vineri

19 aprilie, 2024

10 august, 2021

Ambasada Chinei din Lituania a rămas fără titular la post

China și-a rechemat ambasadorul din Lituania și a cerut ministerului de Externe de la Vilnius să procedeze similar. Motivul, anunță The Guardian, este decizia Lituaniei de a stabili relații diplomatice cu Taiwan.

Într-o declarație de presă emisă marți, ministrul chinez de Externe a acuzat Lituania că ignoră ”potențialele consecințe” ale apropierii de Taiwan. ”Decizia încalcă cu îndrăzneală spiritul relațiilor diplomatice între China și Lituania și subminează grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, transmite MAE chinez Lituaniei.

La nivel internațional, doar 15 țări recunosc Taiwanul ca o națiune suverană. Lituania nu are încă legături diplomatice formale cu Taiwanul, dar menține relații tot mai prietenoase cu Taipei.


Lituania este un critic din ce în ce mai vocal al acțiunilor Chinei față de Taiwan, precum și în Xinjiang și Hong Kong, s-a retras din grupurile multilaterale conduse de China și a anunțat diverse donații către Taiwan.

Pe data de 20 iulie, ministrul de externe taiwanez, Joseph Wu, a anunțat că Taiwanul și Lituania vor înființa birouri de reprezentare pentru a consolida „schimburile economice și comerciale, cooperarea în diferite domenii, precum și prietenia dintre oameni”. Se aștepta ca aceste birouri să fie deschise până la sfârșitul anului.

Taiwan are o prezență diplomatică în mai mult de 70 de țări din întreaga lume, dar diversele sale oficii din străinătate poartă de obicei titulatura de ”Birou economic și cultural al Taipei”.

Reacția de marți a Beijing sugerează că oficiul din Lituania nu va mai conține ”Taipei” în titulatură, ci ”Taiwan”.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: