duminică

21 aprilie, 2024

10 februarie, 2021

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri că  Uniunea a făcut greşeli în strategia de vaccinare împotriva Covis-19, greșeli ce au dus la întârzierea campaniilor naționale de imunizare.

„Am întârziat prea mult cu aprobările”, a spus şefa executivului comunitar în Parlamentul European, cu ocazia unei dezbateri privind strategia de vaccinare a UE.

„Şi poate că am fost prea siguri că ceea ce am comandat va veni cu adevărat la timp”, a adăugat ea, citată de Reuters, agenție preluată de Agerpres.


„Am subestimat dificultatea legată de producţia în masă. Într-un fel, ştiinţa a surclasat industria”, a spus Von der Leyen.

Cu toate acestea, şefa Comisiei Europene a apărat decizia de a opta pentru o autorizare condiţionată de punere pe piaţă, şi nu pentru pentru o aprobare de urgenţă a vaccinurilor în UE.

„Nu poate exista niciun compromis atunci când e vorba de injectarea unei substanţe active biologic unei persoane sănătoase”, a spus ea.

Cele trei-patru săptămâni suplimentare necesare pentru acest proces au fost o investiţie esenţială în a insufla încredere publică, potrivit şefei executivului european, chiar dacă acest lucru a încetinit acum campania de vaccinare în UE.


În total, executivul comunitar a rezervat peste două miliarde de doze, ceea ce depășește nevoile Uniunii, care are 450 de miliaone de cetățeni, inclusiv copii.

UE a dorit să acopere o plajă cât mai largă din ofertă, pentru că nimeni nu știa care dintre vaccinurile-candidat vor fi eficiente și sigure, astfel încât să primească autorizare de intrare pe piață.

Von der Leyen a mai precizat că au fost livrate 26 de milioane de doze de vaccin şi că, până la sfârşitul verii, ar trebui ca 70% din populaţia adultă a UE să fie vaccinată.

Comparativ cu alte state, UE a început mult mai târziu vaccinarea. Marea Britanie a demarat imunizarea împotriva noului coronavirus pe 8 decembrie, fiind prima ţară care a folosit vaccinul produs de BioNTech/Pfizer. În SUA, campania a fost lansată pe 14 decembrie, iar UE a făcut primele vaccinări pe 27 decembrie (trei săptămâni după startul Marii Britanii), cu un număr de doze redus, simbolic, așa cum l-au catalogat oficialii.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: