duminică

28 aprilie, 2024

11 aprilie, 2023

PSD nu este de acord cu reducerea salariilor, iar scenariul ministrului Marcel Boloş, privind „o revizuire” dură a salariilor în sistemul bugetar ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuţiile coaliţiei, a declarat marți secretarul general al formațiunii, Paul Stănescu.

”Scenariul ministrului Marcel Boloş, care a menţionat „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar, ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuţiile care vor avea loc în cadrul coaliţiei, pentru a nu risca compromiterea altor măsuri bune şi necesare. Să nu lăsăm un măr bolnav să strice o grămadă mare de mere sănătoase”, a precizat Paul Stănescu.

(Citește și: „A 4-a tranșă din PNRR vine cu o nouă misiune imposibilă / Ministrul Boloș: Trebuie redusă ponderea în PIB a salariilor de la stat, va fi o reformă dură„)

Ajustare a cheltuielilor bugetare, dar fără „soluții imorale”

În opinia acestuia, ”trebuie să ajustăm cheltuielile publice, dar acest obiectiv nu se va face prin soluţii imorale, de tristă amintire, precum tăierile salariale din perioada Băsescu. Deja inflaţia a avut o contribuţie negativă asupra veniturilor românilor”.


”Partidul Social Democrat şi coaliţia de guvernare au ca scop sprijinirea populaţiei şi a companiilor româneşti în această perioadă complicată şi protejarea veniturilor acestora. Sub nicio formă nu vom discuta despre tăieri de salarii. Este exclus! Dimpotrivă, misiunea coaliţiei de guvernare este să apere veniturile şi puterea de cumpărare a tuturor cetăţenilor ţării. Ceea ce a şi făcut de când PSD a intrat la guvernare şi a ales consensul, stabilitatea şi cooperarea politică în locul unui conflict permanent şi al instabilităţii”, a mai declarat secretarul general al PSD.

”Vom găsi cu siguranţă soluţiile cele mai potrivite pentru a eficientiza cheltuielile bugetare pentru că, în asemenea momente, această decizie este o dovadă de solidaritate faţă de români”, a completat el.

Premierul Ciucă, referindu-se exclusiv la acoperirea celor 20 de miliarde de lei lipsă în buget: Îmi asum responsabilitatea, nu se vor tăia salarii

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Timişoara, că a solicitat fiecărui ordonator de credite să reducă cheltuielile din cauza deficitului bugetar de 1,4 la sută la finalul primului trimestru al acestui an, dar că nu se pune problema de concedieri masive sau reduceri de salarii.

Nicolae Ciucă a explicat că e vorba de deficitul bugetar de 1,4 la sută la finalul primului trimestru al anului și că „este momentul acum să luăm măsuri astfel încât să nu ne trezim în trimestrul 3 sau 4 că trebuie să luăm nu ştiu ce decizii care să fie mai neplăcute, mai nepotrivite”.


El a asigurat însă că reducerile nu vizează salariile și inv estițiile: ”Fac apel la toţi factorii responsabili să nu ne ducem cu astfel de mesaje către cetăţeni, când nu s-a discutat absolut deloc despre acest lucru. Ştiu că au fost nişte mesaje. Fiecare dintre cei care au prezentat mesajele, au prezentat ipotezele care sunt pe masa oricărui decident. Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul guvernului şi am precizat foarte clar, inclusiv în scris, când am precizat să vină cu propuneri miercuri, pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare, nu cred că trebuie să le dăm oamenilor asemenea mesaje. Îmi asum responsabilitatea pentru ce spun acum”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

La ce s-a referit ministrul Marcel Boloș: Reforma salariilor de la stat, pentru sustenabilitate pe termen lung, un jalon PNRR

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să vină la ședința de guvern de miercuri cu măsurile de reducere a cheltuielilor necesare acoperirii golului de 20 de miliarde de lei din buget.

Ministrul Investițiilor și proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a explicat însă, că dincolo de această problemă concretă a bugetului 2023, România a asumat prin PNRR o nouă lege a salarizării personalului din sistemul public ce are ca obiectiv reducerea treptată și pe termen lung a ponderii în PIB a acestor chelutieli. Reforma, calificată drept una dură de către Marcel Boloș, este un jalon pentru cea de-a patra cerere de plată din PNRR și are ca termen luna decembrie 2023, confirm.

„Cheltuielile cu salariile reprezentau 37% (din veniturile statului – n. red.), eram printre primele locuri în UE, și aici, la acest indicator, trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul”, a spus ministrul.

Reforma salarizării, care înseamnă nu o tăiere a salariilor, ci o înghețare a acestora până când vor ajunge la procentul vizat din PIB, ar putea presupune, de exemplu, eliminarea sporurilor nejustificate (pentru riscul pe care l-ar reprezenta munca la computer ș.a.m.d.), dar și mecanisme clare de majorare a acestor venituri, pentru a se evita creșterile nechibzuite ce au loc în mod tradițional în anii electorali.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: