miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2021

Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a anunțat sâmbătă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Ne gândim la o organizare a mai multor ţări europene (…) la un loc comun pentru mai mulţi europeni, care ar permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a spus preşedintele francez la Doha, vizită din cadrul unui turneu de două zile în zona Golfului.

Ţările occidentale încă nu s-au decis în privinţa relaţiilor cu regimul talibanilor, care a preluat puterea în Afganistan în august, după o ofensivă fulger în timpul retragerii ultimilor militari din misiunea internaţională condusă de SUA, reaminteşte Reuters, citată de Agerpres.


Ambasadele occidentale de la Kabul s-au închis şi diplomaţii au fost retraşi în timp ce talibanii cucereau capitala. Ulterior, aceştia au instalat un guvern interimar ai cărui membri sunt supuşi unor sancţiuni de către Statele Unite şi ONU.

Noua putere din Afganistan nu a fost deocamdată recunoscută oficial nici de americani, nici de ţările europene, care îi acuză pe talibani, majoritar paştuni, de nerespectarea unor angajamente privind includerea altor grupări politice şi etnii şi garantarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Iniţiativa diplomatică ar fi „un demers diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii (…) vom avea o reprezentanţă imediat ce o putem deschide”, a explicat Macron, adăugând că mai trebuie lucrat la problemele de securitate.

După un dialog cu talibanii, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a indicat că ar putea deschide o misiune în Afganistan. Un comunicat arăta că „delegaţia UE a subliniat că posibilitatea stabilirii unei prezenţe minime pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoaşterea, va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de decizii efective ale autorităţilor de facto care să permită UE asigurarea unei protecţii adecvate a personalului şi a clădirilor”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Franţa a anunţat separat, vineri, că a încheiat cu ajutorul Qatarului o nouă misiune de evacuare din Afganistan și peste 300 de oameni, majoritatea afgani, au reuşit să părăsească ţara.

În Afganistan se prefigurează o criză umanitară devastatoare, din cauza sancţiunilor internaţionale, restricţiilor bancare şi refuzului comunităţii internaţionale de a recunoaşte guvernul taliban.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: