luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2021

Dacă Comisia Europeană nu aprobă planul de redresare al Poloniei până la sfârșitul anului, Varșovia ar putea începe să submineze anumite proiecte-cheie ale UE, a avertizat miercuri Waldemar Buda (foto), ministrul adjunct al fondurilor și politicii regionale al Poloniei.

„Dacă nu rezolvăm subiectul până la sfârșitul anului, disponibilitatea noastră de a negocia și disponibilitatea de a face concesii vor fi mai scăzute în noul an”, a spus Waldemar Buda, citat de Politico. El a spus că guvernul polonez are deja câteva idei cum să pună presiune pe Bruxelles, exemplificând cu blocarea voturilor legate de pachetul Fit for 55 privind schimbările climatice.

Polonia și Comisia Europeană sunt blocate de luni de zile în discuții privind aprobarea celor 36 de miliarde de euro – granturi și împrumuturi – în cadrul Mecanismului UE de redresare, care trebuia inițial să fie aprobat până în iulie. Bruxelles-ul nu este dispus să elibereze banii decât dacă guvernul naționalist revine asupra schimbărilor aduse sistemului judiciar, pe care criticii le consideră ca erodând independența judiciară.


Waldemar Buda a spus că a avut 29 de întâlniri cu Comisia pe acest subiect, următoarea discuție fiind programată vineri. „Există un regulament care spune că fondul de redresare trebuie aprobat în cel mult două luni de la depunere … suntem încă foarte calmi, tolerăm această situație”, a spus oficialul polonez.

El a adăugat că prelungirea discuțiilor „este foarte îngrijorătoare” și toată lumea este conștientă că până la sfârșitul anului, trebuie ajuns la un acord.

”Dacă planul nu este aprobat până în decembrie, Polonia nu va primi plata anticipată de 13%. Dacă există o întârziere, banii nu vor fi pierduți, dar vor fi împărțiți în tranșe ulterioare, care au condiții de cheltuieli atașate și care nu vor fi plătiți înainte de jumătatea anului viitor. Dacă se întâmplă așa ceva, Polonia va putea adopta o poziție mai dură. Ne va păsa mult mai puțin dacă vom face o înțelegere în ianuarie, în martie sau în aprilie 2022 și vom fi dispuși să facem mai puțin”, a afirmat Waldemar Buda.

Polonia a luat în vizor Fit for 55 și cota minimă de impozit pe profit

Dacă Comisia continuă să blocheze banii, Polonia va lua măsuri în privința unor chestiuni precum Fit for 55, pachetul emblematic al Comisiei de reformă a energiei verzi.


„Există multe țări nemulțumite de pachetul Fit for 55… Vor fi multe discuții în contradictoriu într-o problemă în care trebuie construită o majoritate calificată. Nu va fi ușor”, a spus Waldemar Buda, care a precizat că Polonia nu va putea să își atingă toate obiectivele climatice dacă nu primește banii din fondul de redresare.

„Nu este problema ca noi să șantajăm pe cineva – este pur și simplu de nerealizat.” El a mai menționat că țara sa se poate îndrepta și împotriva efortului european de a stabili o cotă minimă a impozitului pe profit, o decizie care trebuie luată prin consens.

Varșovia își pune de asemenea speranțe în ajutorul pe care l-ar putea primi din partea comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. El supraveghează Politica Agricolă Comuă a celor 27 de țări membre și aprobă planurile naționale pentru finanțarea fermelor. Comisarii ar trebui să reprezinte Comisia și nu țările lor de origine. Janusz Wojciechowski nu a fost implicat public în disputa dintre Varșovia și Bruxelles, dar nu a răspuns cererii de comentarii formulată de Politico.

În lista de ”atac”, Waldemar Buda s-a referit și la comentariile făcute de alți colegi miniștri, conform cărora Polonia ar trebui să își reducă contribuțiile la bugetul UE în semn de protest.

Oficialul polonez a admis că o confruntare deschisă cu UE nu este soluția ideală. „Nu este nimic bun, duce la paralizie, la haos, contrapretenții și, în final, la pierderea controlului… Problemele pot escalada până în punctul în care va fi greu de controlat”, a spus el. „Voi fi ultimul care va încuraja soluții radicale, dar nu voi mai putea avea argumente în continuarea negocierilor în anul viitor”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: