Dacă vreți să deveniți prosumator, adică să vă produceți energia electrică pe care o consumați și eventual să vindeți surplusul, trebuie în primul rând să știți ce conține dosarul de prosumator.
Ce este un prosumator
Potrivit Legii nr. 123/2012, un prosumator este clientul final care îndeplineşte simultan următoarele condiţii:
- îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate sau într-o unitate mobilă dotată cu sisteme de producere a energiei electrice în timpul frânării recuperative;
- produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum;
- activitatea specifică nu este producerea energiei electrice;
- consumă, poate stoca şi vinde energia electrică produsă din surse regenerabile de energie produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Ce conține dosarul de prosumator și ce avize trebuie să obțineți
„Prosumatorul care deţine o unitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum poate vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care acesta are încheiat un contract de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.
Pentru certificarea calităţii de prosumator, acesta trebuie să se adreseze operatorului de distribuţie la reţeaua căruia este racordată unitatea de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie”, se arată în „Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400kW pe loc de consum”, realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Pentru a deveni prosumator trebuie să parcurgeți mai multe etape și să obțineți mai multe avize și autorizații.
Un ghid realizat de „energiaTa – Comunitatea Prosumatorilor”, arată care sunt toate aceste etape și ce conține dosarul de prosumator.
Când e nevoie de autorizație de construire
În fiecare etapă viitorul prosumator trebuie să obțină anumite avize, certificate, autorizații de la diverse autorități sau să încheie anumite contracte.
Pasul 1
Certificat de urbanism – Primărie
Legea 117/2019 promulgată la data de 20.06.2019 a eliminat necesitatea autorizației de construire pentru montarea panourilor fotovoltaice. Excepția se aplică doar pentru montarea panourilor pe acoperișul clădirilor, pentru montarea la sol este încă necesară obținerea autorizației.
În cazul în care se aplică excepția este necesară înștiințarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale. Viitorul prosumator trebuie să meargă la primărie, unde trebuie să depună o adresă în care să descrie proiectul pe care vrea să îl realizeze și din care să reiasă datele tehnice.
Ce conține dosarul de prosumator – soluția de racordare
Pasul 2
Stabilirea soluției de racordare – Distribuitor
Documente necesare:
- Fișă/Studiu de soluție elaborat(ă) de distribuitor, 1 exemplar, în original;
- Proiect electric avizat de către distribuitor, elaborat de un electrician autorizat ANRE, 1 exemplar, în copie.
Acte necesare pentru a deveni prosumator
Pasul 3
Aviz tehnic de racordare – Distribuitor
Ce conține dosarul de prosumator – Prosumatorul prezintă:
- Actul de identitate pentru persoane fizice sau copia certificatului de înregistrare fiscală pentru persoanele juridice;
- Actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului, incintei ori clădirii în care se constituie locul de producere sau de consum pentru care se solicită racordarea, în copie; (în cazul spaţiilor închiriate, este necesar şi acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice).
Documente de la distribuitor:
- Avizul de amplasament/acord unic, în copie;
- Studiul de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică, dacă a fost elaborat, în original;
- Avizul tehnic de racordare obţinut anterior/certificatul de racordare în copie, când se solicită modificări la un loc de producere/consum existent;
- Cerere de prosumator și/sau chestionare (diferită în funcție de distribuitor).
De la un electrician autorizat ANRE:
- Datele tehnice şi energetice caracteristice locului de producere sau de consum al utilizatorului.
Ce conține dosarul de prosumator – contract de racordare
Pasul 4
Contract de racordare – Distribuitor
De la distribuitor sunt necesare:
- Cererea utilizatorului pentru contractarea lucrărilor de către distribuitor cu un anumit proiectant/
constructor; - Copie a avizului tehnic de racordare;
- Acordul sau promisiunea unilaterală a proprietarului/ proprietarilor terenului pentru încheierea unei convenții cu operatorul de rețea având ca obiect exercitarea de către operatorul de rețea a drepturilor de uz și servitute asupra terenului afectat de instalația de racordare.
Ce conține dosarul de prosumator – Prosumatorul prezintă:
- Copia actului de identitate, a certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau alte autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente, dacă este cazul.
Cum devii prosumator
Pasul 5
Contract de execuție – Distribuitor / Instalator
De la distribuitor:
- Avizul tehnic de racordare, 1 copie;
- Contractul de racordare, 1 copie.
De la un electrician autorizat ANRE:
- Proiectul electric autorizat de către distribuitor, în original.
Ce conține dosarul de prosumator – documentele necesare pentru punerea sub tensiune
Pasul 6
Punere sub tensiune de probă – Distribuitor
După recepția punerii în funcțiune a instalației de racordare, la solicitarea utilizatorului însoțită de documentația completă, operatorul de rețea pune sub tensiune cu caracter provizoriu, pentru perioada de probe, instalațiile electrice ale utilizatorului.
Pentru punerea sub tensiune pe perioada de probe, utilizatorul adresează operatorului de rețea o cerere însoțită de următoarele documente:
De la un electrician autorizat ANRE este nevoie de:
- Dosarul instalației de utilizare, mai puțin documentele care atestă realizarea unor probe/încercări/ teste care se fac cu tensiune din rețeaua operatorului;
- Datele tehnice menționate în procedurile elaborate de operatorul de transport și de sistem și avizate de autoritatea competentă.
Ce conține dosarul de prosumator – De la distribuitor și/sau electrician autorizat ANRE se obține:
- Graficul de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare și a receptoarelor/generatoarelor;
- Raportul privind stadiul lucrărilor de integrare a capacității energetice în sistemele de monitorizare ale operatorului de transport și de sistem și/sau ale operatorului de distribuție.
De la furnizor este nevoie de:
- Contractul de furnizare de energie electrică și, dacă este necesar conform reglementărilor în vigoare, contractul pentru transportul sau distribuția energiei electrice, încheiate pe perioadă determinată, corespunzător perioadei realizării probelor de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare și a receptoarelor/generatoarelor, având ca anexă tehnică avizul tehnic de racordare.
Acte necesare ca să devii prosumator
Pasul 7
Certificat de racordare – Distribuitor
De la executant este nevoie de:
- declarația prin care se confirmă: respectarea cerințelor din avizul tehnic de racordare, realizarea instalației de utilizare în baza proiectului tehnic verificat în condițiile legii, cu respectarea normelor tehnice în vigoare la data executării acesteia și cu îndeplinirea condițiilor care permit punerea ei sub tensiune;
Ce conține dosarul de prosumator – De la distribuitor și/sau instalator autorizat ANRE:
- documentele care confirmă efectuarea verificărilor/ probelor/ încercărilor/ testelor conform normelor în vigoare.
De la un electrician autorizat ANRE este nevoie de:
- schemă monofilară a instalației de utilizare, la nivelul necesar pentru realizarea conducerii prin dispecer, dar cel puțin la nivel de interfață cu instalația de racordare, stația de conexiuni sau tabloul general, cu precizarea protecțiilor prevăzute și a reglajelor acestora;
- schema de racordare la rețeaua de utilizare a surselor proprii, avizată de operatorul de rețea, dacă există surse proprii.
Ce conține dosarul de prosumator – contract de vânzare-cumpărare de energie
Pasul 8
Contract de vânzare-cumpărare de energie (de la furnizor) – Furnizor
Documente necesare:
- Certificat de racordare, obținut de la distribuitor, în copie.
Pasul 9
Punerea sub tensiune finală – Furnizor / Distribuitor
Punerea sub tensiune finală a instalațiilor electrice ale utilizatorilor se face, în termen de 10 zile, de către operatorul de rețea după emiterea certificatului de racordare şi încheierea de către utilizator a contractului pentru transportul, distribuția şi/ sau furnizarea energiei electrice, cu respectarea normelor în vigoare
Ce conține dosarul de prosumator – Documente necesare:
- Contract de vânzare-cumpărare, în copie, obținut de la furnizor;
- Certificat de racordare, în copie, obținut de la distribuitor.
Procesul de montare a panourilor fotovoltaice poate dura câteva luni, iar costul poate varia în funcție de autorizațiile și avizele specificate, un cost mediu situându-se în jurul valorii
de 2.000 de lei. Schimbarea contorului este suportată de operatorul de distribuție, se mai arată în document.
Foto: RoyBuri / Solarimo / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de energie electrică din România. TOP 3
Ghid de finanțare Electric Up. 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice
Un răspuns
Gindeste cineva de la voi cum sa simplice sistemul de relatii cu consumatorii?Eu sunt prosumator si doresc majorarea puterii de la 6 la 15 kw . Eu locuiesc pe str.Ion Lahovari nr.84 si ENGIE ma are in baza lor de date ca locuind pe str.Calarasi cu loc de consum pe str.Ion Lahovari nr.84 .Aveti niste E-meiluri kilometrice.Vi se pare normal pentru abotati?Poate pentru voi este OK .