14 iunie, 2023

Kosovo s-ar putea confrunta în curând cu sancțiuni din partea comunității euro-atlantice, au declarat pentru Euractiv mai multe surse diplomatice și la nivel înalt. Aceste sancțiuni sunt iminente.

De la înghețarea fondurilor europene, până la sancțiuni individuale

Ele sunt menționate într-o notă diplomatică internă și includ înghețarea fondurilor UE, stoparea procesului de liberalizare a vizelor și a procedurilor de aderare la instituții internaționale.

De asemenea, occidentalii ar putea adopta o atitudine pasivă față de campania Serbiei de contestare a legitimității Republicii Kosovo și ar putea decide reorganizarea prezenței militare internaționale în această țară, precum și o reducere serioasă a contingentului SUA.


Se mai analizează și sancțiuni individuale împotriva liderilor kosovari și a oficialilor de la nivel înalt, acestea urmând să fie una dintre ultimele sancțiuni ce ar putea fi implementate.

Formațiunilor din opoziție li se cere să sprijine UE și SUA în eforturile lor de a stabiliza situația și, de asemenea, să declare dacă susțin obligațiile Kosovo în cadrul dialogului în curs cu UE.

Kosovo nu cooperează

Premierul albanez Edi Rama și omologul său kosovar Albin Kurti urmau să se întâlnească miercuri, la Gjakova, pentru a discuta o serie de acorduri bilaterale, însă Rama a anulat vizita în ultimul moment.

El a spus că a cerut o întâlnire pentru a discuta situaţia din nord, dar premierul kosovar nu a fost de acord cu noul format. Din acest motiv și din cauza „înrăutățirii relațiilor Kosovo cu întreaga comunitate euro-atlantică, această întâlnire nu poate fi organizată în formatul anticipat”, a declarat ulterior premierul Edi Rama.


„Repet, suntem pe punctul de a pune planul în mișcare pentru că nici nu vreau să vorbesc despre sancțiuni, ci despre măsuri de austeritate împotriva unui stat”, a adăugat el.

Marți, Radio Europa Liberă (REL) a raportat că sancțiunile UE sunt iminente, inclusiv suspendarea invitațiilor pentru participarea Kosovo la evenimente la nivel înalt, vizite bilaterale din partea UE și a statelor membre , toate acestea având legătură directă cu criza din nordul țării. De asemenea, ar fi suspendată finanțarea UE pentru mai multe proiecte din Fondul de investiții pentru Balcanii de Vest.

Poliţişti kosovari și membri ai comunității sârbe s-au confruntat la Mitrovica, un oraş din Kosovo divizat între cartierele sârbe din nord și partea albaneză de sud, la scurt timp după ce premierul kosovar Albin Kurti a anunţat un plan pentru a încerca să reducă tensiunile din regiune.

Noul incident s-a produs când poliţia kosovară a arestat un bărbat suspectat că ar fi liderul unei grupări paramilitare sârbe și organizatorul violențelor de luna trecută împotriva trupelor KFOR.

Refuzarea planului Occidentului echivalează cu părăsirea de către Kosovo a parteneriatului euro-atlantic

Comisia Europeană a refuzat să comenteze, în timp ce o sursă diplomatică americană s-a referit la comentariile recente făcute de trimisul american Gabriel Escobar.

Escobar și omologul său din UE, Miroslav Lajcak, i-au prezentat săptămâna trecută lui premierului kosovar Kurti o propunere în trei puncte pentru depășirea crizei din nordul Kosovo, care include detensionarea situației, organizarea de noi alegeri în nord și revenirea la dialog pentru normalizarea relațiilor.

Întrebat de jurnaliști ce ar însemna refuzul de a urma planul, Escobar a spus: „Dacă nu acceptă, înseamnă că părăsesc unilateral parteneriatul euro-atlantic. Nu știu dacă a existat încă un răspuns din partea guvernului Kosovo. Sper că guvernul va înțelege că dorim să obținem un rezultat reciproc avantajos pentru ambele țări.”

Amenințarea cu noi măsuri a fost și ea sugerată în timpul Summitului Comunității Politice a UE, desfășurat în Moldova, săptămâna trecută. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că, dacă părțile nu reușesc să detensioneze situația, „vor exista consecințe în relațiile noastre bilaterale”, fără a detalia.

Kosovo de Nord a fost zguduit de violențe și proteste de aproximativ două săptămâni. În urma demisiei în masă a sârbilor etnici, care au o majoritate în regiune, din administrațiile locale, Pristina a convocat alegeri pentru a-i înlocui. Belgrad a cerut sârbilor să boicoteze alegerile, rezultând o prezență la vot mai mică de 4%.

Patru primari de origine etnică albaneză au fost aleși ca șefi a patru municipalități și, atunci când au încercat să intre în clădirile municipale, sârbii le-au blocat accesul în instituții. Incidentele s-au soldat cu rănirea a peste 30 de militari NATO din trupele de menținere a păcii și a mai mulți protestatari, polițiști și jurnalişti.

****

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: