Diversificarea portofoliului de investiții se referă la o strategie de investiții. Potrivit acestei strategii, o persoană alege să investească în active diverse, ce au caracteristici diferite, pentru a reduce riscul de a pierde bani.
Prin urmare, diversificarea portofoliului de investiții este o strategie de management al riscului ce creează o combinație de diverse investiții în cadrul unui portofoliu, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.
Un astfel de portofoliu conține o combinație de active distincte, scopul fiind de a limita riscul expunerii la un activ anume (sau la un singur activ).
Cum se poate diversifica un portofoliu de investiții
Diversificarea este o strategie de investiții care are în vedere reducerea riscului investițional printr-o alocare de active și este în concordanță cu toleranța la risc, cu profilul investițional și cu obiectivele personale ale investitorilor, se arată și într-un ghid realizat de societatea de investiții Goldring.
Diversificarea are la bază ideea că diversele active au performanțe diferite în condiții economice și de piață diferite.
Potrivit firmei de investiții, procesul de diversificare înseamnă investiția în minimum 2 clase de active și, în cazul în care este posibil, variația și în interiorul claselor de active. De exemplu, dacă cineva investește în acțiuni individuale, atunci este recomandat să cumpere acțiuni de la societăți diverse, din mai multe sectoare de activitate sau din mai multe regiuni geografice (țări, continente).
Diversificarea portofoliului de investiții – clase de active
Cel mai adesea, diversificarea se realizează prin investiții în clase diferite de active, ca de exemplu acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare, valute etc. Un investitor poate își poate diversifica și mai mult portofoliul, investind în unități de fond, fonduri tranzacționate la bursă, instrumente financiare derivate, produse structurate, criptomonede etc.
Alte metode pentru diversificarea portofoliului presupun ca persoana să investească în diferite țări, sectoare industriale diverse, companii mari și mici etc.
Studiile și modelele matematice au arătat că menținerea unui portofoliu bine diversificat de acțiuni la 25-30 de companii diferite oferă cel mai eficient nivel de reducere a riscului din punctul de vedere al costurilor, mai arată investopedia.com. Investiția în și mai multe titluri de capital generează beneficii suplimentare în privința diversificării, însă eficiența scade substanțial.
La modul general, strategia de diversificare încearcă să uniformizeze riscul, astfel încât evoluția negativă a unei investiții să fie neutralizată de evoluția pozitivă a alor active.
Diferența dintre acțiunile ciclice și cele defensive
Este foarte important de știut că beneficiile oferite de diversificarea portofoliului de investiții sunt valabile numai dacă titlurile de valoare din portofoliu nu sunt perfect corelate, adică dacă ele răspund diferit la evoluțiile pieței.
De exemplu, pentru a-și diversifica portofoliul și a se proteja de fluctuațiile economiei, un investitor poate alege să cumpere atât acțiuni ciclice, cât defensive. În vreme ce acțiunile ciclice sunt emise de companii a căror performanță financiară este strâns legată de evoluția generală a economiei, acțiunile defensive sunt emise de companii care nu sunt la fel de sensibile la schimbările macroeconomice.
De regulă, în categoria acțiunilor ciclice intră titlurile de capital emise se companii din domeniul auto, al construcțiilor sau al bunurilor de lux. În perioadele de creștere economică oamenii tind să cheltuiască mai mult pe mașini, genți, ceasuri, vacanțe, așa că prețul acțiunilor emise de companiile respective va fi unul bun. În schimb, în perioadele de recesiune, oamenii tind să taie aceste cheltuieli care nu sunt absolut necesare, așa că prețul acestor acțiuni va scădea și el.
Pe de altă parte, acțiunile defensive (emise de societăți precum companiile producătoare de produse de igienă, de marile lanțuri de supermarketuri etc) tind să evolueze bine chiar și în perioadele de recesiune, deoarece oamenii vor continua să cumpere bunuri de primă necesitate.
Prin urmare, un investitor care vrea să se protejeze de fluctuațiile economiei va achiziționa atât acțiuni ciclice, cât și defensive.
Diversificarea portofoliului de investiții – metode
O altă metodă pentru diversificarea portofoliului presupune investiția în clase diferite de active, ca de exemplu:
- acțiuni la companii listate la bursă
- obligațiuni corporative și titluri de stat care oferă un venit fix (dobândă numită cupon)
- imobiliare (terenuri, clădiri, agricultură, creșterea animalelor, resurse naturale precum petrolul, gazele naturale etc)
- fonduri tranzacționate la bursă, unități de fond
- cash, valute și certificate de depozit
- instrumente financiare derivate precum contractele futures, options, forward etc
Rolul fondurilor mutuale în diversificarea portofoliului de investiții
Cei care nu doresc să investească direct în foarte multe active diferite pot cumpăra unități de fond la fonduri mutuale care investesc în domeniile de care sunt interesați. Concret, un investitor interesat de piața imobiliară nu trebuie să cumpere el însuși aparatamente, locuințe sau spații de birouri, mai ales că o astfel de investiție necesită sume foarte mari de bani.
Însă el poate cumpăra unități de fond la fonduri mutuale care investesc în proprietăți imobiliare, iar în acest mod persoana își poate diversifica portofoliul fără costuri foarte mari.
Diversificarea portofoliului de investiții și evoluția economiei
Teoria din spatele diversificării portofoliului de investiții susține că un eveniment ce poate avea un impact negativ asupra unei clase de active le poate aduce beneficii altora, mai notează investopedia.com.
De pildă, creșterea ratei dobânzii are de obicei un impact negativ asupra prețurilor obligațiunilor deoarece randamentul acestora trebuie să crească pentru ca titlurile cu venit fix să fie mai atractive. Pe de altă parte, creșterea ratei dobânzilor poate duce la creșteri ale chiriilor.
În această situație, un investitor care ar fi investit atât în obligațiuni, cât și în proprietăți imobiliare, nu ar avea prea mult de suferit întrucât pierderile cauzate de deținerea unui activ ar fi amortizate de profiturile obținute prin deținerea celuilalt activ.
După cum arată sursa citată, există diferențe foarte mari între modurile în care funcționează diverse sectoare sau industrii. Însă pe măsură ce investitorii își diversifică portofoliile, cumpărând acțiuni emise de companii din diverse industrii, ei devin mai puțin vulnerabili la riscurile specifice diverselor sectoare.
Diversificarea portofoliului de investiții – exemplu
Potrivit unui exemplu citat de investopedia.com, un investitor care vrea să își protejeze portofoliul de riscurile unei viitoare pandemii poate alege să investească în platforme de streaming (influențate pozitiv de carantină). În același timp însă, el poate investi și în companii aeriene (influențate negativ de perioadele de carantină). În teorie, aceste două industrii neînrudite pot minimiza riscul general al portofoliului.
O altă strategie pentru diversificarea portofoliului de investiții este ca investitorul că cumpere acțiuni atât la companii mari, solide și cunoscute (Apple, Microsoft, Amazon, Meta etc), dar și la companii cu o capitalizare de piață mai mică. În vreme ce companiile celebre reprezintă investiții mai sigure, cele mai mici au un potențial de creștere mai mare și pot oferi profituri mai mari și mai rapide.
Diversificarea portofoliului de investiții în funcție de geografie
O altă posibilitate este ca investitorul să cumpere acțiuni atât în țara de origine, cât și în străinătate. De pildă, un investitor poate investi în indicele BET de la Bursa de Valori București (indicele de referință al pieței, din care fac parte cele mai lichide companii din România), dar poate investi totodată și în companii listate la marile burse din SUA, Europa și Japonia (Bursa de Valori din New York, NASDAQ, Bursa de Valori din Frankfurt, Bursa de Valori din Tokyo etc).
Astfel, dacă economia SUA înregistrează o scădere, este posibil ca economia Japoniei să nu fie afectată. Dacă investitorul deține acțiuni la companii din Japonia, el își poate reduce pierderile.
Diversificând regiunile geografice în care investește, investitorul își protejează investițiile și față de riscurile valutare.
Multe dintre strategiile pentru diversificarea portofoliului de investiții prezentate mai sus pot fi combinate pentru protejarea investițiilor.
Foto: TheInvestorPost / TheInvestorPost / pixabay.com
Dacă acest articol ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce sunt acțiunile ciclice. Diferența față de cele defensive
Ce sunt acțiunile defensive. Listă cu 10 exemple de companii
Ce este toleranța la risc. Cele 3 tipuri de investitori
Ce este piața spot. Caracteristici, exemple, avantaje și dezavantaje