cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ovidiu Nicolescu: Circa 100.000 de firme aflate pe pierdere sunt amenințate cu falimentul de impozitul pe microîntreprinderi. Pachetul fiscal nu are studiu de impact

23 ianuarie, 2013

Măsura Guvernului de a introduce obligativitatea microîntreprinderilor de a plăti impozitul de 3% indiferent dacă sunt pe profit sau în pierdere va obliga până la 100.000 de firme să-și reducă activitatea sau să dea faliment, a declarat miercuri, pentru cursdeguvernare.ro,  președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMM), Ovidiu Nicolescu.

El a arătat că măsura fiscală adoptată de guvern poate avea ca efect pozitiv creșterea anumitor încasări la buget, însă a avertizat că obligativitatea plății impozitului de 3% și pentru firmele care sunt în pierdere conduce la falimenul lor și, implicit, scăderea încasărilor de contribuții sociale și impozite pe salariile angajaților microîntreprinderilor afcetate, care însumează mai mult decât ceea ce statul primește prin cei 3% impozit pentru microîntreprinderi.

Este foarte clar că, prin această impozitare cu 3% pentru toate microfirmele care au venituri până la 65.000 de euro, vor impozitate și firme care nu au profit și care nu au profit nu numai pe hârtie, dar nu au profit real și atunci pentru aceste firme 3% impozit poate să fie exact elementul care să ducă la faliment”, a declarat Nicolescu, pentru cursdeguvernare.ro.


”Aceasta înseamnă pierderea locurilor de muncă, neîncasarea impozitelor pe salarii care însemană mult mai mult decât acești 3%, neîncasarea contribuțiilor sociale, care sunt mai mult decât cei 3%”, a mai spus reprezentantul IMM-urilor privind încasările la buget.

Ovidiu Nicolescu a împărțit în două categorii microîntreprinderile aflate pe pierdere, care vor fi afectate de modificările fiscale adoptate de Guvern:

  • Sunt firme care sunt pe pierderi pentru că, deși au avut niște profituri, prin diverse proceduri contabile, au reușit să-l mascheze, iar pentru acestea 3% este probabil o chestiune suportabilă.
  • În al doilea rând, în mod precis, vor fi cel puțin câteva zeci de mii de firme, dacă nu 100.000 de firme, care nu înregistrează profituri în contabilitate nu pentru că fac diverse operațiuni contabile, ci pentru că realemente nu au profit. La acestea, aplicarea unui impozit de 3% pe venituri înseamnă pentru unele că vor trebui să-și diminueze activitatea ca să poată face față, iar altele nu vor putea să facă față și vom avea precis falimente.

Pachetul privind IMM-urile nu are studiu de impact

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor s-a declarat nemulțumit de faptul că Guvernul nu și-a dublat măsurile fiscale pentru microîntreprinderi cu studii de impact, care, potrivit lui Nicolescu, reprezintă o obligație în toate statele Uniunii Europene.

”Pentru aceste măsuri trebuie făcut studiu de impact economic și social și testul IMM-urilor, pentru a vedea exact care sunt consecințele la nivel național, sectorial și de microeîntreprinderi”, a spus profesorul Nicolescu.


Consiliul IMM-urilor solicită astfel Ministerului Finanțelor Publice studii de impact privind efectele modificărilor fiscale asupra firmelor.

”Ceea ce solicităm noi este obligație pentru România, ca pentru toate țările din UE, este să facă aceste studii”, a mai afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit Pachetului Fiscal, guvernul a scăzut pragul cifrei de afaceri, de la 100.000 la 65.000 de euro începând cu 1 februarie 2013, pentru firmele care sunt obligate să plătească Nu impozit pe profit, ci inmpozit de 3% pe cifra de afaceri. Firmele aflate în această nouă marjă, care sunt pe pierdere, vor trebui totuși să plătească impozit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: