Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024. Noua sesiune a programului, aferentă anului 2024, va avea un buget record de 2 miliarde de lei, și va începe, cel mai probabil, în vara sau în toamna acestui an.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – buget
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2024 a fost aprobat la sfârșitul lunii februarie, a anunțat la acea dată AFM într-un comunicat de presă.
„Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le vom organiza în anul 2024, am alocat un buget record în valoare de 2 miliarde de lei. De asemenea, dispunem pentru anul 2024 de un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea”, a transmis AFM.
Ulterior, la sfârșitul lunii martie, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a declarat într-un interviu oferit DC News că aproximativ 100.000 de gospodării din România vor primi fonduri în cadrul noii sesiuni a programului pentru a-și instala panouri fotovoltaice.
Totodată, el a afirmat că, cel mai probabil, sesiunea din 2024 a Programului Casa Verde Fotovoltaice va fi lansată cândva în iulie-august-septembrie 2024.
Ce este Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 statul finanțează instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW (kilowați) pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional, potrivit ghidului de finanțare.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – solicitanți eligibili
În cadrul programului sunt eligibile atât persoanele fizice, cât și unitățile de cult. În cazul acestora din urmă, sunt eligibile numai clădirile care sunt spaţiu de locuit pentru personalul clerical și cele în care se celebrează slujbele religioase şi se desfăşoară activităţile religioase.
Mai multe informații despre finanțarea panourilor fotovoltaice pentru unități de cult găsiți aici.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – valoarea finanțării
Prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, statul român acordă o finanţare de maximum 20.000 de lei, cu condiția ca beneficiarul să suporte o contribuţie proprie de 2.000 de lei.
Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – cheltuieli eligibile
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
a) cheltuielile cu achiziţia sistemului complet de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
b) cheltuielile cu montajul sistemului de panouri fotovoltaice;
c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Criterii de eligibilitate a solicitantului
Pentru a putea primi finanțarea de maximum 20.000 de lei de la stat, solicitantul persoană fizică trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să aibă domiciliul în România;
b) să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local;
c) să domicilieze la adresa unde se va implementa proiectul;
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – criterii de eligibilitate
d) să fie proprietar al imobilului-construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe un teren, solicitantul trebuie să fie proprietar/să deţină un drept de folosinţă şi asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcţie şi/sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;
e) imobilul pe care se implementează proiectul nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară; de asemenea, destinaţia construcţiei trebuie să fie doar pentru locuinţă sau anexe care o deservesc;
f) solicitantul trebuie să se oblige să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat;
g) nu este eligibil imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – cerinţe tehnice
În ceea ce privește cerințele tehnice, este important de menționat că prin acest program se finanțează doar sisteme de panouri fotovoltaice ale căror componente sunt noi.
Sistemul de panouri fotovoltaice trebuie să aibă următoarele componente principale:
a) panouri fotovoltaice – cu o putere însumată instalată de minimum 3 kW;
b) invertor – putere instalată de minimum 3,0 kW;
c) structura de susţinere a sistemului – capabilă să susţină tot sistemul şi adaptată zonei unde va fi instalată;
d) tablou electric curent continuu/curent alternativ – pentru racordul la instalaţia existentă;
e) instalaţia de legare la pământ;
f) sistemul de protecţie contra descărcărilor atmosferice.
Cerințe tehnice pentru panourile fotovoltaice
Componentele sistemului de panouri fotovoltaice trebuie să respecte următoarele condiţii minime:
a) panourile fotovoltaice trebuie:
– să respecte standardele obligatorii – SREN/IEC 61215 şi SREN/IEC 61730;
– să aibă garanţie privind deprecierea puterii – peste 90% în 10 ani şi peste 80% în 25 de ani;
b) invertorul trebuie să respecte standardul obligatoriu – SREN/IEC 62109.
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 – documente necesare
În momentul depunerii cererii de finanțare, solicitantul persoană fizică trebuie să încarce în aplicație mai multe documente:
a) actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
b) certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren; acesta poate fi obţinut de solicitant şi în format electronic;
e) copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.
Foto: schropferoval / JoseMalagonArenas / pixabay.com
Dacă acest articol despre panouri fotovoltaice Casa Verde 2024 vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cele mai mari parcuri de energie solară din România. TOP 21 centrale
Cele mai mari parcuri de energie solară din Europa. TOP 10
Cum îți pui panouri fotovoltaice. Primești 4.000 de euro de la stat