fbpx

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Chestiunea

Prognoza de primăvară: 5% creșterea PIB pentru 2021 – dar atenție la competitivitate și la salariile reale!

Prognoza de primăvară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2021, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și… Mai mult

29.04.2021

Europa

Infrastructura de transport în PNRR – Ce vrea Comisia și cât poate negocia România

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a discutat luni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Transporturi și cu comisarul european pentru Competiție, proiectele de infrastructură propuse spre… Mai mult

27.04.2021

Analiză

Studiu de caz – Comerțul cu Ungaria: cu ce ne produce vecinul nostru cel mai mare deficit comercial

Cel mai mare deficit comercial față de o țară europeană și al doilea la nivel mondial după cel cu China, a fost înregistrat anul trecut… Mai mult

26.04.2021

Programele crizei: Peste un sfert din valoarea garanțiilor din toată existența FNGCIMM s-a acordat în 2020

de Adrian N Ionescu , 16.2.2021

Fondul Naţional de Garantate a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat, în 2020, garanții de peste 20,784 miliarde de lei, cât 28,4% din totalul celor date în cei 18 ani de activitate a instituției, ca urmare a programelor de criză guvernamentale, potrivit unui comunicat emis marți de FNGCIMM.

Valoarea garanțiilor a crescut, astfel, cu 511% în 2020 față de 2019, iar cele 92.241 garanţii acordate anul trecut, în creștere cu 185% față de 2019, reprezintă 12,8% din numărul total de garanţii acordate de la înființarea în anul 2002 a FNGCIMM, potrivit calculelor instituției.

„Această creştere semnificativă se datorează în parte contextului economic care a favorizat intervenţia şi utilitatea unui instrument de susţinere anticiclic, şi aici se remarcă în mod deosebit programul IMM Invest Romania”, spune Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Taxele şi impozitele plătite pe care companiile beneficiare le-au putut plăti în continuare „au contribuit cu 13 miliarde de lei la buget”, a adăugat oficialul citat.

De la declanşarea crizei sanitare, FNGCIMM a lansat cinci programe noi pentru a răspunde la provocările economico-financiare generate de către pandemia COVID-19.

IMM Invest: Statul ar recupera prin taxe de 22 de ori garanțiile executate în cel mai pesimist scenariu

FNGCIMM estimează că, în perioada 2021-2025, taxele și contribuțiile plătite de firmele beneficare ale Programului IMM Invest România va fi de 56,1 miliarde de lei.

„Este de 22 ori mai mult decât nivelul maxim al garanțiilor executate în cel mai pesimist scenariu (rata creditelor neperformante pentru creditele IMM Invest poate ajunge până în anul 2025 la maxim 20%, comparativ cu nivelul actual de 4% raporat de BNR pe întreg sistemul bancar)”, spune Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

(Citiți și: „Aprobare de la Comisie: Programul IMM Invest – prelungit până la 30 iunie 2021”)

La data de 31 decembrie 2020, ajutorul de stat acordat beneficiarilor Programului IMM Invest România a însumat:

 • dobânzi aferente creditelor utilizate – 102,055 milioane de lei,
 • comisioane de administrare de 48,548 milioane lei şi
 • comisioane de risc de 140,68 milioane lei.

IMM Invest România a fost lansat cu scopul „de a sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii”, spune Comunicatul citat.

Impactul la şase luni de la implementare:

 • au apelat firme contând pentru „10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor”;
 • s-a derulat prin 21 de bănci;
 • 25.586 de finanțări, cu o valoare totală finanţată de peste 15 miliarde de lei de către instituţiile bancare;
 • a fost asigurată continuitatea locurilor de muncă pentru 443.097 de angajaţi;
 • Contribuţii de muncă totale (CASS, CAS, impozit Venit, CAM) de 7,7 miliarde de lei;
 • TVA Net plătit = 3,6 miliarde de lei;
 • impozit venit / profit = 1,6 miliarde de lei;
 • total impozite şi taxe = 12,9 miliarde de lei.

Garantarea dobânzilor amânate și preluarea riscului de neplată

Cel de-al doilea mecanism de garantare operaţionalizat de FNGCIMM în 2020 este programul înfiinţat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori.

Rolul FNGCIMM a fost de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată şi de a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor.

De la implementarea acestei facilităţi, FNGCIMM a emis scrisori de garantare pentru 24 bănci, cu o valoare totală a angajamentului de garantare de 25,183 milioane de lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.212 debitori persoane fizice şi 112 IMM-uri.

Garanții pentru credite „Noua & Prima Casă” de 3,6 miliarde de lei

Programul Noua Casă a continuat programul Prima Casă și a devenit operaţional în partea a doua a anului 2020, „în scopul deblocării creditului ipotecar, prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat”.

Prin cele două programe, Prima Casă şi Noua Casă, s-au acordat în total 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

De la data de 17 septembrie 2020, când a fost încărcată prima solicitare de garantare pe Noua Casă, au fost acordate 7.882 garanţii, în valoare de 999,3 milioane de lei, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei.

Alte programe, alte miliarde

 • Programul IMM leasing de echipamente şi utilaje are alocat in plafon pentru anul 2021 de 4 miliarde de lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 78,1 milioane de lei.
  • Programul urmează să fie digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnăturii electronice.
 • Programul IMM Factor are un plafon alocat pentru 2021 de un miliard de lei.
  • Susţine accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, prin garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor.
  • Bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane de lei, iar numărul total al beneficiarilor este estimat la 1.000 de IMM-uri.
 • În colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, FNGCIMM a acordat 1.604 garanţii de 2,12 miliarde de lei în favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Negocieri cu BERD

Prin Ministerul Finanţelor Publice, „FNGCIMM este în negocieri avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru stabilirea detaliilor parteneriatului într-un nou program, intitulat SME FUND, în cadrul căruia FNGCIMM va garanta din surse proprii creditele care vor fi acordate de berd prin intermediul unor bănci selectate de aceasta”, a mai anunțat Fondul de Garantare pentru IMM.

Prin noul program se  va introduce un nou instrument de garantare, garanţia tip portofoliu, iar berd va oferi consultanţă IMM-urilor aplicante/beneficiare, precum şi asistenţă tehnică băncilor partenere.

Număr de finanțări dublu în 2021

Având în vedere decizia Comisiei Europene de prelungire a  Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021, FNGCIMM estimează dublarea numărului de finanțări în anul 2021, „având la bază toate Programele aferente Planului Național de Investiții și Relansare Economică, din care: IMM Invest (continuare), Agro IMM Invest (program nou), IMM leasing de Echipamente și Utilaje (program lansat inițial la finele anului 2020) și IMM Factor (program care va susține cashflow-ul întreprinderilor mici și mijlocii).

La data de 1 ianuarie 2020, FNGCIMM administra trei programe guvernamentale, Prima Casă, Investeşte în Tine şi Prima Maşină, dedicate persoanelor fizice, cu un număr de 20.067 acordări, care reprezentau circa 83,5% din cele 24.016 garanţii emise în anul 2019.

Restul de 16,5% sunt garanţii din surse proprii acordate prin programele Start-up Nation, OPTIMM, garanţii Plafon, precum şi garanţii şi scrisori de garanţie acordate din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.2.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Energie regenerabilă: Cel mai ridicat ritm anual din 1999 încoace de creștere a capacităților de producție, în 2020

Adrian N Ionescu

Capacitățile noi de producție a energiei regenerabilă au crescut în cel mai ridicat ritm anual din 1999 încoace, cu 45% până la aproape 280 GW… Mai mult

Stiri

”Presupuse fapte de natură penală” săvârșite în proiecte cu bani europeni în care Dan Barna a fost expert. Vicepremierul neagă implicarea numelui său

Vladimir Ionescu

Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu ”presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate… Mai mult

Europa

Rusia îi răspunde României: îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova

Iulian Soare

Rusia a decis expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei României la Moscova. Este o măsură de răspuns la decizia autorităților de la București de a-l… Mai mult

Europa

UE deschide al doilea proces împotriva AstaZeneca, cerând de această dată și despăgubiri

Iulian Soare

Comisia Europeană (CE) dă din nou în judecată laboratorul anglo-suedez AstraZeneca şi cere despăgubiri, a anunţat un purtător de cuvânt al Bruxellesului, precizând că plângerea… Mai mult

Europa

Escaladare a tensiunilor dintre Hamas şi Israel – ciocniri în Ierusalimul de Est: peste 20 de morți

Iulian Soare

Cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, în noaptea de luni spre marţi, când organizația Hamas şi Israelul au efectuat sute… Mai mult

Europa

Germania, prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp

Iulian Soare

Companiei Facebook Inc. i s-a ordonat să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania după ce o autoritate de reglementare din această… Mai mult

Stiri

Certificatul digital de vaccinare va fi testat de STS pe 21 mai. Cum funcționează

Vladimir Ionescu

Certificatele digitale de certificare a vaccinării anti-Covid vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca, dintr-un portal web securizat, anunță STS,… Mai mult