joi

25 aprilie, 2024

6 februarie, 2020

Grupul austriac OMV AG și-a semnalat interesul pentru majorarea participaţiei OMV Petrom (SNP) la proiectul offshore de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep, din zona românească a Mării Neagre, potrivit unei declarații a șefului departamentului de exploare al grupului austriac, Johann Pleininger, citat de Reuters.

OMV Petrom și ExxonMobil dețin în proporții egale concesiunea exploatării perimetrului Neptun Deep, dar corporaţia americană a decis să-şi vândă participaţia în anumite condiţii de profitabilitate, după ce reglementările româneşti s-au schimbat radical în ultimii ani.

„Nu purtăm negocieri concrete cu Exxon Mobil, în prezent, pentru că… atâta timp cât nu există un proces oficial de vânzare nu putem negocia. (…) Cu siguranţă nu suntem interesaţi de întreg pachetul de 50% pe care Exxon Mobil îl scoate la vânzare„, a declarat Johann Pleininger, joi, într-o conferinţă de presă.


OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom (SNP), iar statul român 20,64%, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri. Fondul Proprietatea are 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti

Dacă OMV AG nu este interesată de tot pachetul pus în vânzare de Exxon, iar corporația americană nu este interesată să îl vândă pe bucăți, declarația oficialului austriac poate fi interpretată și ca un indiciu care confirmă posibilitatea asocierii OMV Petrom (SNP) cu Romgaz și cu compania poloneză PGNiG, pentru a participa, astfel, la competiție, variantă tot mai mult vehiculată în mediul petrolier.

Romgaz (SNG) caută consultanți pentru a o asista și reprezenta în „negocierea și după caz achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”.

(Citiți și: „Romgaz intră în competiția pentru participația ExxonMobil la zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră”)

Interesul SNG de a participa la exploatarea Neptun Deep, fusese deja confirmat de ministrul Economiei şi Energiei, ca şi de directorul general al companiei. Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică chiar un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar anula posibilitatea ca ExxonMobil să ocolească statul român în luarea deciziei de vânzare.

(Citiţi şi: „Siguranţa naţională, posibil criteriu de blocare a vânzării participaţiei Exxon în Marea Neagră”)


De participaţia ExxonMobile s-au mai interesat grupul rus Lukoil, compania maghiară MOL şi, mai nou, şi fondul de investiţii american Carlyle, implicat prin Black Sea Oil And Gas (BSOG) în perimetrul Media din Marea Neagră, singurul pentru care s-a luat decizia finală de investiţie în exploatare.

(Citiţi şi: „Carlyle intră în competiția pentru participația Exxon la zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră”)

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră a fos estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au anunțat că nu vor lua decizia finală de de investiţii în extracţia gazelor.

ExxonMobil și OMV Petrom au invocat „condiţiile inacceptabile” puse de Guvernul român prin OUG 114, după ce o mult îndelungată negociere a aşa numitei legi offshore dusese deja la reglementări contestate de investitori, cărora nu li se garantează stabilitatea regimului fiscal.

Investițiile de până acum în proiectul Neptun Deep sunt estimate la 1,5 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: