joi

25 iulie, 2024

30 mai, 2023

Președintele Klaus Iohannis le-a promis liderilor federațiilor din Educație că se angajează să gireze acordul încheiat de coaliție cu greviștii, „în cazul în care se va ajunge la un acord”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), după ieșirea de la Palatul Cotroceni.

„Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ nu este posibilă (garantarea principiului potrivit căruia grilele de ierarhizare în Educație să pornească de la salariul mediu pe economie acordat profesorilor debutanți – n.red), dar că se angajează, în cazul în care se va ajunge la un acord, îl va gira”, a spus Simion Hăncescu.

Acordul ar urma să prevadă creșterea salariilor din Educație în viitor.


Manifestanții aflați în fața Palatului Cotroceni, în momentul în care liderii lor le-au prezentat pe scurt discuția cu președintele, au început să scandeze „Nu plecăm! / Nu plecăm!”

Un astfel de eventual acord, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, ar trebui să fie un acord politic asumat de șefii coaliției de guvernare, iar Klaus Iohannis ar trebui să garanteze punerea lui în aplicare.

Liderii de sindicat îi vor informa în această seară pe membrii organizațiilor aflate în grevă, iar mâine îi vor oferi premierului Nicolae Ciucă răspunsul la ultima ofertă pe care le-a înaintat-o.

„Vom consulta colegii și vom da un răspuns. (…) E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemele lor să poată să fie rezolvate. E un angajament foarte ferm”, a susținut Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

(Citește și: „Educația rămâne blocată – Guvernul a plusat la bonusul anual, sindicatele acceptă doar majorări salariale„)

Ultima ofertă a Executivului, prezentată marți


Executivul a făcut o nouă ofertă, explicându-le liderilor celor trei federații că revendicările de majorări nu pot fi nicidecum satisfăcute, în actualul context macroeconomic.

Astfel, Guvernul a promis ca bonusul virat anul acesta, în două tranșe, să crească:

  • de la 2.500 de lei, cât oferea săptămâna trecută pentru cadrele didactice, la 4.000 de lei (pentru materiale didactice și formare profesionale, cea mai mare parte, ce urmează să fie decontată din fonduri europene)
  • de la 1.000 de lei, la 1.500 de lei, pentru personalul non-didactic din Educație

Mai mult, au spus guvernanții, nu permite bugetul, întrucât majorările salariale înseamnă cheltuieli suplimentare permanente la buget, în condițiile în care ponderea actuală a acestora în totalul cheltuielilor statului este deja mult prea mare.

Reamintim solicitările sindicatelor:

  • o majorare imediată cu 25% pentru toți salariații din domeniu
  • grila pentru Educație din viitoarea lege a salarizării bugetarilor să pornească de la un net egal cu salariul mediu pe economie, pentru profesorii debutanți, pe care să se aplice coeficienții de ierarhizare
  • creșterea imediată a netului debutanților la nivelul salariului mediu pe economie, ca o garanție că se vor respecta grilele viitoare

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: