vineri

26 aprilie, 2024

30 mai, 2023

Poliţiştii din sistemul penitenciar sunt, marţi, în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 – 4 ore, după care vor „bloca puşcăriile prin exces de zel”, a anunțat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Greviștii, explic un comunicat al FSANP, „s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”.

Primul penitenciar „blocat prin exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.


Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP. Această metodă înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume „accesul angajaţilor în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute.

Acuzațiile aduse guvernanților:

„Coaliţia PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare ‘la comanda’ Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?”

„Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu, deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească.”


„PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022”.

Condițiile speciale în care se pensionează militarii, polițiștii și lucrătorii din servicii

Pensionare legală la 45 de ani

Anunțul grevei vine după ce premierul Nicolae Ciucă a prezentat varianta definitivă a reformei pensiilor speciale, așa cum a fost negociată de ministrul Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles.

Principala modificare prevede că vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani, pentru toate categoriile, inclusiv pentru militari, până în 2035.

În momentul de față, militarii se pensionează la 58 de ani, cu condiția de a avea o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Se acordă însă scăderi ale vârstei standard de pensionare pentru militarii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, în funcție de numărul anilor munciți în aceste poziții. Astfel, vârsta de pensionare poate fi redusă cu maximum 13 ani. Dar legea prevede că vârsta minimă de pensionare standard, cu aceste reduceri, nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Cum se stabilește pensia militară

Militarii, poliţiştii, gardienii din penitenciare și personalul din servicii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul, la care se adaugă 1% pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută în lege.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare
brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, în care se includ numeroase sporuri.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: