21 octombrie, 2022

Concluziile privind „energia și economia”, publicate joi noaptea, solicită Comisiei Europene și statelor membre „să trimită de urgență decizii concrete” cu privire la o serie de măsuri comune menite să țină sub control prețul gazelor.

Între aceste propuneri sunt menționate:

  • un plafon temporar de urgență al prețurilor hub-ul de referință european de comercializare a gazelor, TTF-ul olandez
  • un nou mecanism prin care companiile de gaze din UE să se asocieze în carteluri de cumpărători pentru a achiziționa gaze de pe piața internațională la timp pentru a umple depozitele anul viitor

Discuțiile liderilor UE pe tema energiei au durat aproape 12 ore, Consiliul European ajungând în cele din urmă la un acord la ora 2 dimineața. Acest acord menține ”în viață” propunerile pentru o nouă intervenție la nivelul UE cu scopul de a ține sub control creșterea prețurilor la gaze și pentru a proteja cetățenii și întreprinderile care se confruntă cu o criză energetice declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Miniștrii energiei preiau ștafeta negocierilor


Potrivit Politico, diviziunile rămân în privința uneia dintre propunerile esențiale: stabilirea unui plafon de urgență al prețului gazului. Situația l-a determinat pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să avertizeze după multe ore de discuții în contradictoriu că ar putea fi necesară o altă reuniune a Consiliului European pentru a soluționa în cele din urmă chestiunea.

Ieșind de la summit, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că obiectivul dublu „de a menține unitatea europeană” și „scăderea prețurilor la gaze” a fost atins. El a insistat că liderii au dat Comisiei un „mandat clar” pentru a începe să lucreze la un plafon pentru prețul gazelor.

Cu o mare parte a detaliilor încă de rezolvat, liderii UE au lăsat deciziile finale în seama miniștrilor energiei, care se vor întâlni marți pentru a discuta în continuare planurile. Ulterior, un Consiliu Energetic de urgență va fi programat în noiembrie pentru a aproba planul.

Dar scepticismul Germaniei cu privire la plafonarea prețurilor – pe motiv că astfel de măsuri riscă să urce consumul și să pună în pericol oferta – rămâne.


Referindu-se la sugestiile conform cărora ar putea fi necesară o nouă întâlnire de urgență a liderilor UE pentru a intra în sfârșit planul în vigoare, Olaf Scholz a spus aseară că, dacă miniștrii energiei nu reușesc să găsească un consens, „Consiliul European va trebui să revadă proiectul”.

Clasic UE: totală lumea a primit câte ceva, dar nimeni nu e mulțumit

Un diplomat UE a declarat, în urma întâlnirii de aseară, că discuțiile îndelungate privind mecanismul de limitare a prețurilor au avansat suficient pentru a satisface acele țări care susțin o astfel de măsură, dar că, în cele din urmă, „toate țările au convenit că trebuie să lase Comisia să lucreze în continuare la propunere.”

O concluzie clasică pentru reuniunile UE – toată lumea primește câte ceva, dar nimeni nu pare mulțumit așa că se negociază în continuare chiar dacă criza s-a declanșat în februarie.

La finalul primei zile a summit-ului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE are acum „o foaie de parcurs foarte bună și solidă” pentru următoarea sa intervenție în criza energetică. Liderii ne-au oferit „îndrumarea strategică pe care ne-am dorit-o”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Președintele Consiliului, Charles Michel, a salutat „acordul asupra energiei”, dar apoi a descris rezultatul discuțiilor drept „o listă de măsuri la care urmează să se lucreze în continuare”.

Clubul cumpărătorilor europeni de gaze

Planul UE de a ăune puterea de negociere colectivă în spatele achizițiilor de gaze a atras mai mult consens decât diferitele propuneri de plafonare a prețurilor.

Ideea ca UE să devină un cartel de cumpărători – un fel de OPEC invers pentru gaze – a atras oarecare scepticism, dar și unele aplauze.

Liderii UE au spus, de asemenea, că ar trebui un plafon la prețul gazului utilizat pentru a produce electricitate – așa-numitul mecanism iberic, deja în vigoare de luni de zile în Spania și Portugalia.

Și într-o mișcare neașteptată, statele membre au adăugat o prevedere suplimentară la concluzii, cerând Comisiei să ia în considerare utilizarea „puterilor sale de urgență” pentru a accelera desfășurarea surselor de energie regenerabilă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: