sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2023

Biroul din Kosovo al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat marți un plan în nouă puncte pentru a reduce tensiunile din nordul Kosovo și pentru a aduce ambele părți înapoi la masa de negocieri pentru normalizarea relațiilor.

Planul, scrie Euractiv, urmărește obținerea păcii și stabilității durabile în nordul Kosovo și întoarcerea sârbilor kosovari la instituții și procese democratice.

Kosovo de Nord a fost zguduit de violențe și proteste în ultimele 10 zile. În urma demisiei în masă a sârbilor etnici, care au o majoritate în regiune, din administrațiile locale, Pristina a convocat alegeri pentru a-i înlocui. Belgrad a cerut sârbilor să boicoteze alegerile, rezultând o prezență la vot mai mică de 4%.


Patru primari de origine etnică albaneză au fost aleși ca șefi a patru municipalități și, atunci când au încercat să intre în clădirile municipale, sârbii le-au blocat accesul în instituții. Incidentele s-au soldat cu rănirea a peste 30 de militari NATO din trupele de menținere a păcii și a mai mulți protestatari, polițiști și jurnalişti.

Propunerile OSCE

  • În primul rând, OSCE solicită Kosovo și Serbiei să își reafirme angajamentul față de acordurile anterioare încheiate ca parte a dialogului în curs condus de UE.
  • În al doilea rând, Kosovo ar trebui să-și retragă forțele speciale de poliție care au fost prezente în regiune pentru a menține ordinea, în timp ce Serbia ar trebui să reducă pregătirea pentru luptă a forțelor armate, care au fost plasate în alertă maximă în urmă cu zece zile.
  • În al treilea rând, poliția din Kosovo, împreună cu forțele KFOR și EULEX, trebuie să asigure pe deplin ordinea și securitatea țării.
  • În al patrulea rând, protestele ar trebui anulate, iar serviciile municipale să fie puse în funcțiune pentru funcționarea normală a vieții sociale; în același timp, angajaților ar trebui să li se permită accesul în municipalități.
  • Punctul cinci precizează că primarii albanezi recent aleși ar trebui să demisioneze până în vara acestui an, deschizând calea pentru alegeri municipale anticipate.
  • Conform punctului șase, alegerile municipale anticipate ar trebui să fie organizate în acest an.
  • La al șaptelea punct se asigură că OSCE va acorda sprijin tehnic al autorităților kosovare care vor organiza alegerile, întărind legitimitatea și încrederea dintre comunități.
  • La punctul opt, OSCE anunță că va implica tinerii în programe și procese de reconciliere.
  • Ultimul punct, al nouălea, afirmă că OSCE va sprijini punerea în aplicare a prevederilor convenite în cadrul dialogului în curs.

Acesta este primul plan de acțiune oficial și disponibil public pentru a remedia situația din nordul Kosovo. Fostul ministru de externe Meliza Haradinaj a declarat pentru Euractiv Albania într-un interviu recent că el consideră că UE și-a pierdut credibilitatea și că SUA ar trebui să preia conducerea în dialogul în curs.

***


Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: