Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu (foto), vine săptămâna aceasta la Bruxelles, ca parte a unui turneu european care intensifică tensiunile dintre UE și Beijing. Joseph Wu a vizitat Republica Cehă și Slovacia la începutul săptămânii, iar organizatorii protestului de la Roma împotriva Chinei se așteaptă ca oficialul taiwanez să se alăture demonstrației organizate în paralel cu summitul G20 de sâmbătă.
Pentru a ridica la Beijing, ofensiva diplomatică a Taipei în Europa apare la câteva zile după ce președintele american Joe Biden și-a afirmat angajamentul de a garanta securitatea Taiwan, insulă autonomă pe care China o consideră a fi parte a teritoriului său.
În timp ce etapele cehe și slovace ale turneului european al lui Joseph Wu au fost bine mediatizate, vizita la Bruxelles este ținută departe de atenția presei și încă nu este clar cu ce oficiali europeni se va întâlni oficialul taiwanez. Reinhard Bütikofer, președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China, a confirmat însă pentru Politico că vizita oficialului taiwanez la Bruxelles este o certitudine.
Un purtător de cuvânt al UE a precizat că este „conștientă de vizită” și a precizat: ”Avem contacte cu Taiwan chiar și în absența recunoașterii diplomatice”. Oficialul european a insistat că întâlnirea va fi „apolitică”, un indiciu că Joseph Wu nu se va întâlni oficial cu șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, de exemplu.
În ciuda acestor precizări, misiunea chineză la UE a emis o declarație de presă în care afirmă că Beijing „se opune ferm interacțiunilor oficiale de orice formă sau natură între regiunea Taiwan și țările care au legături diplomatice cu China. Poziția Chinei în această problemă este clară”.
Delegația taiwaneză care a vizitat Praga a obținut cinci memorandumuri de înțelegere pe subiecte variind de la securitatea cibernetică la tehnologia ecologică. Beijing a criticat vehement vizitele în Republica Cehă și Slovacia,pe care le privește drept o „promovare a secesionismului”. China nu acceptă faptul că Taiwanul este o țară independentă, așa că detestă încercările de a-și construi un profil diplomatic puternic.
Beijingul a deplâns faptul că Senatului Cehiei l-a invitat la Praga pe Joseph Wu, considerând că ca fiind un „act provocator rău intenționat”.
China amenință, de asemenea, că va „reacționa în continuare” dacă membri ai Parlamentul European își vor concretiza planul de călătorie în Taiwan. Șapte deputați europeni conduși de francezul Raphaël Glucksmann – membru al grupului Socialiști și Democrați și critic vocal al recordului Beijingului în domeniul drepturilor omului – ar urma să viziteze Taipei săptămâna viitoare, potrivit South China Morning Post.
„Parlamentul European este un organism oficial al UE. Dacă comisia sa trimite deputați europeni să viziteze Taiwan, aceasta ar încălca grav angajamentul UE față de politica One-China, ar afecta interesul de bază al Chinei și ar submina dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-UE. Vom avea reacții suplimentare în funcție de evoluția situației”, a spus Misiunea Chinei în UE într-o serie de tweet-uri.
Un răspuns
Importanta si la timp ofesiva diplomatica americano-UE in favoarea Taipei.
China trebuie sa inteleaga obligatia de a respecta niste reguli internationale nu numai deciziile unei conduceri autoritare vremelnice.
Greseala Marii Britanii cu cedarea Hong-Kong nu trebuie sa se mai repete.