Din acest ghid vei afla cum devii prosumator și care sunt pașii de urmat dacă dorești să produci energie electrică.
Ce este un prosumator – definiție
1. Înainte de a detalia cum devii prosumator trebuie să știi ce este un prosumator. La modul general, un prosumator este o persoană fizică sau juridică ce produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, fără să aibă drept activitate specifică producerea de energie, se arată într-un ghid realizat de Enel.
Prosumatorii au sisteme ce pot stoca și apoi vinde surplusul de energie verde produsă în clădirea lor, fie că este un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, o casă, un complex comercial ori industrial.
Ce e un prosumator – ce spune legea
Potrivit unui ordin din 2018 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), un prosumator este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Cum devii prosumator – ce condiții trebuie îndeplinite
2. După cum se arată în „Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400kW pe loc de consum”, realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), un prosumator este clientul final care îndeplinește simultan următoarele condiții:
-îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu aferent unui punct de delimitare cu reţeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare ( în esenţă, orice client final care deţine legal, cu orice titlu (contract de vânzare cumpărare, certificat de moştenitor, contract de donaţie, contract de închiriere, contract de comodat, contact de leasing etc.) instalaţia de producere a energiei electrice, poate să devină prosumator);
-produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum;
-activitatea specifică nu este producerea energiei electrice;
-consumă, poate stoca şi vinde energia electrică produsă din surse regenerabile:
a) furnizorului de energie electrică cu care are încheiat contract de furnizare a energiei electrice;
b) consumatorilor racordaţi la barele centralei electrice;
-poate deconta energia electrică produsă şi livrată cu energia electrică consumată din reţea pentru mai multe locuri de producere şi consum, dacă pentru locurile de consum respective este acelaşi furnizor de energie electrică şi dacă sunt racordate la reţeaua electrică a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
De ce să devii prosumator
3. Pentru a deveni prosumator poți alege să instalezi echipamente pentru producerea energiei electrice (cum sunt panourile fotovoltaice). În acest mod îți poți reduce costurile cu electricitatea și vei contribui, de asemenea, la producția de energie verde. Cantitatea de energie electrică pe care nu o consumi e livrată automat în rețeaua electrică, se arată pe site-ul ANRE.
În contextul discuției despre cum devii prosumator este important de menționat că operatorii de distribuție din țara noastră sunt cei care au atribuții în ceea ce privește:
- racordarea la rețeaua electrică;
- certificarea calităţii de prosumator;
- măsurarea energiei electrice consumate/injectate din/în reţea;
- transmiterea informațiilor către furnizor în vederea facturării energiei electrice.
Cum devii prosumator – pașii necesari
4. După cum se arată pe site-ul ANRE, pașii pentru a deveni prosumator (cu o putere instalată de maximum 400 kW) sunt următorii:
-Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie electrică;
-În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare și primești de la operatorul de distribuție avizul tehnic de racordare;
-Semnezi un contract de racordare;
-Montezi cu personal specializat sistemul de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum;
Prosumator până în 400 kW
-Depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalației de utilizare și cererea de punere sub tensiune pentru probe a instalației de utilizare;
-Trimiți, după probe, la distribuitorul de energie electrică, procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune a instalației de utilizare;
-Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție și certificarea de prosumator;
-Semnezi cu furnizorul tău de energie electrică un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea.
Cum devii prosumator – instalații sub 400 kW
-Dacă pentru instalarea sistemului de panouri fotovoltaice la locul tău de consum nu este necesară modificarea soluției de racordare, atunci poți transmite la operatorul de distribuție notificarea privind racordarea la locul de consum existent a sistemului de panouri fotovoltaice, după montarea acestuia. În acest caz, operatorul de distribuție actualizează certificatul de racordare existent fără a fi necesară emiterea avizului tehnic de racordare.
5. Dacă vrei să obții o finanțare pentru a instala panouri fotovoltaice, aici poți găsi informații despre Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională (așa-numitul program Casa Verde).
Prosumator peste 400 kW
6. Este important de menționat că racordarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu puteri instalate mai mari de 400 kW pe loc de consum necesită o procedură diferită. În acest caz, racordarea se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare.
Cum devii prosumator – certificarea calităţii de prosumator
Pentru certificarea calităţii de prosumator trebuie să te adresezi operatorului de distribuţie la reţeaua căruia este racordată unitatea de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie.
Apoi, operatorul de distribuţie emite certificatul de racordare pentru locul de consum şi de producere respectiv.
Instalaţia de racordare a centralei electrice aparţinând prosumatorului trebuie să permită atât alimentarea consumului propriu din reţeaua electrică, cât şi livrarea energiei electrice produse în reţeaua electrică prin acelaşi racord la reţeaua electrică.
Cum devii prosumator – pașii de parcurs pentru sistemele până în 400 kW
7. În documentul „Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400kW pe loc de consum” se regăsesc câteva scheme simplificate cu pașii de parcurs pentru a deveni prosumator.
Pentru noii utilizatori (mai exact, pentru locurile noi de consum și de producere a energiei electrice), etapele sunt următoarele:
a) aplicarea pentru etapa preliminară de documentare şi informare. Prosumatorul poate solicita printr-o cerere operatorului de distribuție informaţii privind condiţiile şi posibilităţile de realizare a racordării la reţea a locului de consum şi de producere, prezentând datele caracteristice ale acestuia, inclusiv pentru instalațiile de stocare, după caz.
Operatorul de distribuție este obligat să transmită informaţiile.
Ghid pentru prosumatori
b) transmiterea de către prosumator la operatorul de distribuţie a cererii de racordare a locului de consum şi de producere. Cererea constituie implicit o solicitare de certificare a calităţii de prosumator;
c) stabilirea de către operatorul de distribuție a soluţiei de racordare la reţeaua electrică şi emiterea avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare;
d) încheierea contractului de racordare;
Cum devii prosumator – utilizatori noi
e) realizarea de către operatorul de distribuție, în condiţiile şi la termenele prevăzute în contractul de racordare, a lucrărilor pentru realizarea instalației de racordare şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare;
f) punerea sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiilor electrice de utilizare ale prosumatorului, în condiţiile prevăzute în contractul de racordare, pe baza cererii transmise de prosumator, însoţită de documentaţia completă conţinută de dosarul instalaţiei de utilizare;
g) emiterea de către operatorul de distribuţie a certificatului de racordare în care este menționată calitatea de prosumator și transmiterea certificatului la prosumator;
h) montarea grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură şi protecţie în punctul de delimitare cu excepţia contorului de măsurare a energiei electrice, înainte de data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.
Montarea contorului de măsurare a energiei electrice se realizează până la punerea sub tensiune pentru perioada de probe, condiţionat de încheierea contractului de furnizare a energiei electrice şi cu respectarea termenului prevăzut în contractul de racordare.
i) punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare.
Cum devii prosumator – utilizatori existenți
8. În cazul locului de consum existent la care se racordează instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în situația în care nu este necesară realizarea de lucrări suplimentare sau modificări ale instalaţiilor de racordare existente în amonte de punctul de delimitare, etapele sunt următoarele:
a) transmiterea de către prosumator la operatorul de distribuţie a notificării privind racordarea la un loc de consum existent a instalațiilor de producere a energiei electrice. Prin notificare, prosumatorul solicită operatorului de distribuţie înlocuirea contorului existent la locul de consum existent cu un contor de măsurare a energiei electrice în ambele sensuri şi punerea sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiei de producere a energiei electrice racordate la locul de consum existent.
Pași de urmat ca să devii prosumator
b) înlocuirea de către operatorul de distribuţie a contorului existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicaţie, sau, după caz, asigurarea de către operatorul de distribuţie a programării contorului existent în punctul de delimitare pentru măsurarea energiei electrice în ambele sensuri, costurile cu achiziţia şi montarea fiind suportate de către acesta;
c) punerea sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiilor electrice de utilizare ale prosumatorului;
d) actualizarea de către operatorul de distribuţie a certificatului de racordare în care este menționată calitatea de prosumator și transmiterea certificatului la prosumator;
e) punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare.
Cum devii prosumator – creșterea puterii pentru locul de consum
9. În cazul locului de consum/consum și de producție existent la care se racordează instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu creșterea puterii față de puterea aprobată pentru locul de consum/consum și de producție, procedura este diferită.
În acest caz, operatorul de distribuţie realizează lucrări suplimentare sau modificări ale instalaţiilor de racordare existente în amonte de punctul de delimitare.
Etapele sunt următoarele:
a) aplicarea pentru etapa preliminară de documentare şi informare;
b) transmiterea de către prosumator la operatorul de distribuţie a cererii de racordare a locului de consum şi de producere, înainte de realizarea instalației de producere a energiei electrice. Cererea constituie implicit o solicitare de certificare a calităţii de prosumator;
c) stabilirea de către operatorul de distribuție a soluţiei de racordare la reţeaua electrică şi emiterea avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare;
Cum devii prosumator dacă sunt necesare lucrări suplimentare
d) încheierea contractului de racordare;
e) realizarea de către operatorul de distribuție, în condiţiile şi la termenele prevăzute în contractul de racordare, a lucrărilor pentru modificarea instalației de racordare şi punerea în funcţiune a acesteia;
f) punerea sub tensiune pentru perioada de probe a instalaţiilor electrice de utilizare ale prosumatorului, în condiţiile prevăzute în contractul de racordare, pe baza cererii transmise de prosumator, însoţită de documentaţia completă conţinută de dosarul instalaţiei de utilizare prevăzut de procedură;
g) emiterea de către operatorul de distribuţie a certificatului de racordare în care este menționată calitatea de prosumator și transmiterea certificatului la prosumator;
h) înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice din punctul de delimitare până la punerea sub tensiune pentru perioada de probe, cu respectarea termenului prevăzut în contractul de racordare;
i) punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare.
Foto: ecosolarceo / MariaGodfrida / pixabay.com
Dacă acest articol despre cum devii prosumator ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce este o casă independentă energetic. Ghid în 7 pași plus exemple