miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2022

Războiul din Ucraina a produs primele efecte în ceea ce priveşte ratingurile de ţară ale Rusiei şi Ucrainei, marile agenţii reacţionând la sfârşitul acestei săptămâni, informează Reuters.

Ratingul de credit suveran pe termen lung și în monedă locală al Ucrainei a fost redus de agenţia S&P la „B-” de la „B”.

Agenţia a invocat riscurile la adresa creșterii economice și la adresa stabilități financiare a țării ca urmare a crizei cu Rusia, scrie Reuters.


Ftch Ratings a luat o decizie similară vineri seară, când a anunţat că a retrogradat ratingul Ucrainei la „CCC” (de la „B”).

Invazia reprezintă un șoc negativ sever la adresa unor indicatori-cheie de credit. Ucraina are rezerve valutare relativ reduse în raport cu serviciul datoriei externe suverane – de 4,3 miliarde dolari în 2022, iar ieșirile de capital preconizate îi vor slăbi și mai mult poziția externă, au avertizat specialiştii agenţiei de rating.

S&P a precizat că ar putea scădea în continuare ratingurile dacă incertitudinea creată de conflict ar duce la probleme de lichiditate.

Rusia retrogradată la „junk”

Agenția S&P a redus la „junk” ratingul de credit al Rusiei. Instituţia a retrogradat ratingul la BB+ (de la BBB-), sub gradul recomandat pentru investiții și a avertizat cu privire la noi reduceri de rating.


Principalul motiv invocat îl reprezintă sancțiunile internaționale „puternice” impuse țării în urma invaziei Ucrainei.

„Sancțiunile anunțate ar putea avea efecte directe și de a doua rundă semnificative asupra activității economice și de comerț exterior, a încrederii rezidenților interni și a stabilității financiare”, se arată într-un comunicat.

Rusia continuă să aibă rating „investment grade” de la Moody’s și Fitch, deoarece are unul dintre cele mai scăzute niveluri de îndatorare din lume, de doar 20% din PIB, și a rezervelor valutare de aproape 650 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: