marți

14 mai, 2024

panouri fotovoltaice păreri

28 aprilie, 2024

Panouri fotovoltaice păreri. Înainte de a-ți instala panouri fotovoltaice pe locuință trebuie să știi cât costă acestea, care este suma de bani pe care o poți primi de la stat, ce consum lunar ai, cât produce un sistem fotovoltaic și ce sistem ți se potrivește cel mai bine.

Panouri fotovoltaice prin Casa Verde 2024

În ceea ce privește finanțarea disponibilă pentru instalarea panourilor fotovoltaice, este important de menționat că, recent, Guvernul a anunțat că în 2024 se va desfășura o nouă sesiune din Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Prin acest program, persoanele fizice pot beneficia de fonduri de la stat în valoare de maximum 20.000 de lei (circa 4.000 de euro) pentru a-și instala sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW (kilowați) pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.


Una dintre condiții pentru a primi această sumă este ca beneficiarul să aibă o contribuţie proprie de cel puțin 2.000 de lei.

Totodată, este important de știut că programul li se adresează doar celor care stau la casă. Blocurile (adică imobilele cu proprietăți comune și proprietăți individuale) cu mai mult de două apartamente nu sunt eligibile.

Panouri fotovoltaice păreri – preț

Prețurile panourilor variază în funcție de puterea sistemului (3 kW, 5 k W, 8 kW, 10 kW etc) și de serviciile incluse în pachet (transport, instalarea panourilor, montaj, împământare, întocmirea dosarului de prosumator, asistență etc).

Unele dintre cele mai ieftine sisteme de panouri fotovoltaice sunt cele de 3 kW, prețurile pentru un astfel de sistem (fără alte servicii asociate) pornind de pe la aproximativ 9.000-10.000 de lei. Dacă optați pentru un sistem fotovoltaic cu putere mai mică, de exemplu 2 kW, nu veți putea beneficia de finanțarea de la stat.


Cu cât puterea unui kit fotovoltaic este mai mare, cu atât prețul este mai ridicat. Aici și aici poți citi două articole detaliate despre prețurile panourilor fotovoltaice.

Panouri fotovoltaice păreri – consumul lunar

Unul dintre aspectele esențiale pe care trebuie să le cunoști înainte de a instala un sistem fotovoltaic, indiferent dacă acesta va fi on-grid (conectat la rețeaua publică, acesta injectează în rețea electricitatea neconsumată) sau off-grid (cu acumulatori ce stochează energia produsă rămasă neconsumată, urmând ca aceasta să fie utilizată ulterior), trebuie să știi care este consumul tău lunar de electricitate.

În acest fel vei ști dacă vei înregistra un surplus de electricitate pe care îl vei putea vinde în rețea. Pe de altă parte, poate că ai un consum lunar mare, iar sistemul fotovoltaic pe care te gândeai să îl instalezi nu acoperă tot necesarul de electricitate.

Consumul poate varia destul de mult de la o casă la alta în funcție de aparatele electrice și electrocasnice utilizate (de exemplu, dacă se folosește aer condiționat sau nu, dacă încălzirea se face electric prin pompe de căldură etc). De pildă, consumul pentru o casă tipică poate fi de 300 kWh / lună, însă variațiile pot fi mari de la un caz la altul.

Panouri fotovoltaice păreri – producție

În funcție de necesarul lunar de electricitate vei ști ce putere trebuie să aibă sistemul fotovoltaic pe care îl vei instala. Cantitatea de energie electrică produsă de sistem variază nu doar în funcție de puterea acestuia, ci și de localizarea geografică.

De exemplu, potrivit unor calcule realizate de specialiștii firmei ZoneTec Solar folosind un calculator pus la dispoziție de Uniunea Europeană, același kit fotovoltaic on-grid de 5 kW, cu panouri montate pe acoperiș, orientate spre sud și spre est, va avea o producție diferită de electricitate în funcție de localitatea în care a fost montat.

Câți kWh produce un sistem fotovoltaic

La București, sistemul fotovoltaic de 5 kW va produce 6.144 kWh pe an, ceea ce înseamnă că va produce, în medie, 512 kWh pe lună. Cea mai mică productivitate va fi în lunile de iarnă, în decembrie și ianuarie (în jur de 250 kWh / lună), iar cea mai mare în lunile de vară, iulie și august (aproximativ 715 kWh).

La Constanța, același sistem de panouri fotovoltaice cu o putere de 5 kW va produce 6.322 kWh într-un an, adică cu 178 kWh în plus față de Capitală. Producția medie lunară va fi de 526 kWh pe lună.

Așadar, dacă locuința ta, de exemplu, are un consum lunar mediu de 250 kWh, este posibil ca un sistem fotovoltaic de 5 kW să aibă o putere prea mare pentru necesarul tău, fiind mai indicat să optezi pentru unul cu o putere mai redusă.

panouri fotovoltaice păreri
Foto: maddybris / pixabay.com

Panouri fotovoltaice păreri – mentenanța

În ceea ce privește costurile asociate unui sistem fotovoltaic, este important să știi că panourile solare presupun și costuri ulterioare instalării. Așadar, investiția inițială în kit, transport, montaj, împământare, dosar de prosumator (dacă e cazul) și asistență tehnică nu reprezintă singurul cost.

Pentru o eficiență optimă, panourile solare au nevoie de mentenanță. Dacă nu sunt curățate și spălate, eficiența lor scade, la fel și producția de electricitate. De asemenea, este posibil să fie nevoie de reparații, înlocuirea unor piese sau inspecții de rutină.

De pildă, potrivit firmei FotoSolar, prețul pentru spălarea unui sistem de fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 0 și 10 kW este de 360 de lei, iar pentru unul de 11-20 kW este de 625 de lei. Potrivit specialiștilor, panourile solare nu au nevoie de curățare constantă, însă îndepărtarea prafului, a murdăriei sau a altor depuneri este necesară uneori, mai ales în perioadele fără precipitații.

Panouri fotovoltaice păreri – durată de viață și amortizare

Sistemele fotovoltaice au marele avantaj de a avea o durată de viață mare. De asemenea, în ciuda costurilor legate de mentenanță, investiția inițială este cel mai mare cost.

Totuși, trebuie să fii conștient de faptul că timpul până la amortizarea totală a investiției este destul de lung. Unele calcule arată că investiția se amortizează în 5-6 ani, în timp ce altele vorbesc despre o amortizare și mai lungă, de 10 ani. Durata depinde, bineînțeles, de investiția inițială, de consumul tipic de electricitate al gospodăriei, dar și de prețul curentului electric (care la ora actuală este plafonat, însă este posibil ca în câțiva ani Guvernul să elimine plafonarea).

În orice caz, dacă plătești, de exemplu, 200 de lei pe lună pentru electricitatea consumată, și ai investit 20.000 de lei într-un sistem fotovoltaic off-grid, sistemul s-ar amortiza în aproximativ 8 ani (fără să luăm în calcul alte costuri, precum cele de mentenanță etc).

După cum arată și producătorul Viessmann pe site-ul oficial, panourile solare reprezintă o investiție pe termen lung, deoarece durata medie de viață a unui sistem fotovoltaic performant este de 25-30 de ani. Astfel, dacă el este îngrijit corespunzător, proprietarii pot ajunge să economisească de 3-4 ori prețul acestuia, mai notează sursa citată.

Foto: ecosolarceo / maddybris / pixabay.com

Dacă acest articol despre panouri fotovoltaice păreri ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice. Ghid cu exemple
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024. Când începe noua sesiune
Cele mai mari parcuri de energie solară din România. TOP 21 centrale
Cele mai mari parcuri de energie solară din Europa. TOP 10
Cum îți pui panouri fotovoltaice. Primești 4.000 de euro de la stat
Ce conține dosarul de prosumator. Ghid explicativ în 9 pași
Cum devii prosumator. Ghid detaliat în 9 pași

Facturare energie electrică prosumator. Ghid cu explicațiile ANRE

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: