24 noiembrie, 2021

Administrația Biden a invitat Taiwanul la Summit pentru Democrație pe care îl organizează în decembrie, anunță Reuters. Decizia SUA va ridica tensiunea la Beijing, care consideră că insula este parte a teritoriul Chinei.

Pe lista celor invitați la summit de către Departamentul de Stat se află 110 participanți. Evenimentul este organizat în format virtual, între 9 și 10 decembrie, și are ca scop prevenirea alunecării în autoritarism a democrațiilor și a erodării drepturilor și libertăților.

Invitația pentru Taiwan vine în contextul în care China și-a accentuat retorica dar și presiunile internaționale în ce privește relația altor state cu insula guvernată democratic. China consideră că Taiwanul este o provincie a sa și refuză să accepte ca alte țări să aibă relații diplomatice cu acesta.


Deși Biden a reafirmat susținerea sa pentru politica „O singură China” prin care este recunoscută legitimitatea guvernului de la Beijing în dauna celui de la Taipei, el a mai spus și că se „opune ferm eforturilor unilateral de a schimba starea de fapt actuală, de a submina pacea și stabilitatea în regiune”.

La rândul său, Xi Jinping a spus că cei din Taiwan care își doresc independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”. Taiwanul este, totuși, independent de facto, iar de jure guvernul insulei încă se revendică de la vechea republică chineză rezultată după prăbușirea monarhiei Qing din 1911-12.

Cine mai participă la Summit

„Summitul pentru democraţie”, un angajament al campaniei sale electorale a cărui primă ediţie va avea loc online pe 9 şi 10 decembrie, urmând ca o întâlnire faţă în faţă să fie organizată în 2022, este una din piesele de rezistenţă ale acestei priorităţi de politică externă.

Lista ţărilor invitate a fost publicată marţi pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. Pe listă se numără democrații consolidate precum Franța sau Suedia, însă și țări în care democrația a cunoscut regrese, precum Filipinele, India, Pakistan.


Din Asia, vor participa aliații tradiționali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud, democrații consolidate. Din Orientul Mijlociu, reprezentarea va fi slabă, invitați fiind doar Israelul și Irakul.

Deloc surprinzător, principalii rivali ai Washingtonului, China şi Rusia, nu figurează printre invitaţi. Țări precum Thailanda sau Vietnamul nu au fost invitate. Alți absenți notabili sunt Egipt, Ungaria și Turcia.

Acest summit este organizat în contextul în care democraţia a suferit multe eşecuri în ultimele luni în ţări în care Statele Unite şi-au pus mari speranţe: Sudan şi Myanmar, teatre ale unor lovituri de stat militare, Etiopia, pradă unui conflict ce riscă să ducă la dezintegrare sau chiar Afganistan, unde talibanii au revenit la putere ca urmare a retragerii americane, după 20 de ani de eforturi de democratizare.

Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista „democraţiilor în regres”, în principal din cauza degradării din perioada administraţie Trump, potrivit unui raport de referinţă publicat de organizaţia interguvernamentală International IDEA.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: