O delegaţie a Parlamentului European a ajuns miercuri în Taiwan, ca parte a unei ofensive diplomatice pentru consolidarea relațiilor cu insula şi în pofida avertismentelor din partea Chinei. Este prima delegație oficială a PE ajunsă în Taiwan, scrie Focus Taiwan.
Grupul de şapte eurodeputați este condus de francezul Raphael Glucksmann, un critic virulent al Chinei. El este unul dintre cei cinci parlamentari UE pe care Beijingul i-a sancționat, în luna martie, pentru că „dăunează grav suveranității și intereselor Chinei” și „răspândesc cu rea intenție minciuni și dezinformări” despre China.
Tuturor celor vizați de sancțiuni, cât și familiilor lor, li s-a interzis accesul în China, în Hong Kong și Macao. Companiile și instituțiile asociate acestora nu mai au voie să facă afaceri cu China.
„Nici ameninţările şi nici sancţiunile nu mă vor impresiona. Niciodată. Şi voi continua mereu să fiu alături de cei care luptă pentru democraţie şi drepturile omului. Aşa că iată: mă duc în Taiwan”, a scris Raphael Glucksmann pe Twitter, înainte de a se urca în avion.
Misiunea chineză de la Bruxelles a avertizat deja că o vizită a deputaţilor europeni în Taiwan „ar submina interesele fundamentale ale Chinei şi ar compromite dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE”.
(Citiți și: ”UE se joacă cu nervii Chinei: Ministrul de Externe al Taiwan în vizită la Bruxelles”)
„Parlamentul European este un organism oficial al UE. Dacă trimite deputați europeni să viziteze Taiwan, aceasta ar încălca grav angajamentul UE față de politica One-China, ar afecta interesul de bază al Chinei și ar submina dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-UE. Vom avea reacții suplimentare în funcție de evoluția situației”, a spus Misiunea Chinei în UE într-o serie de tweet-uri.
Delegația va avea întâlniri cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi cu alţi înalţi responsabili în timpul acestei vizite de trei zile, a declarat Ministerul de Externe al insulei.
„Așteptăm cu nerăbdare discuții fructuoase cu partenerii noștri europeni, care au aceleași opinii pe teme privind apărarea democrației, a libertății, a statului de drept și a respectării drepturilor omului”, a transmis ministrul de Externe taiwanez, într-un comunicat în acre salută vizita celor șapte europarlamentari.
Beijingul a reacţionat puternic luna trecută la vizita unui grup de senatori francezi în Taiwan şi la cele ale ministrului de externe taiwanez, Joseph Wu, în Slovacia şi Republica Cehă.
Eurodeputaţii au adoptat în octombrie, cu largă majoritate (580 de voturi pentru, 26 contra), un raport ce subliniază „necesitatea urgentă de a lansa un studiu de impact în privinţa unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan”.
Documentul menționează importanţa relaţiei comerciale bilaterale, mai ales în privinţa tehnologiilor precum 5G sau a semiconductorilor.
Totodată, Parlamentul European îşi exprimă „via îngrijorare faţă de continuarea beligeranţei militare, presiunile, exerciţiile de asalt, încălcările spaţiului aerian şi campaniile de dezinformare ale Chinei având ca ţintă Taiwanul”.
Eurodeputaţii au cerut „Uniunii Europene să facă mai mult pentru a răspunde acestor tensiuni şi pentru a apăra democraţia taiwaneză”.
Taiwanul, revendicat de China ca propriu teritoriu, nu menţine relaţii diplomatice oficiale cu nicio ţară europeană în afară de Vatican, dar a declanșat o puternică ofensivă pentru apropierea de Uniunea Europeană.
„Vom căuta mai activ să obţinem sprijinul comunităţii internaţionale şi aşteptăm cu nerăbdare consolidarea relaţiilor dintre Taiwan şi ţările democratice din centrul şi estul Europei”, declarau diplomați taiwanezi.
Ministrul de Externe taiwanez, Joseph Wu, a vizitat Slovacia și Cehia, luna trecută, în cadrul unei vizite rare în Europa.
(Citiți și: ”Joe Biden asigură Taiwanul că SUA îl va apăra de un potențial atac al Chinei”)
Din cauza presiunii chineze, multe ţări nu erau dispuse să primească miniştri de top taiwanezi.
Insula are propriul guvern, după victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.
Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat recent dorinţa de a se ajunge la o reunificare „paşnică”.
China şi-a intensificat presiunea militară şi diplomatică împotriva Taiwanului pentru a-l obliga să accepte suveranitatea chineză.
Legăturile China – Taiwan s-au prăbușit după alegerea lui Tsai ca președinte, în 2016, întrucât aceasta consideră insula o națiune suverană de facto și nu parte a Chinei.
În ultimul timp, avioane de război chineze și-au intensificat zborurile în zona de apărare aeriană a Taiwanului, iar ministrul apărării din insulă declara că tensiunile militare cu Beijingul au atins apogeul ultimelor patru decenii.