miercuri

17 iulie, 2024

programul rural invest

13 noiembrie, 2022

Programul Rural Invest are ca obiectiv susţinerea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare, precum și a unor întreprinderi din alte domenii, dar care își localizează producția în mediul rural sau urban mic.

Prin Programul Rural Invest persoanele juridice eligibile beneficiază atât de ajutoare de stat neramburasabile, cât și de credite garantate de stat.

Credite pentru capital de lucru și credite pentru investiții garantate de stat

1. În baza Programului Rural Invest, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) acordă garanții pentru beneficiarii eligibili pentru care băncile participante în cadrul programului au acordat credite pentru finanțarea capitalului de lucru sau credite pentru investiții.


Creditele aprobate în cadrul programului se acordă cu costuri avantajoase, respectiv Robor la 3 luni + 1,9%, se arată într-un ghid realizat de FGCR. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc și nici taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de creditare (taxe notariale, costuri legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).

2. Garanţiile acordate în favoarea fiecărui beneficiar participant în program sunt pentru unul sau mai multe credite de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite pentru capital de lucru. Creditele sunt garantate de stat în procent de maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.

Credite de până la 2 milioane de euro

3. Valoarea maximă a unui credit pentru capital de lucru oferit prin Programul Rural Invest este de 5 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro). Creditul se acordă pe o durată maximă de 36 de luni.

În cazul creditelor acordate pentru refinanțarea unor credite pentru finantarea capitalului de lucru, maturitatea creditului nou acordat va fi de maximum 36 de luni, dar fără a se depăși scadența maximă a creditului / liniei de credit care se refinanțează.


În ceea ce privește creditele pentru investiții, valoarea maximă a unui astfel de împrumut este de 10 milioane de lei (2 milioane de euro). El se acordă pe o durată maximă de 72 de luni.

Granturi pentru comisioane și dobânzi prin Programul Rural Invest

4. Cei selectați beneficiază și de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare aferente garanţiei acordate, în procent de 100%, datorate pe întreaga durată de derulare a creditului garantat, precum și a dobânzilor aferente creditelor pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data acordării creditului.

Comisionul de risc este datorat Ministerului Finanțelor de către beneficiar, pentru acoperirea riscului de garantare. Are o valoare cuprinsă între 0,25% și 2% pe an, în funcție de categoria în care se încadrează beneficiarul și de scadența creditului. După cum arătam mai sus, comisionul de risc este inclus în schema de ajutor de stat pentru toată perioada de garantare.

Comisionul de administrare este datorat FGCR de către beneficiar pentru remunerarea activității de analiză, acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor. Valoarea sa este de 0,25% pe an. Este inclus în schema de ajutor de stat pentru toată perioada de garantare.

Dobânda este datorată băncii de către beneficiar. Este inclusă în schema de garantare pentru primele 24 de luni de la acordarea creditului.

Sume nerambursabile prin Programul Rural Invest

5. De asemenea, beneficiarii primesc o sumă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, dar nu mai mult de echivalentul în lei a:

  • 290.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfașoară activitatea în domeniul producției
    agricole primare;
  • 345.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfașoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii;
  • 2.300.000 de euro pentru fiecare întreprindere în cazul în care întreprinderea nu își desfășoară
    activitatea în sectorul agriculturii, pescuitului și acvaculturii.

6. Categorii de beneficiari prin Programul Rural Invest

– operatori economici constituiți conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;

– fermieri;

– asociaţii agricole;

– persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, precum şi asociaţii de fermieri;

– întreprinderile care își desfășoară activitatea în alte domenii decât cel al agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare și care au realizat investiții în baza proiectelor de finanţare din fonduri europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

7. Activitățile finanțate și cheltuielile eligibile

a) Achiziția de terenuri cu destinaţie agricolă, pâna la atingerea de către beneficiar a unei suprafețe de maximum 1.000 de hectare în proprietate, este eligibilă prin Programul Rural Invest;

b) Achiziția de părți sociale la întreprinderile din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi
industriei alimentare;

c) Investițiile pentru dotare/retehnologizare și automatizare;

d) Achiziția de utilaje și echipamente;

programul rural invest
Foto: 12019 / pixabay.com

e) Investițiile pentru asigurarea independenței energetice a activității/producției beneficiarilor;

f) Activităţile curente de producţie;

g) Activitățile curente ale producătorilor și procesatorilor de cereale, beneficiari ai programului, pe
baza adeverinței de depozitare;

h) Refinanțarea creditelor de investiții și/sau a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru cu excepția celor garantate în cadrul Programului IMM Invest România,
inclusiv în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest.

Programul Rural Invest – criterii de eligibilitate

8. Beneficiarul trebuie să îndeplinească toate condițiile de mai jos:

– nu se află în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanţelor și/sau cu institutia finanțatoare;

– nu are credite (inclusiv finanţări de tip leasing) restante în Centrala Riscului de credit (CRC) sau, dacă înregistrează restanţe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B sau C;

– nu se află în interdicţie de a emite cecuri la data acordării creditului şi nu figurează cu incidente majore în CIP în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării garanţiei, cu excepţia incidentelor înregistrate pe perioada stării de urgenţă, stării de alertă şi o lună după încetarea acestora;

– împotriva beneficiarului nu s-a deschis procedura insolvenței;

– nu înregistrează obligaţii fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central. În cazul în care înregistrează astfel de obligaţii restante, beneficiarul din Programul Rural Invest se obligă să le achite din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordată în cadrul programului. În cazul creditelor de investiţii acordate în cadrul programului, solicitantul nu trebuie să înregistreze obligaţii fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central.

– beneficiarul este eligibil conform reglementărilor interne ale instituţiei de credit;

– prezintă instituţiei de credit garanţii colaterale, care, în cazul creditelor de investiţii, împreună cu garanţia de stat şi ipoteca legală imobiliară şi/sau mobiliară asupra activelor finanţate din credit,
acoperă în proporţie de cel putin 100% valoarea finanţării, proporţional cu procentul de garantare. Pentru creditele de investiţii acordate pentru achiziţia de părţi sociale, în completarea ipotecii
mobiliare asupra părţilor sociale prezintă şi alte garanţii colaterale care, împreună cu garanţia de stat, acoperă în proporţie de cel puţin 100% valoarea finanţării.

– beneficiarul se încadrează în categoria IMM sau în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piața medie;

– beneficiarul nu este în dificultate financiară.

9. Băncile partenere în Programul Rural Invest:

Alpha Bank
BCR
BRD
Banca Transilvania
Cec Bank
Credit Agricole
Exim Bank
ProCredit Bank
Intesa SanPaolo
Libra Bank
OTP Bank
Patria Bank
First Bank
Raiffeisen Bank
UniCredit Bank
Garanti Bank
Vista Bank
Banca Românească
ING
Techventures Bank

Plafonul total al garanțiilor pentru 2022

Beneficiarii din Programul Rural Invest trebuie să adreseze solicitările de finanțare direct către bănci.

Băncile sunt cele care adresează către FGCR solicitarea de garantare. Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească şi condițiile de eligibilitate ale băncii pentru care au optat la obținerea
creditului.

FGCR analizează solicitarea și în cazul aprobării acesteia transmite băncii acordul de finanțare și contractul de garantare.

Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate este în valoare de 2,5 miliarde de lei.

Foto: Pezibear / 12019 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Programul Innotech Student. Cum poți primi până la 100.000 de euro

Credite capital de lucru pentru IMM-uri. Primești până la 1 milion de euro

IMM Invest Plus condiții. Ghid complet în 8 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: