24 iunie, 2021

Două bănci centrale din regiune au decis să pună capăt politicii ”banilor gratis” și să majoreze dobânzile de referință pentru a ține sub control inflația. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că dobânzile din România vor continua să rămână foarte scăzute deoarece banca centrală reușește să țină sub control inflația. O poziție similară a fost adoptată și de polonezi.

Banca centrală din Ungaria a majorat dobânzile pentru prima dată în ultimul deceniu, iar oficialii au promis că vor continua să crească lunar referința atât timp cât va fi necesar în contextul perspectivelor inflaționiste.

Dobânda-cheie de politică monetară a fost majorată marți la 0,9% pe an de la 0,6% anterior, în linie cu așteptările analiștilor. Decizia guvernatorului Gyorgy Matolcsy și a celorlalți membri ai CA-ului Băncii Naționale a Ungariei reprezintă prima decizie de întărire a politicii monetare din UE de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.


Matolcsy a precizat că Ungaria risca să devină ținta unor atacuri speculative dacă nu ar fi acționat decisiv. Guvernatorul a punctat că un bugetul anului electoral 2022 va alimenta inflație. Combinarea acestuia cu rate reale ale dobânzii negative ar fi dus la formarea unui amestec ”inflamabil”, transmite Bloomberg.

Banca Ungariei a majorat prognoza de inflație la 4,1% pentru acest an, de la 3,8%-3,9% estimarea anterioară.

Board-ul instituției a decis totodată eliminarea treptată a programului său de oferire de credite ieftine pentru companii, însă a decis să mențină programul de achiziție de obligațiuni.

Banca Națională a Cehiei a majorat la rândul său miercuri dobânda-cheie de politică monetară, pentru prima dată de la criza sanitară. La fel ca oficialii din Ungaria, conducerea băncii centrale a semnalat un ritm susținut de creștere a dobânzilor pentru a compensa avansul inflației.


Referința a fost majorată cu un sfert de punct procentual, la 0,5% pe an, în linie cu așteptările analiștilor.

După ce au redus dobânzile mai mult decât orice alt stat din regiune, cehii au adoptat acum o poziție prudentă în dezbaterea globală cu privire la evoluția inflației și în ce măsură avansul recent este un fenomen trecător.

Având în vedere și cu riscurile ce izvorăsc din tensiunile foarte mari din piața muncii, guvernatorul Jiri Rusnok a precizat că banca centrală intră într-un ciclu de înăsprire cu scopul de a readuce inflația în linie cu prognoza. Drept urmare vizează încă trei majorări de dobândă în acest an.

„Suntem, cu siguranță, hotărâți și nu avem ezitări să continuăm normalizarea ratelor dobânzii după cum este necesar”, a spus Rusnok după ședința de politică monetară, potrivit Bloomberg.

O poziție diferită se conturează în Polonia și România.

Bancherii centrali de la Varșovia susțin că nu există motive de îngrijorare cu privire la o persistența inflației, așa încât dobânzile de referință ar trebui menținute aproape de zero până când economia va reveni la nivelul de dinainte de criză.

”Anul acesta și începutul lui 2022 reprezintă un test important pentru economia noastră. Abordarea prudentă, de așteptare, este singura pe care o consider fezabilă până când economia va reveni la nivelul pre-pandemie”, a comentat Jerzy Zyzynski, membru în CA-ul băncii centrale a Poloniei, apropiat al guvernatorului Adam Glapinski, care susține la rândul său menținerea ratelor, transmite Bloomberg.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara miercuri că dobânzile din România vor continua să rămână la un nivel scăzut, acest lucru fiind posibil deoarece banca centrală reușește să țină sub control inflația.

”Aici suntem: dobânzi scăzute, chiar dacă sunt ceva mai mari decât în alte țări. Și probabil că vor rămâne scăzute, că vedeți, reușim să ținem sub control inflația”, a comentat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe pe tema intermedierii financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: