miercuri

24 aprilie, 2024

13 octombrie, 2021

Comisia Europeană a obținut 12 miliarde de euro prin prima sa emisiune de obligaţiuni verzi. Cererea pieței a fost de peste 11 ori mai mare, ordinele de cumpărare depășind 135 de miliarde de euro, potrivit datelor Executivului European.

Emisiunea a fost întreprinsă în vederea finanțării a 30% din valoarea programului NextGenerationEU. Programul finanțează proiectele menite să ducă la atingerea obiectivului de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2050.

Totalul emisiunilor de obligațiuni verzi ale Comisiei  se va ridica la 250 de miliarde euro, până în 2026. Obligațiunile emise marți au scadența peste 15 ani.


Titlurile sunt purătoarele unui cupon (dobândă) de 0,40%, iar randamentul de piață este deja de 0,453%. Banca Centrală europeană practică încă o dobândă de politică monetară de 0,00%, potrivit MarketWatch.

Emisiunile de obligațiuni verzi au devenit deja o metodă consacrată prin care statele lumii își finanțează proiectele ce țin de tranziția energetică. Peste 100 de miliarde de dolari au fost atrași prin astfel de instrumente financiare până acum, și UE tocmai a intrat în acest club.

Premiere în serie

„Este cea mai mare cerere de obligațiuni verzi înregistrată vreodată. (…)  Este și cea mai mare emisiune instituțională de obligațiuni înregistrată în Europa, dar și cea mai mare valoare obținută de UE într-o singură tranzacție”, a declarat Johannes Hahn, comisarul European pentru Buget și Administrație.

Nu este însă și prima emisiune de obligațiuni a Uniunii Europene. Cea dintâi s-a realizat pentru finanțarea programului SURE, menit să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, luate în aplicare condițiile pandemiei.


UE își propune să emită în fiecare an obligaţiuni verzi de 35 – 45 miliarde euro.

„Se așteaptă ca UE să rezolve dezechilibrul inerent cerere-ofertă al obligațiunilor verzi „, spun analiștii  Commerzbank, citați de Market Watch.

Bani pentru energie curată

Banii din obligaţiunile verzi NextGenerationEU vor finanţa nouă categorii largi de cheltuieli, inclusiv eficiența energetică, energia curată și adaptarea la schimbările climatice, în conformitate cu Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Statele membre informează  Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informaţii pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obţinute din obligaţiunile verzi pentru a finanţa tranziţia verde.

„Urmărirea acestor cheltuieli se va face utilizând coeficienții climatici ai UE, unde cheltuielilor li se atribuie un scor (0% / 40% / 100%) pe baza contribuției lor la tranziția verde”, aprecizat Johannes Hahn.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare care va mobiliza aproximativ 800 de miliarde euro în preţuri curente, fiind menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: