26 martie, 2024

Organizația Salvați Copiii România a pus la dispoziția echipelor Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii de sân, tiroidă și abdomen, precum și ecografii pediatrice. La evenimentul de lansare a acestor noi servicii medicale mobile oferite locuitorilor din rural de cele două organizații nonguvernamentale a participat și premierul Marcel Ciolacu.

Lansarea a avut loc în curtea Palatului Victoria, Guvernul României fiind partener al „lansării caravanelor”. Nici cele două asociații și nici Executivul nu au precizat dacă există vreo altă contribuție a statului la aceste caravane prin care sunt furnizate servicii medicale în comunitățile defavorizate.

Cele trei caravane vor fi folosite pentru a oferi servicii medicale femeilor însărcinate și copiiilor.

Caravanele, achiziționate cu un grant al MSD for mothers


Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.   

Cele trei caravane medicale au fost achiziționate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include și Republica Moldova. 

Asociațiile oferă servicii acolo unde statul a eșuat

„Ceea ce pune în mișcare Caravana cu Medici este colaborarea dintre medici și parteneri, un transfer de bunăvoință, de resurse și de valori umane pentru o Românie mai bună, mai sănătoasă, mai responsabilă. Parteneriatul cu Salvați Copiii România ne-a arătat cum o caravană poate avea un randament superior când avem parteneri implicați local și cu experiență ”la firul ierbii”. Oferirea celor 3 unități mobile ne va ajuta să ajungem în cele mai izolate părți ale României rurale și ne vor da posibilitatea să îndeplinim toate condițiile legislative și de igienă necesare unui act medical oferit în regim de caravană. Cred că scopul comun este ceea ce stă la baza unei relații autentice și productive”, a declarat dr. Mihai Ranete, Membru fondator al Asociației Caravana cu Medici.

Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în anul 2014 de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor. Actualmente, ONG-ul își desfășoară activitatea în șase centre (București, Iași, Cluj, Brașov, Timișoara, Oradea), ajungând în peste 120 de sate și comune, cu un număr de 100 de voluntari implicați și peste 15.000 beneficiari direcți. Toate serviciile medicale oferite sunt gratuite, prin acțiunea unor medici care au făcut din munca de voluntariat și ajutarea semenilor un adevărat fel de a fi. Consultațiile și investigațiile oferite se desfășoară în spații special amenajate, stabilite în prealabil în colaborare cu autoritățile locale.


MSD for Mothers este o iniţiativă în valoare de 500 de milioane USD, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a companiei MSD, precum și resursele financiare ale acesteia, pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. 

MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială. În regiunea Europei de Est, MSD for Mothers a finanțat inițiative cu o valoare de peste 4.5 milioane USD, în Romania fiind deja la cel de-al patrulea, cel mai amplu proiect, de reducere a mortalității materne, prin creșterea accesului la servicii de asistență maternă de calitate, precum și prin creșterea nivelului alfabetizare în sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la eveniment, a declarat că statul și Guvernul au același scop ca și organizațiile nonguvernamentale – sănătatea românilor: ”Sănătatea fiecărui cetățean român este o prioritate pentru mine ca Prim-Ministru și pentru Guvernul României. Indiferent de comunitatea în care ne naștem și alegem să trăim, accesul la servicii medicale de bază trebuie să fie facil și echitabil. Așa cum spuneau bunicii noștri, “este nevoie de un întreg sat pentru a crește un copil”. (…) Aș dori ca prin această inițiativă și altele care vor urma, să punem bazele unei strategii de creștere a investițiilor în cel mai valoros capital pe care îl are România: cetățenii săi. Acesta a fost motivul pentru care am susținut de la început inițiativa Organizației Salvați Copiii România în colaborare cu Asociația Caravana cu Medici, ea a venit ca o completare naturală a eforturilor statului român. Îi felicit pentru implicare și îi asigur de întreaga susținere a Guvernului României! Pentru că scopul nostru comun, stat – autorități locale – ONG-uri este același: sănătatea românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României

Asistența medicală precară din rural – de 11 ori mai mulți locuitori pentru fiecare medic, față de urban

În anul 2022, la 10.000 locuitori, 13,1 cabinete medicale de specialitate au furnizat, în medie, servicii populației din mediul urban, în timp ce, în mediul rural, asistența medicală de specialitate prin cabinete independente este asigurată, în medie, de 1 cabinet de specialitate la peste 10.000 de locuitori.

Din totalul medicilor români, aproximativ o cincime erau în 2022 medici de familie, două treimi dintre aceștia desfășurându-și activitatea în mediul urban.

În anul 2022, la fel ca în anul precedent, discrepanțele pe medii de rezidență privind asigurarea populației cu personal medical sunt evidențiate de numărul mai mare de locuitori (aparținând populației rezidente) care au revenit unui cadru medico-sanitar, comparativ cu mediul urban, astfel: în mediul rural au revenit de 11,0 ori mai mulți locuitori unui medic.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. 

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: