International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Grupului Băncii Mondiale, a plasat 95 de milioane de lei (circa 22 mil. dolari) în primele obligațiuni verzi emise de Banca Comercială Română (BCR).
Valoarea totală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar titlurile intră în categoria obligațiunilor verzi, pentru că banii vor fi alocați mai ales creditelor ipotecare pentru locuințe cu componentă de mediu, ca și altor proiecte similare, potrivit unui comunicat IFC.
„Ne extindem colaborarea cu BCR pentru a crește accesul la finanțarea ipotecilor verzi în România, și a ajuta la combaterea schimbărilor climatice” a declarat Vittorio Di Bello, șeful regional al IFC pentru instituțiile financiare.
Obligațiunile au o maturitate de 7 ani și o rată a dobânzii de 5% și au primit un rating preconizat pe termen lung de BBB+ din partea agenției de clasificare Fitch.
O ofertă suprasubscrisă
Emisiunea BCR s-a dovedit una de succes încă de la început, în condițiile în care la finalul primei zile de subscriere registrul de ordine era acoperit cu mult peste suma maximă vizată de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia închiderii mai devreme a ofertei.
IFC a investit 100 de milioane de lei și în obligațiunile nepreferințiale ale BCR emise în mai, în valoare totală de un miliard de lei, care este cea mai mare emisiune de obligațiuni corporatiste din România.
Ambele emisiuni sunt listate la Bursa de Valori București (BVB).
Băncile din România în clubul obligațiunilor verzi
Primele obligațiuni verzi din România au fost emise de Raiffeisen Bank România, care a atras peste 400 de milioande de lei, la jumătatea lunii mai.
Și atunci, IFC plasat echivalentul a 20 de milioane de dolari, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 53 de milioane de lei (echivalentul a 11 milioane de euro), în aceleași obligațiuni verzi ale Raiffeisen Bank România.
BERD și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat deja de anul trecut că nu vor mai finanța proiecte legate de combustibilii fosili.
Planuri guvernamentale fără orizont
Guvernul României nu are un plan clar pentru emiterea de obligațiuni verzi, plasând România din nou în coada unei tendințe tot mai ample.
Acum o lună, Comisia Europeană a strâns 12 miliarde de euro în prima sa emisiune de obligațiuni verzi, după o ofertă suprasubscrisă de 11 ori.
Polonia avea deja, în primăvară, emisiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari în echivalent, iar Cehia contează cu emisiuni de peste 832 de milioane de dolari, plasându-se împreună cu Ungaria printre primele 10 ţări din lume care au apelat la acest instrument de finanțare a unor investiții cu beneficii ecologice certe și certificabile.
Tendința a ajuns prima oară în România indirect, prin obligațiunile verzi ale unui dezvoltator ceh de parcuri logistice și industriale care vrea să se extindă pe piața românească. IFC și berd au susținut și acest proiect.