vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2023

Evaluarea elevilor de clasa a VI-a a fost amânată din nou, iar înscrierile la examenul de bacalaureat nu pot începe, din cauza grevei angajaților din Educație. Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților o procedură specială de înscriere, pentru că în unele licee personalul care ar fi trebuit să se ocupe de aceste proceduri se află în grevă.

Evaluarea elevilor de clasa a VI-a

Ministerul Educației a schimbat luni, pentru a doua oară, data la care elevii de clasa a şasea vor da evaluarea. Astfel, examenul va fi susținut în zilele de 12 și 13 iunie.

Inițial, aceste examene trebuiau să se desfășoare pe 24 și 25 mai, apoi au fost amânate pentru 30 și 31 mai.

Evaluarea Națională clasa a VIII-a și admiterea la liceu


Evaluarea Națională ar trebui să demareze pe 6 iunie, cu înscrierea elevilor la examen.

Calendarul EN:

 • 6 – 9 iunie: Înscrierea la evaluarea națională
 • 9 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 19 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
 • 21 iunie: Matematica – probă scrisă
 • 22 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 28 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 28 iunie: Depunerea contestațiilor
 • 29 iunie: Depunerea contestațiilor
 • 29 iunie: Afișarea rezultatelor finale.

Calendarul admiterii la liceu:

 • 6-7 și 10-17 iulie 2023 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
 • 6-7 și 10-14 iulie 2023 – Introducerea în baza de date computerizată a fișelor de înscriere.
 • 17 iulie 2023 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată.
 • 19 iulie 2023- Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.
 • 20 – 25 iulie 2023 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
 • 25 iulie 2023- Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
 • 26-28 iulie 2023 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Bacalaureatul: în această săptămână ar trebui încheiate mediile la crasa a XII-a și să înceapă înscrierile

Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat ar fi urmat să înceapă luni, iar 31 mai ar trebui să se încheiate mediile pentru elevii claselor a XII-a.


”Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces”, menționează o scrisoare deschisă adresată depremierului și ministrului Educației de către Consiliul Naţional al Elevilor.

Solicitările adresate de elevi ministrului Educației, Ligia Deca, și premierului Nicolae Ciucă:

 • Vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil.
 • De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat. Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie.
 • În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie.
 • Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ.

Greva generală din Educație a intrat în cea de-a 2-a săptămână

Greva generală a angajaților din Educație a intrat luni în a doua săptămână, fără niciun semn că situația de criză din sistem ar putea fi rezolvată. Dimpotrivă, protestele organizate în stradă de profesori iau amploare.

Întrucât negocierile cu executivul sunt blocate, greviștii i-au cerut luni președintelui Klaus Iohannis o întâlnire, la Palatul Cotroceni. Discuțiile ar trebui să aibă loc marți, la ora 15:30, când în fața Administrației Prezidențiale va fi organizat un miting cu mii de greviști.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: