luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2021

Uniunea Europeană ”va începe să se prăbuşească” dacă nu va ataca decizia curţii constituţionale din Polonia privind primatul legislaţiei naţionale în faţa celei europene, a declarat luni Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru Valori și Transparență.

„Dacă nu susţinem principiul UE că norme egale sunt respectate la fel peste tot în Europa, întreaga Europă va începe să se prăbuşească”, a declarat Vera Jourova, citată de Reuters, agenție preluată de News.ro.

„De aceea va trebui să reacţionăm la acest nou capitol pe care curtea constituţională poloneză a început să îl deseneze”, a spus oficialul european.


Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, joi, că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării. Acest lucru pune în discuţie un principiu-cheie al integrării europene: supremaţia legislaţiei UE asupra legislației naționale.

„Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone. Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Peste 100.000 de oameni au protestat duminică în Polonia, nemulțumiți de pericolul la autoritățile conservatoare să decidă părăsirea blocului european.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: