joi

28 martie, 2024

30 aprilie, 2020

Profitul net atribuibil acționarilor Erste Group a fost de 235,3 milioane de euro în Trimestrul 1 din 2020, mai mic cu 37,6% față de primele trei luni din 2019, chiar dacă veniturile din dobânzi au crescut cu 5,9%, până la 1.229 milioane de euro, potrivit datelor publicate joi de grupul bancar austriac.

Erste Group va plăti dividende din profitul de anul trecut, dar managementul grupului încă nu s-a decis privind mărimea acestora.

Erste Group estimează că venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca rezultat al reducerilor semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România şi Serbia, unde operează, ca și al ajustării profilului creditării în urma reducerii marjelor la garanţiile de stat are marje mai reduse.


Profitul operaţional al acţionarului majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a scăzut cu 15,9% până la 551,7 milioane de euro.

Scăderea profitului este explicată de cea a veniturilor din tranzacționare și din deprecierea unor active financiare.

Alocările de provizioane pentru credite, dar și pentru angajamentele și garanțiile acordate au crescut în principal în Austria și Republica Cehă, dar În România s-a înregistrat o contribuție pozitivă din recuperarea creditelor deja scoase din bilanț în România.

Evoluţia acestor doi indicatori din urmă a fost afectată de evaluările determinate de volatilitatea ridicată din pieţele financiare ca urmare a izbucnirii pandemiei Covid-19.

Perspectivele


Erste consideră că scenariul cel mai probabil este de revenire economică în formă de V în următoarele şase luni, dar costurile de risc pentru 2020 sunt estimate la circa 50-80 puncte procentuale de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi.

În ani viitori, costurile de risc sunt considerate un „wild card” și este de așteptat să crească. Managementul Erste Group va înregistra anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail în 2020.

PIB-ul real la nivel global este estimat să raporteze cea mai abruptă scădere de după al Doilea Război Mondial.
Pentru Austria şi Europa Centrală şi de Est, estimarea actuală este o scădere cuprinsă între 4,2% şi 7,5% a PIB-ului real în 2020, cu toate efectele negative corespunzătoare asupra contului de profit şi pierdere, calităţii activelor şi capitalului.

În afară de scăderea venitului net din dobânzi în 2020, este de aşteptat şi ca venitul din taxe şi comisioane să fie afectat în primul rând de reducerea activităţii economice, reflectându-se în încasări mai mici din comisioanele pentru transfer şi plăţi, şi semnificativ mai mici din activitatea de brokeraj pe piaţa de capital.

Venitul operaţional ar urma să scadă în 2020. Cheltuielile de exploatare, care la începutul anului erau estimate să crească în 2020, ar urma să scadă, în contextul unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare şi efecte pozitive ale cursului de schimb.

Profitul operaţional este estimat să se contracte în 2020, comparativ cu nivelurile din 2019. Raportul cost/venit se va deteriora.

Datele în detaliu

Ca urmare a „unor efecte cu caracter excepţional în România”, impozitul pe profit a crescut la 103 milioane de euro în primele trei luni din 2020 (de la 95,5 milioane de euro în primele trei luni din 2019).

Veniturile nete din tranzacţionare au scăzut au scăzut până la – 157,4 milioane euro (comparativ cu câştigul de 153,3 milioane de euro din perioada similară a anului trecut).

Indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a crescut la 37,5 milioane de euro.

Veniturile nete din taxe şi comisioane au urcat cu 3,4%, la 504,2 milioane de euro, susţinute în principal de veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, dar şi din administrarea de active şi brokeraj de asigurări.

Alocările de provizioane legate de Covid-19 din primul trimestru al 2020 au fost minore şi s-au bazat în principal pe estimări făcute de experţi, dar nu le-au inclus încă pe cele aferente deteriorării preconizate a perspectivelor macroeconomice.

Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit din nou la 2,4% (2,5%).

Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 80,9%.

Cauzele

Erste acuză deteriorarea perspectivelor economice globale, „întrucât performanţa economică reprezintă un element fundamental pentru performanţa financiară a Erste Group și estimează „în consecinţă că această situaţie va duce la o deteriorare semnificativă, dar care nu poate fi încă cuantificată, a profitabilităţii băncii în 2020”.

Declinul economic şi profitabilitatea scăzută sunt considerate consecinţele directe ale faptului că guvernele din întreaga lume au optat pentru strategii de restricţionare a activităţilor sociale şi economice, în diferite grade, pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Erste mai amintește măsuri precum: moratorii privind plata creditelor bancare, garanţii pentru credite, plăţi directe către industriile şi consumatorii afectaţi, întreruperi sau amânări de la plata contribuţiilor fiscale şi a asigurărilor sociale, măsuri de sprijinire a pieţei muncii, cum ar fi scheme de muncă pe termen scurt, injecţii de lichiditate, relaxarea cerinţelor privind garanţiile, reduceri ale dobânzilor, programe de relaxare cantitativă prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale şi corporative, relaxarea cerinţelor de capital; şi tratarea cu pragmatism a înregistrării pierderilor din depreciere în baza standardelor IFRS9 ca urmare a moratoriilor privind plata creditelor şi a garanţiilor pentru credite.

Erste va plăti dividende

Conducerea Erste Group are intenţia fermă de a plăti un dividend pentru anul 2019, însă valoarea acestuia va fi determinată în primul rând de realităţile economice existente la momentul respectiv.

A fost rezervată, totuși, o sumă de 1,5 euro pe acţiune ca potenţial dividend pentru anul 2019, dar decizia finală va pune în echilibru cu atenţie recomandările în materie de reglementare cu imperativul de a menţine încrederea investitorilor în Erste Group, în particular, şi în pieţele de capital în general, dar va urmări să asigure şi un tratament echitabil pentru toate clasele de active.

„Erste Group de asemenea intră în această criză dintr-o poziţie solidă. Suntem un grup financiar puternic capitalizat, cu un model de business care şi-a dovedit valoarea, cu un portofoliu de credite echilibrat şi cu active de foarte bună calitate. Pentru a ne ajuta clienţii să facă faţă acestei crize, ne bazăm pe poziţia puternică pe care o au subsidiarele noastre în ceea ce va continua să fie zona de creştere a Europei, pe avantajul competitiv al platformei noastre digitale George şi pe nivelul excelent al indicatorilor de lichiditate” , a declarat Bernhard Spalt, directorul general al Erste Group Bank AG, citat de Agerpres.

Șeful Erste Group mai promite că îşi va ajuta clienţii „prin procese simplificate de depunere a cererilor de suspendare a plăţii ratelor la credite şi împrumuturi garantate de stat, asigurând consiliere clienţilor şi pe baza unei cooperări eficiente cu guvernele, autorităţile de reglementare şi cu toţi partenerii noştri”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: