Europa care este afectată de pojar ne aminteşte că adulţii şi copiii nevaccinaţi, indiferent unde locuiesc, sunt supuşi riscului de a intra în contact cu boala, precum şi de a o răspândi către alte persoane care nu au putut fi vaccinate. Acest obstacol nu ne poate opri din a fi generaţia care îşi va elibera copiii de la aceste boli pentru totdeauna”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa în cadrul OMS.

Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru stoparea epidemiei aflate în desfășurare și prevenirea izbucnirii altora, mai spune comunicatul OMS:

  • campanii de informare publică
  • imunizarea cadreșpr medicale și a adulților cu risc mare
  • îmbunătățirea accesului la vaccin
  • îmbunătățirea aprovizionării și logisticii

La sfârșitul lui 2016, 42 din 53 de state din regiune stopaseră răspândirea rujeolei.

În România, Insittutul Național de Sănătate Publică a confirmat, de la izbucnirea epidemiei (2016) și până la 16 februarie 2017, 10.836 de cazuri, din care 38 de decese.


Comunicatul OMS a fost publicat cu o zi înainte de întâlnirea pe care miniștri de sănătate din 11 state au avut-o în Muntenegru pentru a discuta stadiul în care se află atingerea țintelor din Planul European de Acțiune pentru Vaccinare 2020.

La întâlnire a aprticipat și ministrul român al SĂnătății, Sorina Pintea, care a declarat la plecarea spre Muntenegru că vina pentru situația înregistrată în România „este a noastră, a tuturor, pentru că nu am fost în stare să comunicăm ceea ce trebuia comunicat”.

„E nevoie urgent de o lege a vaccinării. Ea se află în Camera Deputaților, va trebui de urgență să ne întâlnim cu toți cei implicați, să găsim o soluție astfel încât să putem să rezolvăm această problemă. Nu se va rezolva într-un an, dar trebuie să facem ceva”, a adăugat ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: