4 februarie, 2020

Guvernul este pe cale să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să introducă criteriul siguranţei naţionale la aprobarea concesiunilor a zăcămintelor petroliere şi să împiedice, astfel, accesul unor eventuali concesionari indezirabili, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Economiei şi Energiei.

Astfel, Guvernul ar urma să aprobe, sau nu, eventuala vânzare a companiei înfiinţate de ExxonMobil în Bahamas care deţine 50% din concesiunea la proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Unul dintre cumpărătorii potențiali este grupul rus Lukoil.

În motivarea actului legislativ, Guvernul invocă  prevederile Directivei nr. 94/22/CE, care spune la art. 2 alin.(2):  „Totuşi, statele membre pot refuza, din motive de securitate naţională, să permită accesul şi exercitarea acestor activitaăţi oricărei entităţi care este efectiv controlată de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe.”


ExxonMobil are la dispoziție și vânzarea directă a participației, dar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a avertizat recent că este nevoie de o hotărâre de guvern în acest scop.

„Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene”, spune proiectul de OUG pus în dezbatere publică.

De asemeni: „în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, mai spune documentul citat.

Pe de altă parte, Guvernul şi-a exprimat dorinţa ca noul concesionar să fie dintr-o ţară NATO sau UE şi a evocat și alternativa ca participația Exxon să fie cumpărată de un asociere formată din Romgaz, o companie poloneză PGNiG și OMV Petrom, care deține cealaltă jumătate din concesiune.


Mai nou, în competiție ar fi intrat și fondul de investiții american Carlyle, care s-a implicat într-un alt perimetru din Marea Neagră concesionate de statul român (Midia, )prin Black Sea Oil And Gas (BSOG), pe care o deține. BSOG este singura companie care a luat decizia finală de investiții.

(Citiţi şi: „Carlyle intră în competiția pentru participația Exxon la zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră”)

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră a fos estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au anunțat că nu vor lua decizia finală de de investiţii în extracţia gazelor.

Au invocat „condiţiile inacceptabile” puse de Guvernul român prin OUG 114, după ce o mult îndelungată negociere a aşa numitei legi offshore, dusese deja la reglementări contestate de investitori, cărora nu le se garantează neschimbarea regimului fiscal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: