Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica sunt câteva dintre cele mai importante companii de stat listate la bursă în România.
În momentul în care o companie de stat se listează la bursă, publicul larg poate cumpăra acțiuni la societatea respectivă. Sintagma „de stat” continuă însă să se folosească pentru societățile la care statul este acționar majoritar.
Companii de stat listate la BVB
Iată care erau cele mai importante companii de stat listate la bursă la data de 27 octombrie 2023:
1. Hidroelectrica se tranzacționează pe Piața Principală de la Bursa de Valori București sub simbolul H2O. La data de 27 octombrie, acțiunile companiei se tranzacționau pentru 118 RON.
Potrivit informațiilor de pe site-ul BVB, statul român – prin Ministerul Energiei – este acționar majoritar la Hidroelectrica, având peste 80% din acțiuni. Restul este deținut de persoane juridice (16,3%) și persoane fizice (3,6%).
La data menționată anterior, Hidroelectrica avea o capitalizare bursieră de peste 53 de miliarde de lei.
Acțiunile Hidroelectrica au început să se tranzacționeze la BVB în iulie 2023.
Companii de stat listate la bursă – exemple
2. Romgaz se tranzacționează pe Piața Reglementată de la BVB sub simbolul bursier SNG. La 27 octombrie 2023, acțiunile companiei se vindeau la prețul de 46,3 lei.
Acționarul majoritar al Romgaz este statul român, prin Ministerul Energiei, acesta deținând peste 70% din acțiuni. Diverse persoane juridice dețin 24,6% din acțiuni, iar persoanele fizice au 5,3%.
Romgaz, ale cărui acțiuni au început să fie tranzacționate la BVB în noiembrie 2013, are în prezent o capitalizare bursieră de 17,8 miliarde de lei.
Ce companii de stat s-au listat la bursă
3. Transgaz este tranzacționată sub simbolul TGN pe Piața Reglementată de la BVB. Acțunile sale se vindeau la prețul de 18,4 lei la finele lunii octombrie 2023.
Acționar majoritar este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acesta deține 58,5% din acțiunile Transgaz. Persoanele juridice controlează 31%, iar persoanele fizice 10,4%.
Acțiunile Transgaz au început să fie tranzacținate la BVB în ianuarie 2008, iar compania are la ora actuală o capitalizare bursieră de 3,4 miliarde de lei.
Companii de stat listate la bursă – companii din energie
4. Nuclearelectrica se tranzacționează sub simbolul SNN (prețul unei acțiuni era de 45,9 RON) pe Piața Principală de la BVB. Statul român, prin Ministerul Energiei, este acționar majoritar la Nuclearelectrica, având 82,4% din acțiuni.
Restul este deținut de persoane juridice (12,8%) și persoane fizice (4,6%). La data menționată, Nuclearelectrica avea o capitalizare bursieră de 13,8 miliarde de lei.
Acțiunile societății se tranzacționează la BVB începând cu noiembrie 2013.
5. Electrica are simbolul bursier EL și se tranzacționează pe Piața Reglementată de la Bursa de Valori București. Cel mai recent, acțiunile sale se vindeau cu prețul de 9,5 lei.
Cel mai mare acționar de la Electrica este statul român, care prin Ministerul Energiei deține 48,7% din acțiuni. Persoanele juridice dețin 45,4% din acțiuni, iar 5,7% este deținut de persoane fizice.
La sfârșitul lunii octombrie, compania avea o capitalizare bursieră de 3,3 miliarde de lei. Societatea se tranzacționează la BVB din iulie 2014.
Companii de stat listate la bursă – statul, acțioonar majoritar
6. Transelectrica se tranzacționează sub simbolul TEL pe Piața Reglementată de la Bursa de Valori București. La 27 octombrie 2023, acțiunile sale se vindeau la prețul de 29 de lei.
Acționarul majoritar este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deține 58,6% din acțiuni, persoanele juridice dețin 33,8%, iar persoanele fizice au 7,4%.
Acțiunile Transelectrica se tranzacționează începând cu luna august 2006, iar compania are acum o capitalizare de piață de 2,1 miliarde de lei.
Companii de stat tranzacționate la BVB
7. Antibiotice SA se tranzacționează sub simbolul bursier ATB pe Piața Principală de la BVB, acțiunile companiei vânzându-se pentru prețul de 1,19 lei.
Acționarul majoritat al companiei este Ministerul Sănătății, care deține 53% din acțiuni. Un alt acționar important este compania Infinity capital Investments SA, din Craiova, fosta SIF Oltenia, care deține 29,4%.
Persoanele fizice dețin 12,8% din companie, iar persoanele juridice 4,6%.
Compania a început să fie tranzacționată la Bursa de Valori București din aprilie 1997, iar acum are o capitalizare bursieră de circa 800 de milioane de lei.
Companii de stat listate la bursă pe Piața Reglementată
8. Oil Terminal se tranzacționează sub simbolul bursier OIL începând cu luna februarie 1998. La data de 27 octombrie 2023, acțiunile companiei se tranzacționau cu 0,12 lei pe segmentul principal de la BVB.
Acționarul principal al OIL Terminal este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține 87,7% din acțiuni. Restul este deținut de persoane fizice (9%) și de persoane juridice (3%).
Compania are o capitalizare de piață de 370 de milioane de euro.
Oil Terminal are sediul în Constanța și are ca obiect de activitate prestaţii de servicii privind primirea, încărcarea, descărcarea ţiţeiului, a produselor petroliere, petrochimice, chimice lichide pecum și a altor produse finite sau materii prime lichide pentru import, export şi tranzit.
Companii de stat listate la bursă – Piața Principală de la BVB
9. Conpet SA se tranzacționează pe segmentul principal de la BVB, sub simbolul bursier COTE. La finele lunii octombrie 2023, acțiunile companiei se tranzacționau la prețul de 76,4 RON.
Acționarul majoritar al societății este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține 58,7% din acțiuni. Persoanele juridice dețin 22,5%, iar persoanele fizice au 18,7%.
Conpet a început să se tranzacționeze în august 2004, iar acum are o capitalizare de piață de 661 de milioane de lei.
Conpet oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte și cu vagoane cisternă pe calea ferată (CF), asigurând aprovizionarea rafinăriilor cu ţiţei şi derivate ale acestuia din producția internă şi din import.
Companii de stat listate la bursă în România
10. IAR SA Brașov se tranzacționează pe Piața Principală de la Bursa de Valori București sub simbolul IARV. La data de 27 octombrie 2023, acțiunile companiei se tranzacționau cu 13,9 lei.
Acționar majoritar este statul român prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Acesta deține 64,8% din acțiuni, persoanele fizice au 19,4%, iar persoanele juridice dețin 15,6%.
Compania se tranzacționează la BVB din decembrie 1996, iar în prezent are o capitalizare bursieră de 262 de milioane de lei.
La ora actuală, IAR SA Brașov este o unitate specializată în mentenanță, reparații și modernizări pentru elicopterele Puma și Alouette III. De asemenea, compania produce elicopterele H215M în partenariat cu Airbus Helicopters.
Foto: geralt / pixabay.com / Bursa de Valori București (Facebook)
Dacă acest articol despre companii de stat listate la bursă ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Diversificarea portofoliului de investiții. Strategii și exemple
Ce este toleranța la risc. Cele 3 tipuri de investitori
Ce este piața spot. Caracteristici, exemple, avantaje și dezavantaje