Curtea de Justiţie a UE a hotărât miercuri ca Polonia să plătească un milion de euro pe zi până când va desființa camera disciplinară a Curţii supreme, o structură ce nu oferă garanții privind imparțialitatea deciziilor sale și afectează astfel independența magistraților.
Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător sau procuror, ceea ce o poate transforma într-un instrument de presiune politică ce va afecta independența magistraților.
„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează într-un comunicat al CJUE.
Amenda este „necesară pentru a evita prejudiciile grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept, ” mai menționează comunicatul Curții.
Ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a reacționând imediat printr-un mesaj Twitter în care califică drept șantaj.
La jumătatea lunii iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia, un organism creat de partidul conservator de guvernământ PiS, încalcă valorile și legislația europeană.
Varșovia a transmis ulterior Comisiei Europene că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, fără însă a prezenta un plan detaliat și un termen.
Respectarea de către Varşovia a acestei decizii este necesară „pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene şi la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept”, s-a menţionat atunci într-un comunicat al Curţii.
Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să impună Poloniei amenzi zilnice pentru neimplementarea deciziilor UE.
„Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte”, afirma atunci preşedinta CE, Ursula von der Leyen.