Cele mai mari parcuri de energie solară din Europa se află în Spania, Turcia și Franța. Deși Germania este lider în UE în ceea ce privește producția de energie solară, parcurile solare din această țară nu au dimensiuni foarte mari.
Cel mai mare parc solar din Europa
1. Parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, este cel mai mare din Europa. Are o putere instalată de 850 MW și se întinde pe 31,7 kilometri pătrați în trei orașe din provincia Zaragoza, Aragon. A fost dat în folosință în anul 2020. Cei 850 de MW sunt repartizați în 17 centrale de aproximativ 50 MW fiecare, potrivit publicației spaniole pv-magazine.es.
Deși este cel mai mare parc solar din Europa, Escatrón-Chiprana-Samper este de aproape 3 ori mai mic decât cel mai mare parc solar din lume. Acesta din urmă se află în India și are o putere instalată de 2.245 MW. Parcul Solar Bhadla a fost construit în satul cu același nume din districtul Jodhpur din statul Rajasthan, în Deșertul Thar. Se întinde pe o suprafață de peste 57 de kilometri pătrați, conform Wikipedia.org.
2. Parcul de energie solară Kalyon Karapınar din Turcia se află pe locul doi în acest clasament cu cele mai mari parcuri de energie solară din Europa. Are o putere totală instalată de 700 MW și a fost dat în folosință în anul 2021. Parcul solar este în continuare în construcție, la final urmând să aibă o putere totală instalată de 1.300 MW.
Cele mai mari parcuri de energie solară din Europa – Spania este lider
3. Centrala electrică fotovoltaică Núñez de Balboa din Extremadura, Spania, are o putere instalată de 500 MW. Are circa 1,5 milioane de panouri solare și se întinde pe o suprafață de 10 kilometri pătrați.
4. Centrala electrică fotovoltaică Mula din regiunea Murcia din Spania are o putere instalată de 494 de MW. A fost dată în folosință în anul 2019 și se întinde pe 10 kilometri pătrați. La data deschiderii, în urmă cu 3 ani, a devenit cea mai mare centrală fotovoltaică din Europa, depășind parcul solar Cestas, din Franța, care se regăsește și el în acest top cu cele mai mari parcuri de energie solară din Europa.
5. Parcul Solar Cestas, din Franța, se află pe locul cinci. Are o putere instalată de 300 de MW și se întinde pe 2,5 kilometri pătrați. A început să funcționeze în anul 2015. În parc funcționează în jur de un milion de panouri fotovoltaice. Centrala electrică are o producție anuală de 350 GWh, adică energia electrică necesară consumului casnic pentru aproximativ 240.000 de locuitori (exceptând încălzirea).
5. La egalitate cu acest parc solar din Franța se află alte două parcuri solare din Spania. Talasol Solar se află tot în Extremadura și are o putere instalată de 300 de MW. A fost dat în folosință în anul 2020.
5. Talayuela Solar din Extremardura, Spania, are 300 de MW instalați și se întinde pe o suprafață de 8,2 kilometri pătrați. A început să funcționeze în anul 2020, potrivit list.solar.
Cele mai mari parcuri solare din Europa – Grecia și Portugalia
8. Parcul solar Nikopol, din Ucraina, este unul dintre cele mai mari parcuri de energie solară din Europa. Are o putere instalată de 246 MW și a fost dat în folosință în 2019. Ocupă o suprafață de 4 kilometri pătrați și genereză 290 GWh pe an, furnizând energie pentru 100.000 de gospodării, relatează power-technology.com.
9. Centrala electrică Alcoutim, din Portugalia, are o capacitate instalată de 219 MW. A fost dată în folosință în 2021, are peste 660.000 de panouri solare și se întinde pe o suprafață de 3,2 kilometri pătrați.
10. Parcul Solar Kozani din Grecia are o putere instalată de 200 MW și a început să funcționeze în 2022. Se află în nordul Greciei, în regiunea Macedoniei. Parcul solar furnizează circa 350 GWh pe an, adică suficientă energie electrică pentru a asigura consumul anual pentru 75.000 de gospodării, potrivit list.solar.
Cele mai mari parcuri de energie solară din Europa – cel mai mare parc din Germania
Germania este, de departe, statul european care are cea mai multă putere instalată în parcuri solare. Parcurile solare din Germania sunt numeroase, însă nu sunt foarte mari, niciunul nedepășind 200 de MW în prezent.
Astfel, cel mai mare parc de energie solară din Germania este Solarpark Weesow-Willmersdorf. Are 187 MW, ocupă 2 kilometri pătrați și a fost dat în folosință în 2020.
Germania, lider la producția de energie solară
Revenind la puterea instalată în panouri fotovoltaice în Germania, aceasta era în 2021 de circa 58 de gigawați (GW), adică 58.000 de MW.
Pe locul doi în Uniunea Europeană se clasează Italia, cu 22 GW, iar pe locul trei Spania, cu 16 GW. Urmează Franța cu 14,7 GW, Olanda cu 14,2 GW și Marea Britanie cu 13,6 GW. România se află abia pe locul al 16-lea în UE, cu 1,3 GW.
Foto: Coernl / 12019 / pixabay.com
Dacă acest articol despre cele mai mari parcuri de energie solară din Europa vi s-a părut interesant, vă recomandăm și:
Cele mai mari parcuri de energie solară din România. TOP 21 centrale
Cele mai mari parcuri eoliene din România. TOP 14 centrale
Cele mai mari parcuri eoliene din Europa: TOP 14. Pe ce loc e România
Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale
Cele mai mari hidrocentrale din Europa: TOP 18. Pe ce loc e Porțile de Fier