joi

28 martie, 2024

8 iunie, 2022

Președintele Milos Zeman (foto) a schimbat o parte din conducerea băncii centrale a Cehiei, pe care a criticat-o pentru creșterile excesiv de agresive ale ratei dobânzii, menite să combată cel mai rapida avans al prețurilor din ultimii 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Milos Zeman, care are dreptul unic de a alege bancherii centrali, a numit miercuri trei noi membri în consiliul de elaborare a politicilor monetare, respingând un al doilea mandat pentru doi actuali membri, recunoscuți pentru viziunile lor hotărâte privind necesitatea creșterii dobânzilor.

Schimbările vin în contextul numirii surprinzătoare, de luna trecută, a lui Ales Michl (a cărui mandat începe la sfârșitul lunii iunie), un oponent vocal al înăspririi monetare rapide, în funcția de guvernator.


Cei trei noi membrii sunt Eva Zamrazilova (viceguvernator), Jan Frait și Karina Kubelkova

Schimbările operate la conducerea băncii centrale din Cehia sunt reflectă opiniile lui Zeman, potrivit cărora inflația este cauzată în mare măsură de șocuri externe, iar o înăsprire monetară prea accelerată ar putea contribui la un avans și mai mare al prețurilor.

Coroana s-a apreciat cu 0,7% în urma numirilor, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai.

Moneda Cehiei s-a depreciat puternic în urma numirii lui Ales Michl în fruntea băncii centrale, care a fost de altfel nevoită să intervină în piață pentru a susține moneda. Michl a precizat atunci că a fost vorba despre ieșiri de capital speculativ, respectiv investitori care se așteptau la noi creșteri ale politicii monetare, creșteri care au devenit improbabile în contextul noii conduceri.


După ce a votat împotriva tuturor celor opt creșteri ale ratei dobânzii din ultimul an, care au ridicat dobânda de referință cu 550 de puncte de bază, Michl a spus că actualul nivel al costurilor ar trebui să fie suficient de mare pentru a limita eventuale creșteri ale inflației din cauze autohtone.

Banca centrală a Cehiei a majorat ultima dată dobânzile în mai, cu 75 de puncte de bază, la 5,75% pe an, cel mai ridicat nivel din regiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: