Liderii țărilor G20 au ajuns marți la concluzia că trebuie să discute cu guvernul taliban de la Kabulb pentru a facilita distribuirea de ajutoare umanitare, dar asta nu va echivala cu recunoașterea politică a regimului fundamentalist aflat în fruntea Afganistan.
Decizia, anunță Politico, a fost luată în cadrul unui summit extraordinar, organizat prin videoconferință și prezidat de primul ministru italian Mario Draghi. La reuniune au participat președintele SUA, Joe Biden, și premierul indian Narendra Modi, deși jucători regionali cheie, China și Rusia, au fost reprezentați de oficiali de rang inferior: ministrul de externe Wang Yi pentru China și viceministrul de externe Igor Morgulov pentru Rusia.
Uniunea Europeană a anunțat că va furniza ajutor în valoare de un miliard de euro. S-a stabilit, de asemenea, că Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială pot furniza ajutor Afganistanului.
Agențiile internaționale spun că Afganistanul se află în pragul unui dezastru umanitar, țara fiind dependentă în proporție de 75% de ajutor străin pentru a supraviețui, iar acest sprijin a scăzut semnificativ de când talibanii au preluat puterea.
Premierul italian, Mario Draghi, care este în acest moment și liderul prin rotație al G20, a spus că s-a ajuns la decizia de consens de a acționa prin Organizația Națiunilor Unite și agențiile acesteia.
„Rezolvarea crizei umanitare va necesita legături cu talibanii, dar acest lucru nu înseamnă recunoaștere politică a regimului. Trebuie să fim conștienți că ei vor fi judecați pentru ce fac nu pentru ce spun. Va fi foarte greu să-i ajutăm pe oamenii din Afganistan fără să discutăm cu talibanii”, a spus Draghi.
Premierul Draghi a mai spus că viețile femeilor s-au întors cu 20 de ani în urmă, și că, în ciuda promisiunilor inițiale, nu sesizează progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, educația sau un guvern incluziv, chestiuni de care depinde recunoașterea internațională a noii conduceri a Afganistan.