26 februarie, 2022

UPDATE:

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să intensifice ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

”Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării rus, Igor Konaşenkov.


Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, sprijiniţi de armata rusă, înregistrează ”succese” şi nave ucrainene au atacat vase militare ruseşti în Marea Neagră, a mai spus oficialul.

”Foarte probabil” ca drone americane de recunoaştere să fi ghidat navele ucrainene, a adăugat acesta, dar informația nu se verifică din alte surse.

UPDATE:

Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete stinger în Ucraina, a anunțat sâmbătă cancelarul german.


Olaf Scholz a spus că invazia rusă a marcat un „punct de cotitură” și a adăugat: „Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere de armata invadatoare a lui Putin”.

UPDATE:

Germania a sugerat că ar putea sprijini interzicerea accesului Rusiei la SWIFT, principala rețea internațională de plăți din lume, după ce s-a opus anterior măsurii.

Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, a declarat sâmbătă că lucrează la o „restricție direcționată și funcțională” pentru SWIFT.

Olaf Scholz, cancelarul german, a declarat anterior că tăierea Rusiei de la rețeaua de plăți nu ar trebui să facă parte din sancțiuni.

Alte țări, inclusiv Marea Britanie, au propus blocarea Rusiei, argumentând că interdicția ar dăuna economiei ruse, forțând tranzacțiile financiare comune să fie efectuate direct între bănci sau să fie direcționate prin sisteme rivale în curs de dezvoltare.

UPDATE:

Jumătate din trupele strânse de Vladimir Puțin la graniţe se află în prezent pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui oficial american.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că în acest moment sunt 100.000 de militari ruși în Ucraina.

UPDATE:

SUA ia în calcul impunerea unor sancțiuni asupra băncii centrale a Rusiei, potrivit unor surse citate de Bloomberg, o mișcare care ar viza o mare parte din rezervele de 643 de miliarde de dolari pe care le adunase președintele rus Vladimir Putin înainte de a invada Ucraina.

decizie finală nu a fost luată, dar administrația Biden ia în considerare toate opțiunile în încercarea de a-l descuraja pe Putin. SUA își propun să acţioneze împreună cu aliații din Europa pentru un impact maxim al sancţiunilor.

UPDATE:

Controversă pe tema trecerii navelor ruse de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit preşedintelui turc Recep Erdogan, într-o postare pe Twitter, pentru blocarea accesului navelor ruseşti în Marea Neagră. Rusia susţine că nu a fost notificată de interdicţia de a tranzita strâmtorile controlate de Turcia.

„Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.

Rusia, prin intermediul agenției de știri Interfax, a declarat că nu a primit nicio notificare oficială cu privire la închidere. Se crede că tweet-ul lui Zelenskiy ar fi fost o solicitare pentru Turcia să ia măsuri, mai degrabă decât o confirmare că acestea ar fi fost puse în aplicare.

Convenția de la Montreux, care guvernează strâmtorile Bosfor și Dardanele, spune că navelor din statele Mării Negre le este permis să se întoarcă în porturile de origine, în timpul războiului.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că executivul de la Ankara nu a luat încă o decizie în acest sens.

UPDATE:

Ucraina neagă că ar fi refuzat să negocieze cu Rusia, afirmaţie făcută sâmbătă de Kremlin.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că Vladimir Putin ar fi ordonat vineri o oprire a avansului trupelor ruse, aşteptând începerea unor negocieri de pace, dar Ucraina ar fi refuzat.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podolyak, a spus că este neadevărat.

„Ucraina, desigur, nu a refuzat negocierile. (…) Ucraina și președintele Zelensky resping categoric orice condiții inacceptabile sau ultimatum din partea rusă”, a spus Podolyak.

UPDATE:

Marina franceză a interceptat în Canalul Mânecii o navă cu mărfuri destinate Rusiei.

„O navă de marfă rusă de 127 de metri lungime, numită «Liderul Baltic», care transporta mașini, a fost interceptată peste noapte de marina franceză în Canal și escortată în portul Boulogne-Sur-Mer din nordul Franței”, au afirmat oficiali francezi citați de BBC.

„A fost dusă în portul francez pentru că este suspectată că aparține unei companii vizate de sancțiunile UE împotriva Moscovei. Forțele franceze de frontieră investighează în prezent nava de marfă. Echipajul de la bordul «Baltic Leader» a cooperat cu autoritățile franceze.”

UPDATE:

Cehia trimite Ucrainei armament de 7,8 milioane de euro, constând în mitraliere, puşti de asalt şi alte arme uşoare, va fi livrat de partea cehă într-o locaţie decisă de Ucraina.

Slovacia anunță că își va muta ambasada din Ucraina la București.

UPDATE:

Italia și Cipru anunță că ies din rândul statelor care se opun eliminării Rusiei din Swift – mai rămâne Germania – detalii AICI-LINK.

UPDATE:

Armata ucraineană a distrus un convoi militar rusesc cu o dronă militară furnizată de Turcia, a anunţat Ambasada Ucrainei la Ankara, pe Twitter.

Convoiul militar rus se îndrepta spre orașul-cheie Kherson, din apropierea Crimeei. Drona utilizată se numeşte Bayraktar TB2 SİHAs.

UPDATE:

Forţele armate ucrainene controlează în continuare Kievul, în ciuda luptelor intense, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, pe Facebook.

Într-un mesaj video, Zelenski a spus că Ucraina controlează „puncte cheie din jurul orașului”.

El a pledat totodată pentru includerea statului în Uniunea Europeană. „ Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE”, a pledat Zelenski.

UPDATE:

Peste 100.000 de ucraineni au ajuns în Polonia, în ultimele 3 zile, potrivit datelor comunicate de Ministerul de Interne al Poloniei.

Până în prezent, în România au ajuns în jur de 20.000 de refugiați.

UPDATE:

Forțele armate ruse susţin că au distrus 821 de obiective de infrastructură militară de pe teritoriul Ucrainei.

„Printre acestea: 14 aerodromuri militare, 19 posturi de comandă și centre de comunicații, 24 de sisteme de rachete antiaeriene S-300 și Osa, 48 de stații radar. Au fost doborâte: 7 avioane de luptă, 7 elicoptere, 9 vehicule aeriene fără pilot”, a declarat Igor Konașenkov, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, citat de Interfax.

Konașenkov a asigurat că atacurile au fost efectuate numai asupra obiectelor infrastructurii militare a armatei ucrainene

Au fost distruse 87 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 28 de lansatoare de rachete multiple, 118 unități de vehicule militare speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei (UAF).

UPDATE:

Cel puțin două dintre cele mai mari bănci de stat ale Chinei restricționează finanțarea pentru achizițiile de mărfuri rusești, după sancțiunile din partea Occidentului, ceea ce arată limitele angajamentul Beijingului de a menține legăturile economice cu unul dintre cei mai importanți parteneri ai săi, scrie Bloomberg.

Unitățile offshore ale Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au încetat să mai emită scrisori de credit denominate în dolari americani pentru achiziții de mărfuri rusești pregătite pentru de export. Scrisori de garanție în yuani sunt încă disponibile pentru unii clienți, sub rezerva aprobărilor, conform surselor Bloomberg.

Răspunsul băncilor chineze ar putea fi temporar, având în vedere faptul că sancțiunile occidentale au cruțat până acum sectorul energetic al Rusiei. Nu este clar dacă băncile chineze au retras alte forme de finanțare pentru companiile și persoanele fizice rusești.

UPDATE:

Un număr de 198 de civili, inclusiv trei copii, au fost ucişi în atacurile rusești, de la începutul războiului, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, citat de Business Standard.

Alte 1.115 de persoane, dintre care 33 copii, au fost rănite, a mai spus oficialul.

UPDATE:

Kievul a anunțat bilanțul actualizat al pierderilor rusești.

Aproximativ 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi.

De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse, conform datelor prezentate sâmbătă dimineața de Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE:

Secretarul de stat britanic al forţelor armate, James Heappey, spune că, până sâmbătă dimineața, Rusia nu a reușit să obțină niciun avantaj tactic.

Forțele ruse nu au capturat orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, iar coloanele blindate care avansează spre capitala Kiev au fost blocate de rezistența ucraineană.

Potrivit evaluărilor britanice, Rusia nu a reuşit să captureze până acum niciuna dintre ţintele stabilite de la începerea invaziei.

„Chiar și Melitopol, pe care rușii pretind că l-au luat… nu vedem nimic care să dovedească asta, este încă în mâinile ucrainene”, a declarat Heappey, potrivit Reuters.

UPDATE:

Până la ora locală 06:00 (04:00 GMT), 35 de oameni, inclusiv doi copii, au fost răniţi în Kiev, în timpul bombardamentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat primarul oraşului, Vitali Kliciko, citat de Reuters. Nu a explicat sacă sunt doar civili.

Momentan, nu există o prezenţă militară rusă importantă în Kiev, dar sunt active grupuri de sabotori, a mai explicat acesta.

UPDATE:

Rachete rusești au lovit vineri seară un bloc de apartamente de pe bulevardul Lobanovsky, din centrul Kievului. O parte din clădire a fost smulsă în urma impactului. Mai multe etaje au fost distruse. Numărul victimelor necunoscut, dar conform informaţiilor de pe reţelele sociale există persoane rănite.

UPDATE:

Preşedintele american Joe Biden a ordonat Departamentului de Stat al SUA să elibereze ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari Ucrainei, potrivit Reuters.

Într-un memorandum adresat secretarului de stat Antony Blinken, Biden a ordonat ca 350 de milioane de dolari alocați prin Legea privind asistența străină să fie desemnați pentru apărarea Ucrainei.

UPDATE:

Meta a decis să interzică mass-media ruse de stat achiziţionarea de reclame pe platforma sa, Facebook.

”Interzicem mass-media de stat ruse să difuzeze reclame pe platforma noastră oriunde în lume. Aceste modificări au început deja să fie aplicate și vor continua în weekend”, a anunțat pe Twitter Nathaniel Gleicher, Head of security policy a Facebook.

Rusia a declarat vineri că limitează parţial accesul la Facebook, acuzând-o că ”cenzurează” mass-media rusă.

UPDATE:

O nouă zi de lupte în Kiev, după o noapte violentă în care trupele ruse au năvălit spre capitală, scriu reporterii străini. Au fost raportate numeroase focuri de artilerie şi explozii în estul, vestul şi sudul oraşului.

Forțele armate ucrainene susţin că au reuşit să respingă atacurile trupelor ruse din apropierea unei baze a armatei de lângă Vasilkiv și a unui drum cheie – Bulevardul Victoriei.

UPDATE:

Manifestări de solidaritate pentru Ucraina au avut loc vineri seară în întreaga lume, de la Tokyo la New York.

Manifestaţii au avut loc şi în Rusia:

UPDATE:

Președintele Volodimir Zelensky refuză propunera SUA de a părăsi țara și anunță că rămâne în Kiev și va conduce personal apărarea orașului.

UPDATE:

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Zelenski, a anunțat că în primele două zile de război armata ucrainiană ar fi ucis 3500 de soldați ruși și a luat prizonieri alți 200.

UPDATE:

Forțele ruse au capturat sâmbătă orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, cu o populaţie de 150 de mii de cetăţeni, a informat agenția de presă rusă Interfax. Informaţia nu a fost confirmată de partea ucraineană.

Moscova a lansat în cursul nopţii lovituri coordonate cu rachete de croazieră și artilerie asupra mai multor orașe.

UPDATE:

Urmează o nouă noapte grea pentru capitala Kiev – la lăsarea serii s-au realuat exploziile.

Mayor Klitschko, primarul Kievului: Situația pentru oraș este amenințătoare, noaptea următoare va fi foarte grea, la principalele intrări în capitală și în apropierea dotărilor strategice din interiorul acesteia vor fi instalate baricade.

UPDATE:

Țările membre NATO vor desfășura mai multe trupe în Europa de Est, au decis liderii alianței, acuzând Rusia că a mințit cu privire la intențiile sale.

”Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de barajul de minciuni al guvernului rus. Vom desfășura forțe defensive suplimentare semnificative în partea de est a alianței”, se arată într-o declarație comună a celor 30 de lideri din statele membre NATO, difuzată în urma unui summit virtual prezidat de secretarul general Jens Stoltenberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: