Comisia Europeană și-a prezentat, marți, propunerile pentru un regulament care să conțină cele 3 mecanisme de control al creșterilor excesive de preț la gazele naturale: achiziția în comun, stabilirea unor niveluri variabile de plafonare și regulile de solidaritate între statele membre.
Comisia va contracta servicii de agregare a cererii de gaze la nivelul UE, care să grupeze nevoile de importuri ale statelor membre. Va permite formarea de consorții de achiziție. „Limitele dinamice” de preț (în condiții de piață) vor fi stabilite pentru tranzacțiile pe bursa olandeză TTF (de referință). Nu a fost descris modul în care o creștere de preț ar fi considerată „excesivă”. Nu se vor putea face tranzacții peste limitele de preț.
Și, „întrucât nu toate statele membre au pus în aplicare acordurile bilaterale de solidaritate necesare (și recomandate anterior), Comisia propune stabilirea unor reguli implicite”, prin care statele care nu au gaze să primească de la cele care au.
„Acum putem aborda prețurile excesive și volatile cu mai multă siguranță. Vom introduce un mecanism temporar de limitare a prețurilor excesive în această iarnă, în timp ce dezvoltăm un nou punct de referință, astfel încât gazele lichefiate (GNL) să fie tranzacționate la un preț mai corect”, a declarat Ursula Vor der Leyen, președinte a Comisiei Europene.
(Citește și: „Cele 3 variante de plafonare a prețului la gaze discutate la Praga: argumente pro și contra”)
Totodată „oferim instrumente legale pentru achiziționarea comună de gaze din UE, asigurăm solidaritatea în securitatea aprovizionării pentru toate statele membre și negociem cu furnizorii noștri de încredere de gaz pentru a asigura gaz la prețuri accesibile”, a adăugat șefa Executivului european.
Cum se vor plafona prețurile
Comisia propune angajamente obligatorii ale statelor membre la agregarea cererii UE pentru echivalentul a cel puțin 15% din obiectivele lor de umplere a depozitelor.
Regulamentul ar urma să includă, de asemenea, dispoziții pentru a spori transparența tranzacțiile de achiziții de aprovizionare cu gaze intenționate și încheiate, pentru a evalua dacă sunt îndeplinite obiectivele de securitate a aprovizionării și solidaritate energetică.
Comisia va trebui să fie informată înainte de încheierea oricărei achiziții de gaze sau a unui memorandum de înțelegere peste un volum de 5 TWh (terawați, puțin peste 500 de milioane de metri cubi) și poate emite o recomandare în cazul unui impact potențial negativ asupra funcționării achiziției în comun, piață, securitatea aprovizionării sau solidaritatea energetică.
Bursa olandeză TTF va da tonul plafonării la gazele din UE
Comisia propune instituirea unui mecanism de limitare a prețurilor prin principala bursă europeană de gaze, TTF, „care să fie declanșat atunci când este necesar”.
„Mecanismul de corectare a prețurilor ar stabili, cu titlu temporar, o limită dinamică de preț pentru tranzacțiile pe TTF. Tranzacțiile la un preț mai mare decât limita dinamică nu vor fi permise să aibă loc în TTF. Acest lucru va ajuta la evitarea volatilității extreme și a prețurilor excesive.
(Citește și: „Varianta plafonării „dinamice” a prețurilor gazelor în UE câștigă teren”
Comunicatul Comisiei nu dă detalii nici despre baremurile pentru excesele de volatilitate și de prețuri, de la care ar începe să funcționeze „limitarea dinamică”.
La tranzacțiile de gaze cu instrumente vor fi stabilite noi reguli pentru apelurile în marjă (banii pe care operatorii tranzacțiilor trebuie să depoziteze la bursă pentru a asigura lichiditatea).
Cum se poate reglementa solidaritatea?
Regulile privind regulile bilaterale de solidaritate ar trebui să asigure că „orice stat membru care se confruntă cu o situație de urgență va primi gaz de la alții în schimbul unei compensații echitabile”.
„Obligația de a oferi solidaritate va fi extinsă și asupra statelor membre neconectate cu instalații GNL, cu condiția ca gazul să poată fi transportat în statul membru în care este necesar. Pentru a optimiza utilizarea infrastructurii GNL și a conductelor”, spune comunicatul Comisiei.
(Citește și: „Gaze naturale: Comisia Europeană cere României să respecte Regulamentul privind mecanismul de solidaritate comunitară a aprovizionării”
Comisia propune și furnizarea de informații despre capacitatea disponibilă și noi mecanisme pentru a se asigura că operatorii de pe piață nu lasă neutilizată capacitatea infrastructurii.
Toate propunerile vor fi discutate de șefii de stat și de guvern ale țărilor membre joi și vineri.
***