vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2023

Șeful diplomației europene Josep Borrell (foto) a apreciat marți că Inflation Reduction Act (IRA), planul american de subvenții pentru industriile verzi, “nu respectă” regulile comerțului internațional “la numeroase capitole”, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Cu IRA (amplu plan american asupra climei și împotriva inflației), SUA au înființat una dintre politicile cele mai protecționiste de după anii 30” ai secolului trecut, a subliniat Borrell în timpul unei dezbateri asupra relațiilor transatlantice în Parlamentul European.

“Soluțiile trebuie întotdeauna să respecte regulile comerțului internațional, ceea ce noi am susținut mereu, și este clar că ceea ce a fost prezentat de SUA, la numeroase capitole, nu respectă” aceste reguli, a deplâns Borrell, la scurt timp după vizita întreprinsă la Washington de președinta Comisiei Europene.


“Americanii au recurs la subvenții masive pentru industriile verzi. Acesta nu este modelul europenilor (…). Noi trebuie să evităm ca deciziile americane să aibă un efect de prejudiciere a intereselor noastre”, a avertizat șeful diplomației europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat la Washington pe 10 martie, pentru o întrevedere cu președintele Joe Biden, în timpul căreia a fost luat un angajament pentru a evita concurența dăunătoare în cadrul cursei pentru tranziția energetică.

IRA este un enorm plan de ajutoare pentru tranziția energetică, lansat de Jose Biden și care susține politica ‘Made in America’, în special prin înlesniri fiscale la achiziția de vehicule electrice, și ale cărei efecte stârnesc îngrijorare în rândul industriilor europene.

Cei doi lideri au promis, într-un comunicat comun publicat la sfârșitul întrevederii lor, “să înceapă imediat să negocieze în vederea unui acord țintit asupra metalelor strategice” pentru tranziția energetică.


Întrebat de europarlamentari, Josep Borrell a declarat că nu știe dacă un astfel de acord va fi încheiat. “Sunt multe de negociat”, a comentat el.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: