fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Programele crizei: Peste un sfert din valoarea garanțiilor din toată existența FNGCIMM s-a acordat în 2020

de Adrian N Ionescu , 16.2.2021

Fondul Naţional de Garantate a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat, în 2020, garanții de peste 20,784 miliarde de lei, cât 28,4% din totalul celor date în cei 18 ani de activitate a instituției, ca urmare a programelor de criză guvernamentale, potrivit unui comunicat emis marți de FNGCIMM.

Valoarea garanțiilor a crescut, astfel, cu 511% în 2020 față de 2019, iar cele 92.241 garanţii acordate anul trecut, în creștere cu 185% față de 2019, reprezintă 12,8% din numărul total de garanţii acordate de la înființarea în anul 2002 a FNGCIMM, potrivit calculelor instituției.

„Această creştere semnificativă se datorează în parte contextului economic care a favorizat intervenţia şi utilitatea unui instrument de susţinere anticiclic, şi aici se remarcă în mod deosebit programul IMM Invest Romania”, spune Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Taxele şi impozitele plătite pe care companiile beneficiare le-au putut plăti în continuare „au contribuit cu 13 miliarde de lei la buget”, a adăugat oficialul citat.

De la declanşarea crizei sanitare, FNGCIMM a lansat cinci programe noi pentru a răspunde la provocările economico-financiare generate de către pandemia COVID-19.

IMM Invest: Statul ar recupera prin taxe de 22 de ori garanțiile executate în cel mai pesimist scenariu

FNGCIMM estimează că, în perioada 2021-2025, taxele și contribuțiile plătite de firmele beneficare ale Programului IMM Invest România va fi de 56,1 miliarde de lei.

„Este de 22 ori mai mult decât nivelul maxim al garanțiilor executate în cel mai pesimist scenariu (rata creditelor neperformante pentru creditele IMM Invest poate ajunge până în anul 2025 la maxim 20%, comparativ cu nivelul actual de 4% raporat de BNR pe întreg sistemul bancar)”, spune Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

(Citiți și: „Aprobare de la Comisie: Programul IMM Invest – prelungit până la 30 iunie 2021”)

La data de 31 decembrie 2020, ajutorul de stat acordat beneficiarilor Programului IMM Invest România a însumat:

 • dobânzi aferente creditelor utilizate – 102,055 milioane de lei,
 • comisioane de administrare de 48,548 milioane lei şi
 • comisioane de risc de 140,68 milioane lei.

IMM Invest România a fost lansat cu scopul „de a sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii”, spune Comunicatul citat.

Impactul la şase luni de la implementare:

 • au apelat firme contând pentru „10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor”;
 • s-a derulat prin 21 de bănci;
 • 25.586 de finanțări, cu o valoare totală finanţată de peste 15 miliarde de lei de către instituţiile bancare;
 • a fost asigurată continuitatea locurilor de muncă pentru 443.097 de angajaţi;
 • Contribuţii de muncă totale (CASS, CAS, impozit Venit, CAM) de 7,7 miliarde de lei;
 • TVA Net plătit = 3,6 miliarde de lei;
 • impozit venit / profit = 1,6 miliarde de lei;
 • total impozite şi taxe = 12,9 miliarde de lei.

Garantarea dobânzilor amânate și preluarea riscului de neplată

Cel de-al doilea mecanism de garantare operaţionalizat de FNGCIMM în 2020 este programul înfiinţat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori.

Rolul FNGCIMM a fost de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată şi de a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor.

De la implementarea acestei facilităţi, FNGCIMM a emis scrisori de garantare pentru 24 bănci, cu o valoare totală a angajamentului de garantare de 25,183 milioane de lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.212 debitori persoane fizice şi 112 IMM-uri.

Garanții pentru credite „Noua & Prima Casă” de 3,6 miliarde de lei

Programul Noua Casă a continuat programul Prima Casă și a devenit operaţional în partea a doua a anului 2020, „în scopul deblocării creditului ipotecar, prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat”.

Prin cele două programe, Prima Casă şi Noua Casă, s-au acordat în total 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

De la data de 17 septembrie 2020, când a fost încărcată prima solicitare de garantare pe Noua Casă, au fost acordate 7.882 garanţii, în valoare de 999,3 milioane de lei, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei.

Alte programe, alte miliarde

 • Programul IMM leasing de echipamente şi utilaje are alocat in plafon pentru anul 2021 de 4 miliarde de lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 78,1 milioane de lei.
  • Programul urmează să fie digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnăturii electronice.
 • Programul IMM Factor are un plafon alocat pentru 2021 de un miliard de lei.
  • Susţine accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, prin garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor.
  • Bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane de lei, iar numărul total al beneficiarilor este estimat la 1.000 de IMM-uri.
 • În colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, FNGCIMM a acordat 1.604 garanţii de 2,12 miliarde de lei în favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Negocieri cu BERD

Prin Ministerul Finanţelor Publice, „FNGCIMM este în negocieri avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru stabilirea detaliilor parteneriatului într-un nou program, intitulat SME FUND, în cadrul căruia FNGCIMM va garanta din surse proprii creditele care vor fi acordate de berd prin intermediul unor bănci selectate de aceasta”, a mai anunțat Fondul de Garantare pentru IMM.

Prin noul program se  va introduce un nou instrument de garantare, garanţia tip portofoliu, iar berd va oferi consultanţă IMM-urilor aplicante/beneficiare, precum şi asistenţă tehnică băncilor partenere.

Număr de finanțări dublu în 2021

Având în vedere decizia Comisiei Europene de prelungire a  Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021, FNGCIMM estimează dublarea numărului de finanțări în anul 2021, „având la bază toate Programele aferente Planului Național de Investiții și Relansare Economică, din care: IMM Invest (continuare), Agro IMM Invest (program nou), IMM leasing de Echipamente și Utilaje (program lansat inițial la finele anului 2020) și IMM Factor (program care va susține cashflow-ul întreprinderilor mici și mijlocii).

La data de 1 ianuarie 2020, FNGCIMM administra trei programe guvernamentale, Prima Casă, Investeşte în Tine şi Prima Maşină, dedicate persoanelor fizice, cu un număr de 20.067 acordări, care reprezentau circa 83,5% din cele 24.016 garanţii emise în anul 2019.

Restul de 16,5% sunt garanţii din surse proprii acordate prin programele Start-up Nation, OPTIMM, garanţii Plafon, precum şi garanţii şi scrisori de garanţie acordate din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.2.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunță că își depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost învins de premierul Florin… Mai mult

Europa

Criza diplomatică dintre China şi Canada s-a încheiat după eliberarea şefei Huawei

Vladimir Ionescu

Criza diplomatică dintre China şi Canada, survenită după ce cea dintâi a deţinut doi cetăţeni canadieni drept răspuns la arestarea directoarei financiare a Huawei de… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea confirmă că va participa, alături de Florin Cîțu, la reuniunea cu preşedintele Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), anunţă că va participa luni la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der… Mai mult

Stiri

Aripa Florin Cîțu preia conducerea PNL

Razvan Diaconu

  Florin Cîţu este câştigătorul alegerilor interne din PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din voturile valabil exprimate. Ludovic Orban a… Mai mult

Stiri

USR PLUS insistă: exclus să revenim la guvernare cu Florin Cîţu premier

Razvan Diaconu

USR PLUS şi-a reiterat sâmbătă poziţia luată printr-o decizie unanimă şi anume că nu poate reveni la guvernare cu Florin Cîţu premier. “Această decizie nu… Mai mult

Europa

Angela Merkel – un ultim apel pentru susţinerea candidatului CDU Armin Laschet

Iulian Soare

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele “viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul unor… Mai mult

Stiri

Noapte “de foc” la spitalul de boli infecţioase din Iaşi cu pacienți Covid

Razvan Diaconu

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una “de foc” la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a declarat managerul instituţiei, dr. Florin… Mai mult