7 iunie, 2023

Kosovo ar putea organiza noi alegeri în localităţile cu majoritate sârbă, unde s-au înregistrat proteste violente, dacă 20% dintre alegători semnează o petiţie prin care solicită acest lucru, a declarat preşedinta Vjosa Osmani într-un interviu pentru Reuters.

„În acest fel, cred că am asigura participarea sârbilor, deoarece cererea ar veni de la ei, de la cetăţeni, de la început”, a spus aceasta.

Declarația vine după ce trimisul UE Miroslav Lajčak și omologul său american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, au declarat marți seara că autoritățile de la priștina trebuie să depună eforturi pentru detensionarea situației din nordul Kosovo.


SUA și UE au prezentat trei cereri pentru a se avita extinderea conflictului din zonă: detensionarea situației, organizarea de noi alegeri în curând și revenirea la dialog.

Proteste violente au izbucnit în patru municipalităţi din nordul ţării după ce în Kosovo au fost instalaţi primari de etnie albaneză, aleşi în funcţii cu o prezenţă la vot de doar 3,5%, după ce locuitorii de etnie sârbă, majoritari în regiune, au boicotat scrutinul.

Soluția, neclară

Preşedinta Vjosa Osmani a declarat că înlăturarea primarilor actuali, prin intermediul unei petiţii din partea alegătorilor ar fi „un fel de referendum” ce ar deschide calea pentru organizarea unui nou vot pentru alegerea de noi primari. Ea a spus că întregul proces ar putea fi realizat în câteva luni.

Cu toate acestea, menţionează Reuters, nu este clar dacă alegătorii sârbi locali sunt dispuşi să participe la o astfel de petiţie.


Sârbii din regiunea de nord a Kosovo nu acceptă declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008, la mai bine de două decenii de la sfârşitul războiului din această regiune, şi încă văd Belgradul ca fiind capitala lor.

Pe măsură ce tensiunile dintre Serbia şi Kosovo s-au acutizat în ultima vreme, NATO şi-a întărit forţele de menţinere a păcii în nordul ţării. Osmani a declarat că doreşte ca aceste trupe de menţinere a păcii să rămână până când Kosovo va fi admis în NATO.

Propunerile OSCE

  • În primul rând, OSCE solicită Kosovo și Serbiei să își reafirme angajamentul față de acordurile anterioare încheiate ca parte a dialogului în curs condus de UE.
  • În al doilea rând, Kosovo ar trebui să-și retragă forțele speciale de poliție care au fost prezente în regiune pentru a menține ordinea, în timp ce Serbia ar trebui să reducă pregătirea pentru luptă a forțelor armate, care au fost plasate în alertă maximă în urmă cu zece zile.
  • În al treilea rând, poliția din Kosovo, împreună cu forțele KFOR și EULEX, trebuie să asigure pe deplin ordinea și securitatea țării.
  • În al patrulea rând, protestele ar trebui anulate, iar serviciile municipale să fie puse în funcțiune pentru funcționarea normală a vieții sociale; în același timp, angajaților ar trebui să li se permită accesul în municipalități.
  • Punctul cinci precizează că primarii albanezi recent aleși ar trebui să demisioneze până în vara acestui an, deschizând calea pentru alegeri municipale anticipate.
  • Conform punctului șase, alegerile municipale anticipate ar trebui să fie organizate în acest an.
  • La al șaptelea punct se asigură că OSCE va acorda sprijin tehnic al autorităților kosovare care vor organiza alegerile, întărind legitimitatea și încrederea dintre comunități.
  • La punctul opt, OSCE anunță că va implica tinerii în programe și procese de reconciliere.
  • Ultimul punct, al nouălea, afirmă că OSCE va sprijini punerea în aplicare a prevederilor convenite în cadrul dialogului în curs.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: