marți

16 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2022

Comisia Europeană a transmis reprezentanților țărilor UE că nu este posibilă nici o soluție de plafonare a prețurilor gazelor în UE, care să împace toate condițiile puse de statele membre, grupate în funcție de anumite interese – potrivit surselor diplomatice ale Reuters.

Liderii țărilor UE conveniseră cu dificultate, în principiu, la sfârșitul lunii trecute, să însărcineze Comisia să propună soluțiile pentru plafonarea temporară a preţului gazelor utilizate la producţia de electricitate și detaliile unui „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacțiile cu gaze naturale”.

„Acum, Comisia spune că este imposibil un plafon care să respecte condițiile”, spune unul din diplomații citați. Se referă la condițiile puse de țările grupate în jurul Franței, Spaniei și Belgiei (care vor plafonarea) și de cele ale intereselor Germaniei & co., susținute cu argumentele: ar afecta contractele pe termen lung, ar duce la creșterea consumului (respectiv a cererii) și ar îndepărta furnizorii spre clienți mai profitabili.


Necazul este că, dacă pică acest capitol al planurilor europene de reducere a prețurilor la gaze, sunt în pericol și celelalte, pentru care consensul pan-european este mai ușor de obținut: achiziții în comun de gaze și un preț de referință la electricitate decuplat de cel al combustibilului fosil cel mai scump.

Ambasadorii statelor membre la Bruxelles vor discuta vineri următorul pas.

Se încing spiritele

„O mulțime de emoții se vor amplifica”, spune diplomatul citat de Reuters.

Diviziunea dintre statele membre a creat mari dificultăți medierii intereselor diferite.


Opoziția ireductibilă a Germaniei ca și poziția puternică a Comisiei a iritat tabăra care susține plafonarea, iar președintele Consiliului European, Charles Michel a încercat să pună presiune pe Comisie.

„Prioritatea noastră ar trebui să fie livrarea promptă de rezultate pentru cetățenii noștri”, spune Charles Michel într-o scrisoare trimisă în 7 noiembrie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scrisoarea va fi și provocat răspunsul: nici o soluție.

Riscul blocării întregului proiect

În locul plafonării, Comisia a oferit soluţia unui „mecanism voluntar de corectare a pieţei”, care nu merge însă suficient de departe, ca să mulțumească statele care susțin plafonarea, deși ar putea limita creşterile bruşte de preţuri – potrivit unui al doilea diplomat citat de Reuters.

Cei doi diplomați au dezvăluit că cel puţin 15 state membre UE, care solicită plafonarea preţului gazelor, ameninţă să blocheze celelalte elemente ale acordului energetic convenit de liderii UE la finele lunii octombrie, atâta timp cât Comisia nu vine cu o propunere solidă de plafonare.

Este vorba de achiziţiile comune de gaze şi de elaborarea unui nou preţ de referinţă,

„Foarte frustrant (…) Germania și Țările de Jos au primit o mulțime de concesii pentru a reduce plafonul”, spune al doilea diplomat citat.

Noi amânări în stil european

Ideea mecanismului de corecție a pieței este sub așteptările celor care doreau să se intervină decisiv în prețurile pieței, a atras un avertisment din partea Europex, Asociația burselor europene de energie.

„Suntem îngrijorați de faptul că mecanismul… va duce la o deteriorare a securității aprovizionării și la riscuri pentru stabilitatea financiară”, a spus Europex într-un comunicat.

După ceea ce se așteaptă să fie o întâlnire aprinsă de vineri a ambasadorilor naționali la UE la Bruxelles, miniștrii energiei din blocul european urmează să discute problema pe 24 noiembrie.

În cazul în care un acord privind plafonul rămâne evaziv vineri, subiectul s-ar întoarce pe agenda  următorului summit al liderilor UE,  din 15-16 decembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: