joi

25 aprilie, 2024

5 februarie, 2020

Romgaz (SNG), care asigură aproape jumătate din producția de gaze naturale a țării, caută consultanți în vederea achiziției unui pachet din participația de 50% a ExxonMobila din concesiunea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră.

Romgaz (SNG) și-a convocat acţionari în 11 martie pentru a decide „aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru negocierea și după caz achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”, potrivit convocatorului trimis şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Anterior, atât ministrul Econopmiei şi Energiei, Virgil Popescu, cât şi directorul general al companiei, Adrian Volintiru, au enunţat interesul SNG de a intra în competiţie pentru o participaţie minoritară, eventual printr-o asociere cu altţi candidaţi.


Mai mult, Ministerul Economiei şi Energiei, prin care statul controlează pachetul majoritar (70%) de acţiuni SNG, a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar anula posibilitatea ca ExxonMobil să ocolească statul român în luarea deciziei de vânzare.

Premierul Ludovic Orban declarase anterior că „ne dorim un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO”, ca urmare a informaţiilor privind interesul condorţiului rus Lukoil.

(Citiţi şi: „Siguranţa naţională, posibil criteriu de blocare a vânzării participaţiei Exxon în Marea Neagră”)

Gigantul petrolier american ExxonMobil controlează participaţia la Neptun Deep printr-o firmă înregistrată în Bahamas.

Celălalt pachet de 50% din concesiune este deţinut de OMV Petrom, cu care Romgaz şi o companie poloneză de profil PGNiG, s-ar putea asocia pentru a cumpăra partea ExxonMobil, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial.


Lukoil s-a interesat de viitorul Neptun Deep prin compania mamă a grupului și nu prin prin subsidiara din Olanda, Lukoil Overseas Atash, care este partneră cu Romgaz concesiunea perimetrului Trident din Marea Neagră.

Mai nou, s-a interesat şi fondul de investiţii american Carlyle, implicat prin Black Sea Oil And Gas (BSOG) în perimetrul Media din Marea Neagră.

Compania petrolieră maghiară MOL şi o firmă americană de mărime mijlocie Cox Oil LLC, ar fi de asemenea, interesate.

(Citiţi şi: „Carlyle intră în competiția pentru participația Exxon la zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră”)

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră a fos estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au anunțat că nu vor lua decizia finală de de investiţii în extracţia gazelor.

ExxonMobil și OMV Petrom au invocat „condiţiile inacceptabile” puse de Guvernul român prin OUG 114, după ce o mult îndelungată negociere a aşa numitei legi offshore dusese deja la reglementări contestate de investitori, cărora nu li se garantează stabilitatea regimului fiscal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: